foto: LETA (Paula Čurkste)
Neskatoties uz pāris saslimšanas gadījumiem, RTU izdodas saglabāt "Covid-19 drošu" vidi
Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolas ēka.
Tava izglītība
2021. gada 26. septembris, 12:28

Neskatoties uz pāris saslimšanas gadījumiem, RTU izdodas saglabāt "Covid-19 drošu" vidi

Jauns.lv / LETA

Ievērojot Ministru kabineta noteikumus par epidemioloģisko drošību izglītības iestādēs, Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU), neskatoties uz atsevišķiem saslimšanas gadījumiem, izdodas saglabāt "Covid-19 drošu" vidi kvalitatīvu mācību rīkošanai, atklāja RTU Studiju departamenta direktore Ilze Birzniece.

Augstskolā ir konstatēti arī atsevišķi inficēšanās gadījumi, taču tiem ir lokāls, savstarpēji nesaistīts raksturs, un RTU, rīkojoties pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) norādēm un iekšējā protokola, veiksmīgi ir nodrošinājusi to, lai vīruss neizplatās tālāk. Tāpēc šiem atsevišķajiem saslimšanas gadījumiem nav lielas ietekmes uz studiju procesu, skaidroja RTU pārstāve.

Viņa norādīja, ka RTU studiju process norisinās atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, kas paredz, ka klātienes nodarbībās piedalās studenti, kuri var uzrādīt sadarbspējīgu digitālo sertifikātu vai arī uzrādot pēdējo 48 stundu laikā veikta Covid-19 testa negatīvu rezultātu. Tas palīdz universitātē vedot un saglabāt drošu studiju vidi.

Izvērtējot epidemioloģiskās situācijas riskus un studiju programmu specifiku, Birzniece atklāja, ka RTU organizē atsevišķu studiju kursu daļēju vai pilnīgu norisi arī attālināti, nodrošinot nemainīgi augstu studiju kvalitāti. Piemēram, attālināti notiek lielo plūsmu lekcijas, kas plānotas vienlaikus vairāk nekā 100 studējošajiem.

Lēmumu par kursu norisi klātienē vai attālināti pieņem fakultāšu dekāni. Studentiem līdz studiju sākumam sniegta detalizēta informācija par studiju kursu norisi, tāpat viņi operatīvi tiek informēti par izmaiņām, ja tādas veiktas.

Kā atzīmēja Birzniece, RTU augusta beigās un septembra sākumā noorganizēja arī divas īpašas izbraukuma vakcinācijas dienas Ķīpsalā RTU studentiem, lai līdz 10.oktobrim studenti varētu iegūt vakcinēšanās sertifikātu.

Jau ziņots, ka ne vēlāk kā līdz 10.oktobrim apguvē klātienē var piedalīties personas arī ar testēšanas sertifikātu par negatīvu Covid-19 testu, kurš veikts pēdējo 48 stundu laikā, rezultātu, atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra testēšanas algoritmam. Šādā gadījumā studējošie testēšanas izmaksas sedz par saviem līdzekļiem.

Augstskolas vai koledžas, izvērtējot studiju programmas specifiku, ir tiesīgas organizēt klātienes studiju darbu tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Šādas programmas varētu būt tās, kas ir saistītas ar prakšu norisi publisko pakalpojumu sniegšanas vietās, piemēram, veselības un sociālās aprūpes iestādēs.

Augstskolas un koledžas, izvērtējot epidemioloģisko situāciju un ņemot vērā studiju programmas specifiku, ir tiesīgas pieņemt pamatotu lēmumu par studiju programmas kursa vai moduļa daļu pilnīgu vai daļēju norisi attālināti, nodrošinot studiju kvalitātes līmeņa nesamazināšanos. Pieņemot šādu lēmumu, studiju programmu direktori kopā ar studiju virzienu vadītājiem vienojas par studiju programmas kursa vai moduļa daļu pilnīgu vai daļēju norisi attālināti.