foto: Publicitātes foto
Pērkot no rokas, var dārgi tikt pie viltojuma
Krāpnieki ir iecienījuši pa lēto tirgot viltotus elektroinstrumentus.
112
2021. gada 7. septembris, 06:56

Pērkot no rokas, var dārgi tikt pie viltojuma

Kārlis Seržants

"Likums un Taisnība"

Daudz ir dzirdēts par situācijām, kad uz ceļiem vai degvielas uzpildes stacijās krāpnieki aptur automašīnas un, stāstot par dažādām problēmām, mēģina lētticīgiem cilvēkiem par lētu naudu pārdot it kā zelta izstrādājumus. Cits krāpšanas veids ir, kad par dārgu naudu mēģina pārdot elektroinstrumentus, kas patiesībā ir lēts ķīniešu viltojums.

Tukšas kastes smalku zīmolu vietā

Vēl pirms dažiem gadiem lielveikalu stāvvietās darbojās blēži, kuri no automašīnām tirgoja dažādas saimniecībā noderīgas lietas – sākot ar kastroļiem un beidzot ar sadzīves elektropriekšmetiem.

Produkcija parasti bija iepakota kastēs ar pasaules vadošo firmu zīmoliem, taču patiesībā tur labākajā gadījumā bija lēti ķīniešu pakaļdarinājumi, bet sliktākajā – tukši plastmasas korpusi. Preces krāpnieki parasti mēģināja ietirgot gados vecākiem cilvēkiem un darīja to ļoti uzmācīgi. Vienmēr tika stāstīts, ka viņi ir ārzemnieki un preces nopirkuši paši sev, taču nu aptrūcies naudas degvielai, tāpēc arī jāpārdod par neizdevīgu cenu.

Tāpat kādu brīdi, it sevišķi pēc vētrām, kad daudzos mājokļos mēdz pazust elektrība, veikli ļaudis mēģināja pārdot arī elektroģeneratorus, kuri parasti izbeidzās jau pēc dažām darbināšanas reizēm.

Neadekvāti augsta cena

Nesen Valters Eglītis no Salacgrīvas "Facebook" ievietojis šādu stāstu: “Tumsnējs vīrietis ar baltu minibusu un Krievijas numuriem braukā pa Salacgrīvas privātmājām, meklēdams lētticīgus un vecāka gadagājuma cilvēkus, kuriem mēģina pārdot ķīniešu instrumentu viltojumus par neadekvāti augstām cenām.”

Sākumā par trīs instrumentiem pieprasa 1000 eiro, tad pēkšņi cenu nolaiž līdz 500 eiro, aizbildinoties, ka steidzas uz Krieviju, bet baidās, ka mantas uz robežas var konfiscēt. Precēm, kuru patiesā vērtība ir daudzkārt mazāka, uzlīmētas viltotas cenu zīmes. Piemēram, metināmajam aparātam, kura cena interneta veikalā ir 49 eiro, uzlikta cenu zīme 375 eiro.

“Kopējiem spēkiem mēs viņu aizturējām un piekodinājām šajā apkārtnē vairs nerādīties. Solījās doties pa taisno uz Krieviju, taču nevar jau zināt,” vēsta Eglītis.

Komentāros pie šīs informācijas var izlasīt, ka līdzīgs tirgotājs ar "BMW X5" un Lietuvas numuriem redzēts arī Olainē, bet Carnikavā instrumentus piedāvājis vīrietis ar "Opel Insignia". Tāpat saņemta ziņa, ka līdzīgs balts buss manīts Tukumā un Jelgavā.

Teorētiski šādas viltotas preces būtu konfiscējamas uz robežas, kā tas reizēm notiek ar apģērbiem, tomēr tā ir reti, jo instrumentus ieved Latvijā ar dažādu nezināmu firmu uzlīmēm. Turklāt uz vietas šis nosaukums tiek nomainīts.

Kā atšķirt pakaļdarinājumus

Nav nekāds noslēpums, ka ļoti daudzi pasaules līmeņa elektroinstrumentu uzņēmumi savas ražotnes pārcēluši uz Ķīnu. Tiesa gan, tur tos ražo modernās rūpnīcās, un kvalitāte tiek rūpīgi kontrolēta.

Ar šādu instrumentu pakaļdarinājumiem parasti nodarbojas dažādās pagrīdes darbnīcās, un tos, uzmanīgi apskatot, diezgan viegli var atšķirt no oriģināla. Viltojumus ražo arī Polijā, Krievijā un Balkānu valstīs.

Kādas ir parastās viltojuma pazīmes?

Visbiežāk tiek viltoti profesionālie "Makita", "Bosh" elektroinstrumenti, sevišķi urbjmašīnas un perforatori. Oriģināli tie ir visai specifiskā zilā krāsā. Viltotājiem tā ir grūti atdarināma, un, visticamāk, tonis atšķirsies. Oriģinālā firmas nosaukuma burti vienmēr būs izcelti iestrādāti korpusā, bet viltojumam tā parasti būs tikai uzlīme. Arī oriģinālajiem instrumentu koferiem zīmoli būs iespiesti uz slēdzenēm, bet viltojumam tie būs bez nekā.

Katram oriģinālajam instrumentam uz informatīvās plāksnītes ir savs sērijas numurs, bet viltojumiem tas, visticamāk, atšķirsies – arī pati plāksnīte būs zemas kvalitātes un bez konkrētā instrumenta izlaišanas gada. Tāpat vietās, kurās oriģinālam instrumentam ir dažādas gumijas detaļas, viltojumā tās būs aizvietotas ar lētu plastmasu.

Atverot instrumentu, atšķirības būs acīmredzamas, jo oriģinālā katra detaļa ir numurēta un ar metālā iespiestu zīmolu. Arī zobrati būs ļoti smalki izfrēzēti, bet elektriskie vadi būs krāsaini. Viltotajā viss būs krietni rupjāk nostrādāts. Tas, kurš ir lietojis šādu oriģinālo instrumentu, atšķirību var sajust uzreiz pēc ierīces svara – viltojums būs krietni vieglāks.

Tiesa gan, viltojumu kvalitāte arvien tiek uzlabota, un tie ārēji kļūst arvien līdzīgāki oriģinālam, tāpēc no rokas elektroinstrumentus labāk nepirkt vispār. Šādā veidā tos iegādājoties, pircējs nesaņem arī pirkuma čeku, kas ir obligāts, ja ir nepieciešams garantijas remonts.