foto: Māris Puķītis
Būvspeciālisti izvērtējuši padomju laika deviņstāvu ēku drošību
467.a sērijas ēkas veido Krasta masīvu. Būvniecības speciālistu atzinumā tās ir drošas.
Runā Rīga
2021. gada 29. augusts, 05:52

Būvspeciālisti izvērtējuši padomju laika deviņstāvu ēku drošību

Kas Jauns Avīze

Padomju laikos celtās daudzdzīvokļu 467.a sērijas ēkas ir drošas turpmākai ekspluatācijai, noskaidrots Ekonomikas ministrijas organizētajā būvspeciālistu pētījumā.

Apsekotas desmit šīs sērijas ēkas Zasulaukā, Vecmīlgrāvī, Pļavniekos un Krasta masīvā, kuras bija nodotas ekspluatācijā laikā no 1973. līdz 1988. gadam. Tas bija pirmais un pēdējais gads, kad šīs pelēko paneļu deviņstāvu ēkas būvētas Latvijā.

Izpētē nav atklāti tādi nesošo konstrukciju un elementu defekti un bojājumi, kas var ietekmēt to nestspējas zudumus un ēku drošu ekspluatāciju. Nesošajām konstrukcijām nav nepieciešams veikt pastiprināšanu. “Kopumā tās ir apmierinošā tehniskā stāvoklī un ēku ekspluatācija ir droša,” norāda Ekonomikas ministrijā.

Vienlaikus ministrijā uzsver, ka ēku tehniskā stāvokļa nepasliktināšanai un drošai ekspluatācijas turpināšanai nekavējoties jāveic kolonnu un siju atjaunošana, jumta elementu virsmas atjaunošana un aizsardzība pret klimatisko faktoru ietekmi, avārijas stāvoklī esošo rezerves eju jumtiņu demontāža vai atjaunošana.

Ekonomikas ministrija plāno līdz 2025. gadam veikt visu daudzdzīvokļu namu sēriju mehāniskās stiprības un stabilitātes izpēti. Šogad tiek veikta 103. sērijas ēku izpēte, plānots apsekot vismaz 15 namus. Novērtējums tiks veikts gan “Pilsētprojekta” piecstāvu dzīvojamo ēku tipveida projektam, gan trīs stāvu ēku projektam lauku teritorijās.

2022. gadā paredzēts pētīt 602. un 602.p sērijas ēkas, 2023. gadā – 316. un 318. sēriju un 2024. gadā – 104. un 119. sēriju. Iepriekšējos gados veikts 316. un 318. sērijas daudzdzīvokļu namu balkonu apsekojums un izstrādāti tipveida risinājumi to atjaunošanai, kā arī apsekotas 464. sērijas ēkas.