Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Saeima noraida ieceri krīzes visvairāk skartajām nozarēm samazināt PVN likmi līdz 5%
foto: Paula Čurkste/LETA
Vairākums parlamentāriešu šo likumprojektu noraidīja.
Politika

Saeima noraida ieceri krīzes visvairāk skartajām nozarēm samazināt PVN likmi līdz 5%

Jauns.lv / LETA

Saeima šodien noraidīja opozīcijas deputātu ieceri Covid-19 krīzes visvairāk skartajām nozarēm samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi no 21% uz 5%.

Saeima noraida ieceri krīzes visvairāk skartajām n...

Parlamentam šodien bija jālemj par partijas "Republika" Saeimas deputātu grupas iesniegto grozījumu Pievienotās vērtības nodokļa likumā nodošanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, tomēr vairākums parlamentāriešu šo likumprojektu noraidīja.

Kā iepriekš informēja parlamenta deputāts Kaspars Ģirģens (R), Saeimas deputātu grupa iesniedza grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, rosinot noteikt samazinātu 5% PVN likmi sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem, skaistumkopšanas pakalpojumiem, kultūrai, sportam un sporta klubiem, kā arī tūristu mītnēm uz laiku, kamēr ir spēkā valdības noteiktie ierobežojumi saistībā ar Covid-19 pandēmiju.

Priekšlikumus iesniedza deputāti, partijas "Republika" biedri Ģirģens, Evija Papule, Ēriks Pucens, Vjačeslavs Dombrovskis, kā arī Saeimas deputāts Ralfs Nemiro.

Ģirģens uzsvēra, ka Covid-19 pandēmijas un ar to saistīto ierobežojumu dēļ vissmagāk cietuši tieši sabiedriskās ēdināšanas, skaistumkopšanas, izmitināšanas mītnes, kultūras un sporta sektors. "Šajā situācijā vissmagāk skartas nozares maksimāli jāatbrīvo no nodokļu sloga, lai novērstu uzņēmumu bankrotus un cilvēkkapitāla aizplūšanu uz citām valstīm," pauda politiķis.

Deputātu ieskatā, PVN 5% likmes piemērošana ļautu samazināt cenas, veidot uzkrājumus tādējādi palielinot pieprasījumu, apgrozījumu un palīdzot uzņēmumiem pārvarēt šo krīzi..

Ģirģens iepriekš prognozēja, ka, samazinot PVN likmi, ilgtermiņā pieaugs nozarē nodarbināto skaits, palielinot valstī nomaksāto darbaspēka nodokļu apjoms, kas savukārt kompensētu budžeta ieņēmumus, kuri kristos samazinātās PVN likmes dēļ.