foto: Juris Rozenbergs
Arvīds Ulme, lai nomaksātu antivaksera sodu, pārdod Triju Zvaigžņu ordeni
Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme spiests pārdot savu Triju Zvaigžņu ordeni, lai nomaksātu sodus par antivakseru saietu Daugavmalā pagājušā gada decembrī.
Sabiedrība
2021. gada 6. oktobris, 11:46

Arvīds Ulme, lai nomaksātu antivaksera sodu, pārdod Triju Zvaigžņu ordeni

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vides aizsardzības kluba (VAK) prezidents Arvīds Ulme nolēmis pārdot vienu no saviem diviem Triju Zvaigžņu ordeņiem, lai nomaksātu policijas uzliktos sodus par pērn decembrī VAK vārdā rīkotajām protesta akcijām pret Covid-19 ierobežojumiem un vakcināciju, kurās bija pārkāpts noteiktais ierobežojums – pulcināt ne vairāk kā 25 cilvēkus. 

Ulme savā „Facebook” profilā publicējis ierakstu: „Pārdodu savu Trīszvaigžņu ordeni Nr. 23.

Sakarā ar to, ka par Tautas sapulci 12.12.2020 11. novembra krastmalā organizēšanu biedrības „Vides aizsardzības klubs” konts nobloķēts pēc zvērināts tiesas izpildītāja nolēmuma Nr.00540/040/2021, kamēr kontā neparādīsies 5962,32 eiro, pārdodu savu Trīszvaigžņu ordeni Nr. 23.

Šāds administratīvais sods, ko represijām padevīgā Tiesa apstiprināja, faktiski ir vērsts uz 1987. gadā dibinātā Atmodas sasaucēja un pirmo pretpadomju demonstrāciju un mītiņu organizētāju - Vides aizsardzības kluba iznīcināšanu nevis sodīšanu. 

Kā citādi, lai izskaidro, ja par vienas sapulces sasaukšanu, piemēro – pieckārtīgu (5000+5000+500+250+50) naudas sodu?

Kur represīvais aparāts iet roku rokā ar tiesu – tur Atmodā izcīnītai demokrātijai ir beigas”.

Ulme ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvots divas reizes. 1995. gadā viņam piešķirta apbalvojuma piektā šķira (kārtas numurs – 23.) kā Atmodas laika sabiedriskajam darbiniekam, bet 2000. gadā trešā šķira (kārtas numurs – 234.) kā Augstākās Padomes deputātam, kurš 1990. gada 4. maijā balsoja par Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu.

Jauns.lv jau rakstīja, ka pagājušā gada 12. decembrī divās savstarpēji nesaistītās sapulcēs pie Brīvības pieminekļa un 11. novembra krastmalā, ko rīkoja biedrība „Stabilitātei - Jā!” un Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme, pulcēja vairāk nekā valstī toreiz atļautos 25 cilvēkus. Krastmalā pieteiktās akcijas mērķis bija norādīts „par cilvēku ekoloģiju, Covid-19 pamatojumu”. Pie Brīvības pieminekļa notikušās sapulces mērķis bija vērst uzmanību uz nepietiekamo atbalstu uzņēmējiem un strādājošiem ārkārtējās situācijas ieviešanas laikā.

Abos pasākumos daļa cilvēku bija atnākuši ar sejas maskām, bet galvenokārt sanākušie tās nelietoja. Liela daļa arī neievēroja distancēšanās prasību. Likumsargi centās iedzīvotājus izklīdināt ar skaļruņos atskaņotiem aicinājumiem nepulcēties un nekavējoties izklīst, pretējā gadījumā solot saukt pie likumā paredzētās atbildības.

Policija par pārkāpumiem sāka vairākus desmitus administratīvā pārkāpuma procesus un arī vairākus kriminālprocesus.

Vides aizsardzības klubs norobežojās no Ulmes vienpersoniski izteiktā aicinājuma piedalīties sapulcē, bet tā kā pasākums tika rīkots tā vārdā tiesa sodu piemēroja ne tikai pašam Ulmem, bet arī organizācijai, kuras vārdā tas tika rīkots.

Tomēr jāteic, ka diez vai ordeņa pārdošana spēs Ulmi atbrīvot no parāda sloga, jo jau iepriekš dažādās interneta izsolēs bija parādījušies sludinājumi par Triju Zvaigžņu ordeņa pārdošanu, un tik lielu summu – vairāk par 5000 eiro – par tiem nepiedāvāja. Internetā var atrast ierakstu, ka pirms vairākiem gadiem pārdeva pirmskara laika 1. šķiras ordeni par 5000 eiro. tas nozīmē, ka par atjaunotās Latvijas 3. šķiras ordeni piedāvātu krietni mazāku summu.

"Tautas sapulce" 11.novembra krastmalā pulcē tūkstošus

Vides aizsardzības kluba prezidenta rīkotā sapulce, kuras mērķis ir iestāties "par cilvēku ekoloģiju, Covid-19 pamatojumu", 11.novembra krastmalā sestdien pulcējusi vairāk ...

gallery icon
276