foto: Publicitātes foto
Daugavpils bijusī mērija pārvērtusies par elegantu īres namu. FOTO
Daugavpils centrā visā krāšņumā vārda tiešā nozīmē pacēlies elegants īres nams.
Novadu ziņas
2021. gada 5. oktobris, 05:45

Daugavpils bijusī mērija pārvērtusies par elegantu īres namu. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Divi nami Daugavpils pašā centrā – Vienības un 18. novembra ielā – divu gadu laikā no izdegušiem graustiem pārvērtušies par elegantiem īres namiem. Starpkaru laikā tur atradusies gan Dvinskas pilsētas bankas elitārās publikas pulcēšanās vieta, gan pilsētas pārvaldes nams, gan dzīvojamais nams turīgajiem pilsētas iedzīvotājiem. Pēckara laikā nami piedzīvoja pārbūves un vairākus ugunsgrēkus. Savukārt šī gadsimta sākumā ēkas atkal izdega, un apmēram 15 gadus bija nolaisti un neapdzīvoti grausti.

Atjaunotais Ludviga nams Daugavpils centrā

Divi nami Daugavpils pašā centrā – Vienības un 18. novembra ielā – divu gadu laikā no izdegušiem graustiem pārvērtušies par ...

gallery icon
60

Viss mainījās, kad 2019. gadā ēkas iegādājās investoru Dedeļu dzimta un nolēma tās atjaunot sākotnējā izskatā, tur ierīkojot dzīvokļus. Tad arī īpašums ieguva jaunu identitāti, to nodēvējot par Ludviga namu. Jaunais ēkas īpašnieks Oskars Dedelis Jauns.lv pastāstīja:

“Ludviga nama nosaukums tapa par godu ģimenes vectēvam, kurš savus jaunības gadus pavadījis tieši Daugavpils rajonā - Demenes pagastā. Ludvigs bija ģimenes cilvēks, rūpīgs pret sev tuvajiem, strādīgs, bet svinībās pasākuma dvēsele. Godinot vectēva piemiņu un viņa atstāto artavu un kuplo mantojumu – divi dēli, septiņi mazbērni un divi mazmazbērni – vēlējās vectēva dzimtajā pusē Latgalē un tieši Daugavpilī atstāt kaut ko paliekošu, stipriem pamatiem un bagātu, ar spēcīgu auru.

Godinot vēstures mantojumu un to, ka mūsu filozofija iet roku rokā ar vēlmi apvienot pagātnes vērtības un eleganci ar mūsdienu praktiskumu un komfortu, arī Ludviga nama pārdzimšana tika plānota ciešā mijiedarbībā ar augstāk minēto.
 
Ludviga namam tika atjaunots un renovēts viss iespējamais, ko laika kapsula mums ir atstājusi – koka dēļu grīdas, vēsturiskie koka logi ar dubultajiem rāmjiem, koka durvis, iekšējās koka palodzes kā arī, protams, fasādes vēsturiskais siluets, ņemot vērā gan saglabājušos fasādes toņus, gan dažādus senus fotoattēlus.

foto: Publicitātes foto
Vēl pirms pāris gadiem Daugavpils centrā esošais bijušais kādreizējais pilsētas bankas un valdes nams bija visai nožēlojamā stāvoklī.

Tiesa, tas viss iet roku rokā ar mūsdienu prasībām par komfortu un praktiskumu, un sekošanu cilvēku vispārējām vajadzībām. Ēkai nodrošināti jauni inženiertehniskie risinājumi. Ēkas pagalms iekārtots tieši iedzīvotāju labsajūtai – izveidots neliels bērnu laukums, nobruģēti gājēju celiņi, izvietotas velonovietnes; pagalms nožogots, izmantojot vēsturiskos metāla sētas posmus.”

Ja neskaita to, ka tur bija ugunsgrēks, ēkas pirms atjaunošanas bija ļoti labi saglabājušās, atklāja Oskars Dedelis. Līdz ar to nekādas nesošās sienas un sijas nebija jāmaina. Tomēr pirms ēkas tika atjaunotas, tās bija stipri izlaupītas. Tur bija nogrieztas gan visas vecās caurules, gan radiatori un viss iespējamais:

“2019. gadā, kad objekts tika iegādāts kopā ar tēvu Māri Dedeli, tas bija plānots kā pirmais pilota projekts un tēvam jau padomā bija daži nākamie soļi. Taču globālā krīze, kas bija saistīta ar Covid-19 pandēmiju nesa ļoti lielas finansiālas izmaiņas arī iespēju ziņā. Diemžēl arī tēvam krīzes laikā pasliktinājās veselības stāvoklis un kopš 2020. gada septembra tēvs ir devies pelnītā atpūtā uz citiem medību laukiem, kur noteikti īsteno jaunas idejas. Tā nu tagad, ņemot vērā gan finansiālās iespējas, gan saglabājot zināmu piesardzību, Ludviga nams maziem solīšiem ir pietuvojies savai renovācijas gala fāzei. No 22 dzīvokļiem 15 jau ir gatavi tikt prezentēti klientiem un atlikušos plānots sagatavot nobeiguma fāzei tuvāko mēnešu laikā.”

Kopumā Ludviga namā īrei piedāvās 22 vienas un divu istabu dzīvokļus ar skatiem gan uz Vienības ielu, gan uz 18. novembra ielu, gan uz Daugavu un promenādi. Agrāk tas bija divstāvu nams, bet padomju laikā tam uzbūvēts trešais stāvs.

foto: Publicitātes foto
Arī starpkaru laikā pašreizējais Ludviga nams bija visnotaļ glauns nams.