foto: LETA
Pieaudzis vēlētāju atbalsts divām politiskajām partijām
Sabiedrība
2021. gada 5. oktobris, 21:14

Pieaudzis vēlētāju atbalsts divām politiskajām partijām

Jauns.lv / LETA

Vairāk nekā par procentpunktu pieaudzis atbalsts Saeimas opozīcijā esošajai Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS), kā arī valdības vadošai partijai "Jaunā vienotība", liecina pētījumu aģentūras SKDS aptaujas dati, par kuriem otrdien vēstīja Latvijas Televīzija.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmajā vietā ir "Saskaņa" par kuru gatavi balsot 12% velētāju. Otrajā vietā stabili turas ZZS ar 8,3% atbalstu. Trešo vietu atguvusi "Jaunā vienotība", par kuru septembrī gatavi balsot 8,2% vēlētāju. Šīs abas partijas septembrī izceļas ar lielāko popularitātes pieaugumu - ZZS atbalsts pieaudzis par vienu procentpunktu, bet "Jaunajai vienotībai" - pat par pusotru.

Ja neizlēmušo potenciālo vēlētāju skaitu sadala proporcionāli izlēmušo vēlētāju balsīm, tad Saeimas vēlēšanu rezultāti septembrī izskatītos šādi: pirmajā vietā būtu "Saskaņa", otrajā - ZZS. Tad sekotu valdošās partijas - "Jaunā vienotība", Nacionālā apvienība un "Attīstībai/Par!". Piecu procentu barjeru pārvarētu arī Alda Gobzema vadītā partija "Likums un kārtība".

Ap piecu procentu robežu būtu "Progresīvie", Latvijas Reģionu apvienība, Jaunā konservatīvā partija, "Latvija pirmajā vietā", Latvijas Krievu savienība.

Partijas "Par cilvēcīgu Latviju" jeb kādreizējās "KPV LV" atbalsts jau vairākus mēnešus ir zem 1%.

Tāpat jau trešo mēnesi pēc kārtas sarūk to vēlētāju skaits, kas aptaujā norādījuši, ka nepiedalīsies vēlēšanās. Jūlijā tas bija 22,3%, augustā - 20%, bet septembrī - 18,6%.