foto: ZUMAPRESS.com
Sabiedrības vienotības veicināšanai varētu akceptēt nevakcinēto strādāšanu ar negatīvu Covid-19 testu
Covid-19 testa nodošana.
Sabiedrība
2021. gada 30. augusts, 20:29

Sabiedrības vienotības veicināšanai varētu akceptēt nevakcinēto strādāšanu ar negatīvu Covid-19 testu

Jauns.lv / LETA

Lai veicinātu sabiedrības vienotību hibrīdapdraudējuma apstākļos, koalīcijas politiķi neizslēdz iespēju piekrist regulējumam par nevakcinēto cilvēku strādāšanu ar negatīvu Covid-19 testu vai citiem mīkstinājumiem valdības sākotnēji virzītajā vakcinēšanas likumprojektā.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija iepriekš konceptuāli atbalstījusi nevakcinēto un Covid-19 neizslimojušo pakalpojuma sniedzēju strādāšanu ar pašu apmaksātu negatīvu Covid-19 testu lielākajā daļā nozaru.

Vaicāts par atbalstu šādai pieejai, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka, tā kā pašlaik Latvija atrodas hribīdapdraudējuma apstākļos, sabiedrības vienotība ir ārkārtīgi svarīga. Premjers pauda pārliecību, ka Saeimas komisija, izskatot priekšlikumus valdības virzītajiem likuma grozījumiem par epidemioloģisko drošību, nonāks pie laba risinājuma.

Likuma grozījumu apspriešanā ir nepieciešams dialogs un diskusija ar sabiedrības pārstāvjiem, uzklausot dažādos viedokļus, kā, iespējams, labāk uzlabot valdības virzītos likuma grozījumus, norādīja premjers. Kariņš akcentēja, ka īpaši pašreizējā situācijā, kad ir sakāpinātas emocijas, "labāk lieku reizi nomērīt", pirms pieņemt gala lēmumu.

Jaunās konservatīvās partijas politiķis, labklājības ministrs Gatis Eglītis norādīja, ka regulējums par negatīviem testiem konceptuāli varētu būt atbalstāms. Politiķis norādīja, ka Saeimā ir iespējams vienoties par atkāpēm valdības sākotnēji piedāvātajā vakcinācijas regulējumā, to mīkstinot.

"Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Pūce norādīja līdzīgi, proti, ka Saeimā valdības virzītie likuma grozījumi var tikt pēc nepieciešamības precizēti. Politiķis uzsvēra, ka svarīgi ir saglabāt izpratni par valdības virzīto grozījumi virsmērķi - sabiedrības aizsardzību pret Covid-19 pandēmiju. Pūce pieļāva, ka ir iespējams atrast pielietojumu arī negatīvu Covid-19 testu pieejai, kas "nomierina daļu sabiedrības", kam ir uztraukums par gaidāmo regulējumu.

AP politiķis norādīja, ka arī valdība varētu palīdzēt ar jaunu, labu priekšlikumu iesniegšanu, un atzīmēja, ka likumprojektā paredzēts arī iestrādāt regulējumu saistībā ar trešās potes nodrošināšanu cilvēkiem, kuriem ir pazemināta imunitāte.

Nacionālās apvienības pārstāvis, kultūras ministrs Nauris Puntulis pievienojās Pūces paustajam, ka galvenais ir nepazaudēt valdības virzītā likumprojekta virsmērķi par iedzīvotāju epidemioloģisko drošību.

Kā ziņots, valdības virzītais likumprojekts paredz tiesības atlaist epidemioloģiskās drošības prasībām neatbilstošus darbiniekus. Pašlaik komisijā konceptuāli atbalstītā pieeja paredz, ka atlaišana neattiektos uz nevakcinētiem un Covid-19 nepārslimojošajiem, kuriem būs negatīvs Covid-19 tests.

Jau vēstīts, ka valdības koalīcijas pārstāvji norādījuši, ka Baltkrievijā pie varas esošā Aleksandra Lukašenko režīma centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iespiest trešo valstu iedzīvotājus, vērtējami kā hibrīdkara jeb hibrīdapdraudējuma izpausmes.