Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Politika

"Nolādētā vakcīna" - Stepaņenko aizsvilstas, Saeimā debatējot par "brīvprātīgas vakcinācijas" iniciatīvu

Jauns.lv

Saeima šodien lēma nodot izskatīšanai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai tālākai izvērtēšanai vēl vienu pilsoņu iniciatīvu par "brīvprātīgo vakcināciju". Pirms šī lēmuma notika deputātu debates, kurās skarbi par vakcīnu izteicās pie frakcijām nepiederošā Jūlija Stepaņenko.

"Nolādētā vakcīna" - Stepaņenko aizsvilstas, Saeim...

Saeima šodien skatīja lēmuma projekta “Par 14 715 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai” turpmāko virzību. Ar 86 balsīm "par" un 1 balsi "pret" Saeima lēma virzīt iniciatīvu skatīšanai Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā.

Pirms tam debatēs no Saeimas tribīnes skarbi par Covid-19 vakcīnu izteicās Stepaņenko, nodēvējot to par "nolādēto vakcīnu".

"Katrs jau saprot, ka ar terminu "brīvprātīgi" mēs un jūs saprotam to, ka tādas brīvprātības kā tādas nav," uzrunājot kolēģus, iesāka Stepaņenko.

"Piespiedu kārtā jau nevienam arī nodokļus neliek maksāt, vienkārši kādā brīdī atnāk paziņojums, ka jūsu parāds ir sasniedzis konkrētu ciparu, jums ir jāmaksā soda nauda un seko arī tiesiskas sekas gadījumā, ja jūs to neizpildat. Šajā gadījumā ir tieši tas pats," runājot par brīvprātīgas vakcinācijas terminu, sacīja deputāte, cita starpā dēvējot vakcināciju pret Covid-19 par "medicīnisku manipulāciju".

"Saucot to par brīvprātīgu vakcināciju tā vienkārši ir ņirgāšanās par cilvēkiem, jo brīvprātīgas vakcinācijas vairs nav."

Stepaņenko norādīja, ka brīvprātīgas vakcinācijas neesot ne frizieriem un citiem kosmetoloģijas pakalpojumu sniedzējiem, ne studentiem, kuri vairākas stundas gaidot Covid-19 testu, lai varētu piedalīties lekcijās.

"Mēs zinam, ka ir gadījumi, kad pusaudži, mēģinot iegūt kaut kādu iespēju tālāk studēt vai arī, piemēram, braukt uz ārzemēm vai strādāt, ka viņiem obligātais nosacījums ir šī nolādētā vakcīna," sacīja Stepaņenko, piebilstot, ka šie cilvēki apzināti izvēloties citu vakcīnu, kas viņiem neesot piemērota.

"Tas ir tikai tāpēc, ka viņiem ir jāveic kāds darbs, tāpēc, ka viņiem ir jāiet uz mācībām, tāpēc, ka tādi apstākļi ir radīti, ka bez šīs vakcīnas viņi nevar tālāk sekot saviem sapņiem," sacīja Stepaņenko.

Jauns.lv jau pagājušajā nedēļā ziņoja, ka, atsaucoties uz laikrakstu "Neatkarīgā Rīta Avīze", Latvijā daļa pusaudžu potēti ar vakcīnām, kuras viņi nemaz nedrīkstēja saņemt. Vakcinācijas rokasgrāmatā ietvertā informācija liecina, ka Latvijā šobrīd pusaudžus drīkst vakcinēt tikai ar divām konkrētām vakcīnām - "Pfizer/BioNTech" vakcīnu "Comirnaty" un "Moderna" vakcīnu "Spikevax".

Atvērtajos datos pieejamā informācija liecina, ka līdz pagājušajai nedēļai 117 jaunieši vecumā no 12 līdz 17 gadiem ir vakcinēti ar "Janssen" vakcīnu un 26 gadījumos vakcinēšana veikta ar "Astra Zeneca".

"Vakcinācija jau sen vairs nav brīvprātīga, un protams, ka šī lēmuma izskatīšana Skrides komisijā tiks "izpļekarēta" un izsmieta tā, kā tas bija līdz šim, pirmo un otro reizi. Turpiniet, lūdzu, parakstīt šo iniciatīvu, lai tā atkal nāktu uz Saeimu," noslēgumā sacīja Stepaņenko.

Kā zināms, parlamentā uz pagājušās nedēļas sēdi bija iesniegtas divas pilsoņu iniciatīvas "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai", tomēr deputāti paspēja izskatīt un nodot attiecīgajai komisijai tikai vienu no tām. Par otras iniciatīvas tālāku izskatīšanu Saeima balsoja šodien.

Iniciatīvas atbalstītāji atkal savākuši vairāk nekā 10 000 parakstu un trešo reizi ar to vērsušies Saeimā. Parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 7.jūlijā to lēma atkārtoti nodot izskatīšanai parlamenta Sociālo un darba lietu komisijā. 

Iniciatīvas atbalstītāji atkal savākuši vairāk nekā 10 000 parakstu un trešo reizi ar to vērsušies Saeimā.