foto: Sadursme/Instagram
Šobrīd īpaši bīstams laiks: meža dzīvniekus no ceļiem atbaidīt neizdodas
Uz Rēzeknes šosejas pasažieru autobuss sadūrās ar alni.
112
2021. gada 3. oktobris, 06:11

Šobrīd īpaši bīstams laiks: meža dzīvniekus no ceļiem atbaidīt neizdodas

Kas Jauns Avīze

19. septembra agrā rītā, ap pusseptiņiem, uz Rēzeknes šosejas pie Kūkām Līvānu novadā pasažieru autobuss sadūrās ar alni. Triecienā dzīvnieks ielidoja kabīnē un gāja bojā, šoferis guva vieglus savainojumus. Šogad līdz septembra vidum jau noticis 281 šāds negadījums un dzīvību zaudējuši divi cilvēki.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pērn Latvijā reģistrēti 312 satiksmes negadījumi, par kuru iemeslu kļuvuši uz ceļa nonākušie meža dzīvnieki, bojā gāja viens cilvēks. Šādu avāriju skaits pieaug tieši rudenī, kad sākas bauru laiks aļņiem un staltbriežiem, bet mazāki dzīvnieki, visbiežāk jenotsuņi un āpši, intensīvi meklē barību pirms ziemas miega.

Autovadītājs Jānis ceļa posmā Baltinava–Kārsava vakarā, kad vēl bija gaišs, braucis ar atļauto ātrumu, kad uz ceļa pēkšņi parādījās stirna. “Ņemot vērā, ka lija lietus, apstāties vairs nebija iespējams. Notika sadursme,” viņš stāsta Latvijas Radio. Stirna pagalam, auto vairs nav braucams, labi, ka pats dzīvs.
Pēc Valsts meža dienesta oficiālās statistikas, ik gadu Latvijā uz ceļiem iet bojā vidēji 1000 savvaļas dzīvnieku. Pirms diviem gadiem Ceļu satiksmes drošības padome Latvijas valsts ceļiem piešķīra 170 000 eiro izmēģinājuma projektiem – dzīvnieku atbaidīšanas ierīču uzstādīšanai uz ceļa stabiņiem.

Eksperimentālais aprīkojums bija uzstādīts divos posmos, secinājumus var izdarīt tikai par Ventspils šosejas posmu no Ķemeru meža līdz Ozolpilij, jo ir pagājuši divi gadi – pietiekami ilgs laiks. “Diemžēl statistika rāda, ka šajā posmā nav panākta sadursmju skaita mazināšanās salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem,” Latvijas Radio atzinusi Latvijas valsts ceļu pārstāve Anna Kononova.

Pērn uzstādīts aprīkojums meža zvēru atbaidīšanai vēl vairākos ceļu posmos, kopumā uz valsts ceļiem ir gandrīz 1300 ierīču 34 kilometru garumā.

Gaļai ņemt nedrīkst

Ja notikusi sadursme ar dzīvnieku, autovadītājs negadījuma vietu nedrīkst atstāt. Ir jāieslēdz avārijas signāls un jāuzstāda avārijas zīme, ja cietis auto vai cilvēki, jāizsauc policija un vajadzības gadījumā mediķi. Ja cietušo nav un auto ir braucams, drīkst neziņot policijai, bet jāinformē Valsts meža dienests. Nobraukto dzīvnieku paņemt gaļai ir aizliegts.