Sabiedrība
2021. gada 8. septembris, 12:41

Tiesībsargs par nemieriem "Muceniekos": cilvēktiesības nav anarhija vai visatļautība

Jauns.lv

Latvija nodrošina minimālos cilvēktiesību standartus, kas starptautiski ir noteikti, TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” nemierus "Muceniekos" komentēja tiesībsargs Juris Jansons, vienlaikus piebilstot, ka cilvēktiesības nav anarhija vai visatļautība.

"Mēs regulāri sekojam šiem procesiem. Ja cilvēki izsaka kādu neapmierinātību, tas ir jāvērtē un jāskatās pēc būtības. Bet es gribētu uzsvērt, ka cilvēktiesības nav anarhija vai visatļautība, ikvienam cilvēkam, nonākot citā valstī, ir jāievēro attiecīgās valsts noteiktā kārtība", norāda tiesībsargs Juris Jansons.

Viņš akcentēja, ka Latvija ir apņēmusies nodrošināt patvērumu, palīdzēt cilvēkiem, kas ir nonākuši apdraudējumā, bet tas nozīmējot arī to, ka šiem cilvēkiem, kas ir pieņēmuši Latvijas atbalstu, ir jāpakļaujas un jāievēro Latvijā noteiktā kārtība.

Jansons arī uzsvēra, ka cilvēkiem esot tiesības būt ar kaut kādiem aspektiem neapmierinātiem, bet jautājums, kas šie ir par aspektiem. "Ja galvenais aspekts ir turpināt ceļu uz kādu labklājīgāku Eiropas Savienības dalībvalsti, tad tas nozīmē, ka jau sākumā tas ticamākais motīvs šiem patvēruma meklētājiem ir bijis cits".

Jau ziņots, ka Covid-19 situācijas kontrolēšanai centrā no otrdienas izsludināts karantīnas režīms. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā saslimstības ar Covid-19 rādītājus valstī un to, ka tikai aptuveni 50% patvēruma meklētāju ir izvēlējušies vakcinēties pret Covid-19.

Lēmums par karantīnas režīmu pieņemts, lai pasargātu patvēruma meklētāju un arī sabiedrības locekļu veselību un laicīgi izvairītos no vēl viena Covid-19 uzliesmojuma.

Centra iemītnieki otrdien pauduši neapmierinātību par ieviesto karantīnas režīmu. "TV3" publicētajā video bija redzams, ka pie centra teritorijas žoga pulcējušies vairāki desmiti patvēruma meklētāju, no kuriem daļa ir bērni. Patvēruma meklētāji pāri centra žogam pārmetuši vairākas pārtikas kastes, bet vairāki bērni uzrāpušies uz žoga. Centra iemītnieki sakot, ka ir gatavi pieteikt arī bada streiku.

Tāpat ziņots, ka augusta beigās centrā bija izmitināti 44 ar Covid-19 inficēti patvēruma meklētāji. Tāpat augustā bija nomiris viens no Latvijā nonākušajiem patvēruma meklētājiem, kas bija saslimis ar Covid-19.