foto: Juris Rozenbergs
Šlesers gaidāmajā “buldozeru protestā” solidarizējas ar noslēpumainu kustību Vācijā
Skandalozais uzņēmējs Ainārs Šlesers politikā atgriežas, izsludinot dažādus protesta pasākumus. Septembrī gaidāmajai akcijai nu ir starptautiskas saiknes, kuru nozīmi pagaidām ir grūti apjaust.
Sabiedrība
2021. gada 7. septembris, 06:11

Šlesers gaidāmajā “buldozeru protestā” solidarizējas ar noslēpumainu kustību Vācijā

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Skandalozais uzņēmējs un – nu jau atkal – politiķis Ainārs Šlesers (“Latvija pirmajā vietā”) ir solījis, ka 18. septembrī Rīgas ielas, tostarp ar buldozeriem, traktoriem, kā arī citu smago tehniku pārpildīs tie, kuri ir nemierā ar pastāvošo varu. Savās aktivitātēs Šlesers, šķiet, ir solidarizējies ar kādu noslēpumainu, pretrunīgi vērtētu protestu kustību, kura līdzīgus pasākumus iedrošina rīkot visā pasaulē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kādu laiku pēc tam, kad savu kārtējo politisko spēku dibināja populistiskā atzara Saeimas deputāts Aldis Gobzems (“Likums un Kārtība”), par atgriešanos politikā paziņoja smagos noziegumos apsūdzētais, par oligarhu dēvētais uzņēmējs Ainārs Šlesers.

Kā viens, tā otrs potenciālo vēlētāju simpātijas mēģina iekarot ar skaļiem saukļiem par gaidāmo “Kariņa un Levita režīma krišanu”, Covid-19 un vakcīnu dezinformācijas iedrošināšanu un “viss ir slikti, bet būs labi, ja nāksiet ar mums” naratīvu.

Vienīgi, ja Aldim Gobzemam, pateicoties nesenajām kupli apmeklētajām “tautas sapulcēm”, izdodas ap sevi uzburt ļoti populāra politiķa iespaidu, tad Ainārs Šlesers vismaz pagaidām izskatās kā lēnāka, vecāka, nedaudz apjukusi Gobzema versija, lai arī ar krietni lielāku pieredzi politikā.

Protestā Rīgas centrā iestājas pret "obligāto vakcināciju"

gallery icon
243

Īsi pirms 18. augusta Gobzema atbalstītās akcijas pie Rīgas pils, arī Šlesera partija paziņoja, ka piebiedrosies cilvēku tūkstošiem.

Pēcāk Šlesers arī veltīja Gobzemam atvērto vēstuli ar lūgumu apvienot spēkus, taču konkrētu atbildi tā arī nesagaidīja.

Tad, 25. augustā Šlesers Doma laukumā mēģināja veidot savu “tautas sapulci”, bet lietainās darbadienas vakarā tur atnāca tikai pāris simti cilvēku un žurnālisti.

Protests pret obligāto vakcināciju Doma laukumā 25. augustā

25. augustā, plkst. 18 Doma laukumā notika kārtējā protesta akcija, lai iebilstu pret obligāto vakcināciju pret Covid-19 atsevišķu nozaru pārstāvjiem. ...

gallery icon
33

Lai tur vai kā, 18. septembris ir datums, kurā Ainārs Šlesers, viņa komanda, kā arī atbalstītāji, aicina cilvēkus vēlreiz ”iziet ielās” un sabraukt Rīgā ar smago tehniku, lai kopīgi paustu kritiku valdībai.

Interesanti, ka, sociālajos tīklos reklamējot gaidāmo protestu, Šlesers cita starpā dalījies ar starptautiskas aktīvistu kopas “World Wide Demonstration” plakātu, apgalvojot, ka todien, tieši tajā pašā laikā ielās izies arī citās valstīs.

Ņemot vērā, ka pašmāju politiķu plānotās aktivitātes nu tiek reklamētas ar šādu starptautisku aktīvistu “zīmolu”, nolēmām painteresēties, kas tad stāv aiz “World Wide Demonstration” (arī “World Wide Rally for Freedom”) un kas ir šo personu mērķi.

