foto: Mārtiņš Ziders
No Daugavas pazudusi monstrozā skulptūra "Homo Democraticus". Kur tā nakts laikā aizvesta?
"Homo Democraticus" šī gada februārī
Kultūra
2021. gada 13. septembris, 14:36

No Daugavas pazudusi monstrozā skulptūra "Homo Democraticus". Kur tā nakts laikā aizvesta?

Jauns.lv

Kopš 2020. gada septembra Daugavā pie Dzelzceļa tilta bija redzama skulptūra "Homo Democraticus" jeb "Demokrātiskais cilvēks", bet nu savdabīgais mākslas darbs no Rīgas centra pazudis. Kur tas palicis?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

13. Tēlniecības kvadriennāles ietvaros šo skulptūru uzstādīja 2020.gada septembrī. Skulptūras atrašanās laiks sākotnēji bija plānots uz pāris mēnešiem līdz 2020.gada novembrim, taču dažādu apsvērumu dēļ vides objekta pārvietošana tika atcelta.

Jaunie mākslas objekti Rīgas pilsētvidē, kas pievērš uzmanību

gallery icon
44

No putuplasta radītā skulptūra ar savu satraucošo izskatu - ķermenis ar galvu un 14 rokām kāju vietā - sabiedrībā izraisīja plašu rezonansi. "Homo Democraticus" jeb "Demokrātiskais cilvēks" skulptūras pamatā ir doma par kropļotu demokrātijas redzējumu. Skulptūra simbolizē monstru, par kuru pārvēršas visi ievēlētie tautas pārstāvji - domājot tikai par savu labumu un raušot peļņu sev, aizmirstot tautu, kas to ir ievēlējusi. Plānotā kustība un progress tiek aizstāts ar neveiklu, nekoordinētu mīņāšanos uz vietas.

Kā norāda kravu pārvadājumu uzņēmums SIA "Ursus Forwarding", naktī uz 9.septembri skulptūra neizjauktā veidā mēroja ceļu atpakaļ uz savu dzimteni - uz lietuviešu mākslinieka Donatas Mockus darbnīcu. Tālākais skulptūras liktenis ir tās restaurācija un jaunu ekspozīcijas vietu meklējumi, šoreiz kaimiņvalstīs.

Tomēr Rīgas mākslas telpa ar to nav kļuvusi tukšāka, jo jau no 7. septembra pilsētas centrā, Brīvības alejā, izvietoti Latvijas Mākslas akadēmijas studentu oriģināldarbi.

Jauno mākslinieku radītie objekti Rīgas centrā pie Ministru kabineta

No 7. septembra Rīgā, Brīvības alejā, norisinās jauno mākslinieku glezniecības aktivitātes, kuras ilgs visu nedēļu.

gallery icon
22