Noslēpumainie “brīvie cilvēki” no Vācijas

Jēdzienu “astrotērfings” (no angļu: “astroturfing”) lieto, lai apzīmētu plašas, starptautiskas kustības organizatoru, iniciatoru un/vai sponsoru slēpšanu, ar mērķi radīt iespaidu, ka notiekošais – piemēram protesta akciju viļņi – ir atsevišķu, dažādās valstīs pārstāvētu konkrētās kustības dalībnieku, nevis viena centrālā organizatora, rīkoti notikumi.

Iepriekšēji ārvalstu mediju pētījumi, kuros aplūkoti zem “World Wide Demonstration” nosaukuma reklamētie protesta pasākumi, liecina, ka šis ir spilgts “astrotērfinga” piemērs.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Lai saprastu, kā tas strādā, jāiedziļinās niansēs.

Lielbritānijā bāzētā IT kompānija/medijs, “Logically”, kas nodarbojas arī ar faktu pārbaudīšanu, apkarojot dezinformāciju, izpētījis, ka “World Wide Demonstration” ir saikne ar kādu Vācijas pilsētā Kaselē bāzētu, salīdzinoši maz zināmu nodibinājumu “Kaseles brīvie cilvēki” (no vācu: “Freie Bürger Kassel”.

Par tās darboņiem publiski ir atrodams maz informācijas. Nodibinājuma oficiālā mājaslapa norāda kādu adresi Kaselē (Niedervellmarer Str. 22) un personas vārdu – Ilhamu Ilmazu.

Pārlasot Kaseles vietējā ziņu portāla Hna.de (“Hessische Niedersächsische Allgemeine”) publikācijas Covid-19 pandēmijas mēnešu periodā, un sākot vēl ar 2020. gada aprīļa beigām, var uzzināt, ka Ilhams Ilmazs bijis viens no organizatoriem 80 personu apmeklētai protesta akcijai pilsētā.

Kā otra organizatore ir minēta kāda pensijas vecuma sieviete vārdā Heike Nehringa. Sociālajos tīklos šī kundze regulāri ievieto ar protesta akcijām saistītus materiālus un kritizē Covid-19 ierobežojumus, kā arī apšauba vakcinēšanās jēgu.

Tikmēr kā nodibinājuma sejas bieži vien kameras priekšā tiek nolikti pašmāju pretrunīgi vērtēti žurnālisti un citi aktīvisti, kas pauž atbalstu protestētājiem.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Viena no "Kaseles brīvo cilvēku" publiskajām sejām - vācu rakstnieks un žurnālists Anselms Lenzs. Sākoties Covid-19 pandēmijai Lenzs kļuva par vienu no zināmākajiem Covid-19 ierobežojumu kritiķiem, dēvējot Vācijā ieviestos epidemioloģiskos ierobežojumus par "lielāko uzbrukumu cilvēktiesībām kopš 1945. gada".

“Logically” speciālisti Džo Ondraks un Džordans Vildons atklāja, ka 2021. gada martā šī nelielā biedrība noorganizēja 129 starptautiskus, vienlaicīgi notiekošus protestus pret Covid-19 ierobežojumiem.

Formāts visiem šiem pasākumiem bija daudz maz vienāds – ļaudis vienā datumā un laikā sapulcējās pilsētu centros ar plakātiem un saukļiem, kuru vēstījumu iedvesmojusi nepatika pret pastāvošo “tirānisko” valsts valdību un Covid-19 dezinformācija.

Zīmīgi, ka sociālajos tīklos tolaik izplatījās identiski plakāti, kuros zem viena saukļa “World Wide Rally for Freedom” un mirkļbirkas (“#WewillALLbethere”) tika reklamēts gaidāmais protests – katrai valstij un pilsētai pa savam, pielāgotam plakātam ar identisku vizuālo stilu.

Mērķis šeit ir acīmredzams – radīt iespaidu, ka pret Covid-19 ierobežojumiem un vakcīnām cilvēki alkst “iziet ielās” visā pasaulē un nu ir apvienojušies. Šādā tonī arī tiek ieturēta pārējā “World Wide Demonstration” komunikācija sociālajos tīklos.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Ar "World Wide Demonstration" saistītie protesti dažādās valstīs. Kolāžas vidū atrodams arī Latvijas vārds. Blakus ir arī Lietuva, bet citā plakātā atrodama arī Igaunija.

Latvijā “iziet ielās” iedrošina prokremliski politiķi un dezinformatori

Te nu uzreiz jāpiebilst, ka, lai arī publiski atrodamā informācija uzsver to, cik liela un starptautiska ir “World Wide Demonstration” kustība – zem vārda rīkotie protesti galvenokārt norit rietumvalstīs.

Turklāt aizkulisēs – virknē Covid-19 aktīvistu un vakcīnu pretinieku “Telegram” u.c. saziņas vietņu grupās – notiek intensīvs darbs pie tā, lai zem minētā nosaukuma ietilpinātu arvien jaunus, lokālus protestus.

Nu šāda veida protests ir gaidāms arī Rīgā, Latvijā – 18. septembrī, 13:00 dienā, kad “iziet ielās” aicina Ainārs Šlesers.

Par to, ka gaidāmā akcija galvaspilsētas centrā nu ir palikta zem “World Wide Demonstration” nosaukuma, liecina kāds Šlesera ieraksts “Facebook”, kurā viņš sev raksturīgā manierē pasludina, ka precīzi tajā datumā un laikā cilvēki protestēs ne vien Latvijā, bet vēl 180 pasaules valstīs.

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Šādi Rīgā gaidāmo protesta akciju sociālajos tīklos ir pieteicis Ainārs Šlesers.

Plakāts, kuru sociālajos tīklos izplata Šlesers, liek domāt, ka ar Vācijas pilsētiņā bāzētās biedrības aktivitātēm Latvijā sevi ir saistījis arī pašmāju skandalozais aktīvists, dezinformācijas sludinātājs un uzņēmuma SIA “Memory Water” dibinātājs Jānis Pļaviņš.

Pļaviņš ikdienā uztur dezinformācijas interneta resursu “Mainampasauli”, kura “Telegram” saziņas grupa tiek reklamēta minētajā plakātā.

Šajā “Telegram” grupā jau kādu laiku ļoti intensīvi tiek reklamētas gan deputāta Alda Gobzema, gan Šlesera aktivitātes, tostarp arī gaidāmais protests.

Kas interesanti – dalīties ar Šlesera “World Wide Demonstration” plakātu šajā grupā aktīvi aicina arī sīkpartijas “Jaunā Saskaņa” dibinātājs, politiķis Jānis Kuzins. 

Šī nianse sasaucas kopā ar faktu, ka saujiņa vietējo Covid-19 aktīvistu publiskos pasākumos jau kādu laiku uzdodas par “žurnālistiem” no tā dēvētā laikraksta “Cīņa”, kuru pārstāv minētā partija.

Minētie aktīvisti pietiekami regulāri uzrodas dažādos pasākumos, kurus apmeklē augstākās valsts amatpersonas – Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Valsts prezidents Egils Levits. 

Pie izdevības šie aktīvisti ielenc amatpersonas un to apsardzi, lai uzdotu provokatīvus jautājumus par Covid-19 un reizēm izkliedz apvainojumus, vienlaikus filmējot notiekošo.

Vai gaidāmie protesti ir drauds valsts drošībai?

Kaut kur dziļi Vācijā bāzētas, pietiekami noslēpumainas grupiņas centieni sapulcēt zem pašu izveidota “zīmola” visu neapmierināto sabiedrības daļu rietumvalstīs, protams, paši par sevi ir gana interesanti, taču tas vēl nav viss.

Gan Vācijas lokālie, gan arī citu valstu mediji ir piefiksējuši, ka zem “World Wide Demonstration” saukļiem Vācijā pulcējas arī labēji populistiskās, eiroskeptiskās partijas “Alternatīva Vācijai” (AfD) atbalstītāji, starp kuriem netrūkst arī visnotaļ radikāli noskaņotu personu.

Gan “Kaseles brīvie cilvēki”, gan Šlesers uzsver ka gaidāmās akcijas ir plānotas kā miermīlīgas, taču ne mazums “World Wide Demonstration” pasākumu pasaulē ir izvērtušies gana smagās sadursmēs starp aktīvistiem un policiju.

Tā pat jāpiebilst, ka retorika, ar kuru Šlesers pēdējās nedēļās aizpilda sociālos tīklus, īpaši piemeklēta, lai balansētu uz robežas starp miermīlīgu protestēšanu un aicinājumiem gāzt varu.

Šlesera oficiālās “Facebook” lapas laika joslā regulāri parādās tādas frāzes kā:

“Kariņa-Levita režīmam ir jākrīt”;

“Ir pienācis laiks gāzt Kariņa-Levita režīmu”;

“18.09.21. pl.13.00 BULDOZERI un cita smagā tehnika pārpildīs Daugavas Krastmalu pie Vecrīgas”;

“Ja Vecrīgas krastmalā sapulcēsies 100,000 cilvēki no visas Latvijas, tad Kariņa-Levita režīms kritīs! Tautai ir pienācis laiks apvienoties!”;

“Kariņ-Levit, Attopieties! Jums neizdosies paslēpties aiz nožogotās Rīgas pils un nožogotā Ministru kabineta! Vai aizlaisties kaut kur uz laukiem! Ja Jūs neieklausīsieties tautas viedoklī, tad atbildība gulsies uz Jūsu pleciem!”.

Saprotams, ka ar Šlesera vārdu publicētais saturs internetā, kā arī viņa paša publiski pateiktais pēc būtības ir raksturīgs emocionālai politiķu retorikai, tuvojoties vēlēšanām, un nav bez izvērtēšanas uztverams kā nopietns nodoms.

Taču likums tomēr nosaka, ka tieši aicinājumi gāzt varu nav pieļaujami.

Papildus tam, domājams, būtu jāizvērtē, kā uz šādiem politiķa paziņojumiem var reaģēt atbalstītāji, piemēram, gaidāmo protesta akciju laikā.

Savu skatījumu saistībā ar to sniedz Latvijā jautājumos kompetentais Valsts drošības dienests (VDD):

“Atbildot uz Jūsu jautājumiem, varam apstiprināt, ka VDD ir informēts par minētās personas publiskajā telpā izplatītajiem vēstījumiem, tajā skaitā aicinājumiem uz protesta pasākumiem. Vienlaikus vēršam Jūsu uzmanību, ka VDD atturas komentēt politiķu izteikumus, strikti ievērojot politiskās neitralitātes principu. Informējam, ka VDD savas kompetences ietvaros pastāvīgi vērtē procesus sabiedrībā un informatīvajā telpā, lai identificētu un novērstu iespējamus apdraudējumus valsts drošībai. VDD redzeslokā atrodas aktuālās sociāli politiskās norises valstī, tajā skaitā Covid-19 noliedzēju un vakcinācijas pretinieku aktivitātes. VDD vērtējumā pašreiz novērojamās tendences liecina par atsevišķu personu un organizāciju mērķtiecīgiem centieniem savās personīgajās interesēs izmantot sarežģīto situāciju, ko pasaulē izraisījusi Covid-19 pandēmija un saslimstības mazināšanas nolūkā ieviestie drošības pasākumi. Dienesta skatījumā aktivitātes, kas vērstas pret sabiedrības veselības aizsardzībai ieviestajiem pasākumiem, veicina sabiedrības sašķeltību, apgrūtinot Latvijas valsts kopējos centienus apturēt Covid-19 izplatību. VDD sadarbībā ar Valsts policiju rūpīgi seko līdzi notikumu attīstībai, īpašu uzmanību pievēršot tam, lai netiktu apdraudēta valsts un sabiedrības drošība un veikti likumpārkāpumi.”

Vienlaikus VDD atgādina, ka demokrātiskā valstī ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, pulcēšanās brīvību, kā arī citām Latvijas Republikas Satversmē garantētajām personiskajām brīvībām, tomēr šīs tiesības nav neierobežotas un neļauj pārkāpt citu personu tiesības.

Dienests arī aicina iedzīvotājus neiesaistīties citu personu iniciētās provokācijās vai prettiesiskās aktivitātēs, kuras var apdraudēt līdzcilvēku veselību un drošību, kā arī sabiedrisko un konstitucionālo kārtību.