Kā Oļegs gandrīz pazaudēja 1500 eiro, mēģinot pārdot savu automašīnu
SEAT Leon 1,5 auto tests
112
2021. gada 27. augusts, 06:26

Kā Oļegs gandrīz pazaudēja 1500 eiro, mēģinot pārdot savu automašīnu

Jauns.lv

Noziedznieki izdomā arvien jaunus veidus, kā apkrāpt iedzīvotājus un nelikumīgi iegūt viņu finanšu līdzekļus. Tā portālam Jauns.lv uzsvēra Valsts policijā, komentējot lasītāja Oļega pieredzēto, mēģinot pārdot savu automašīnu un sastopoties ar vairākiem krāpšanas mēģinājumiem.

Portāla Jauns.lv lasītājs Oļegs pastāstīja, ka viņš kā privātpersona ievietojis auto pārdošanas sludinājumu Eiropas populārākajā transportlīdzekļu sludinājumu portālā mobile.de. Mēģinot pārdot savu automašīnu, viņš dažu mēnešu laikā saskāries ar diviem krāpniecības mēģinājumiem.

Gatavi maksāt visu summu bez kaulēšanās

"Ievietojot sludinājumu mobile.de, nereti uzrodas krāpnieki, kas tēlo, ka ir ļoti aizņemti potenciālie pircēji. Viņi uzdod tikai dažus jautājumus par mašīnu, jo pats auto viņus īsti neinteresē. Jau pēc dažiem jautājumiem viņi apgalvo, ka ir gatavi automašīnu pirkt. Krāpnieki arī saka, ka viņiem esot zināma transporta kompānija, kas auto varētu nogādāt līdz viņiem," Oļegs stāstīja.

Tad krāpnieki viņam prasījuši konta numuru, uz ko pārskaitīt naudu. Krāpniekiem esot raksturīgi, ka viņi nekaulējas par pirkšanas summu un ir gatavi it kā pārskaitīt visu pārdevēja prasīto naudas daudzumu uzreiz.

Pieprasa aizskaitīt 1500 eiro transporta kompānijai

"Kad pateicu viņiem sava konta numuru, pavisam drīz - atnāca e-pasta vēstules, ka viņi ir ieskaitījuši bankā naudu gan par auto iegādi, gan par transporta izdevumiem.  

Tagad abu darījumā iesaistīto pušu drošībai man esot jāveic pārskaitījums par mašīnas transportēšanu viņu norādītājai kompānijai." Oļegs skaidro, ka viens krāpnieks prasīja aizskaitīt 1500 eiro, bet otrs - nedaudz vairāk.

"Viņi apgalvoja: kolīdz veikšu pārskaitījumu transporta kompānijai, tā manā kontā ieskaitīsies gan auto pārdošanas summa, gan transportēšanas izdevumi. Viņi arī uzsvēra, ka šāda darījumu kārtība ir 100% droša un tā vajadzīga abu darījumā iesaistīto pušu drošībai."

Ne pirmais krāpniecības mēģinājums

Taču Oļegs neuzķērās ne uz viena no šiem krāpniecības mēģinājumiem, jo jau iepriekš bija dzirdējis par tiem. Kādreiz krāpnieki esot pieprasījuši atvērt darījuma kontus un aizskaitīt viņiem tikai dažus simtus eiro, bet tagad pieprasītās summas esot pieaugušas.

Turklāt reālie auto pārdošanas darījumi notiekot citādāk - pārdevējs automašīnu pircējam izsūta tikai tad, kad viņa kontā 100% ienākusi summa par auto pārdošanu. Turklāt par mašīnas transportēšanu puses vienojas atsevišķi, izrunājot, kurš un cik daudz maksās.

Reāls pircējs rīkojas citādi

Reāli potenciālie pircēji arī interesējas par auto tehnisko stāvokli, piemēram, nobraukumu, remontiem un citiem ar mašīnu saistītajiem jautājumiem. "Krāpniekus nekad neinteresē pati mašīna. Viņi tēlo, ka ir gatavi to uzreiz pirkt," Oļegs raksturoja viltvāržus.

Krāpnieki arī mēģina pārliecināt pārdevējus, iepinot savā stāstā dažādus sadzīves notikumus. Piemēram, viens stāstīja, ka ir ļoti aizņemts amerikānis, kuram nav iespējams pašam aizskaitīt naudu transporta kompānijai, tāpēc lūdza to izdarīt pārdevēju. Savukārt otrs tēloja steidzamu eiropieti, kuram pēkšņi jālido pie māsas uz kādu Āzijas valsti.

Ātri vien pazuda

Krāpnieki saziņā ar automašīnas pārdevēju min dažādus nepārbaudāmus faktus no viņu pašu dzīves, lai pārliecinātu pārdevēju pārskaitīt naudu it kā par auto transporta izdevumiem, Oļegs teica un atklāja: kad viņš krāpniekiem pateicis, ka nemaksās tā saucamos transportēšanas izdevumus, sākumā viņi centušies pārliecināt, ka šāds darījums ir pilnībā drošs.

Tikai pēc tam, kad viņi sapratuši, ka šajā gadījumā neizdosies krāpniecība, pazuduši un vēlāk nav devuši par sevi nekādu ziņu. 

Noziedznieki izdomā jaunus krāpšanas veidus

Iepazīstoties ar šo lasītāja piedzīvoto situāciju, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ance Rozīte portālam Jauns.lv uzsvēra, ka noziedznieki izdomā arvien jaunus veidus, kā apkrāpt iedzīvotājus un nelikumīgi iegūt viņu finanšu līdzekļus.

Lai pasargātu sevi, Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt pārlieku uzticīgiem un pārliecināties par katra darījuma drošību. Šādās situācijās iedzīvotājiem ir jābūt ļoti piesardzīgiem. Tirgojot savu transportlīdzekli, tomēr būtu jārod risinājums, lai darījumu veiktu klātienē, satiekot potenciālo pircēju aci pret aci.

Tāpat, ja nav pārliecības par konkrēto darījumu, nekādā gadījumā nevajadzētu veikt jebkāda veida maksājumus un pārskaitījumus. Iespēju robežās jāpārliecinās, vai potenciālā pircēja vēlme patiešām ir iegādāties jūsu preci, šajā gadījumā automašīnu.

Ziņot policijai par naudas izkrāpšanu

Rozīte aicināja gadījumos, ja ir izkrāpti finanšu līdzekļi, nekavējoties ziņot Valsts policijai, rakstot iesniegumu: elektroniski bez e-paraksta portālā www.latvija.lv vai elektroniski ar e-parakstu, sūtot to uz e-pasta adresi pasts@vp.gov.lv. Plašāka informācija par to, kā ziņot policijai, atrodama Valsts policijas mājaslapā.

Savukārt riska informāciju par dažādām aizdomīgām darbībām interneta vidē iespējams nosūtīt izskatīšanai policijai mobilajā lietotnē Mana Drošība.

Ar iesniegumu Valsts policijā persona var vērsties jebkurā situācijā, ja uzskata, ka pret viņu izdarīts noziedzīgs nodarījums. Tas nozīmē, ja cilvēks uzskata, ka ir kļuvis par krāpšanas upuri, vispirms ir jāvēršas policijā ar iesniegumu par kriminālprocesa uzsākšanu. Pēc tam jau policija vērtē, vai konkrētajā gadījumā ir noticis noziedzīgs nodarījums.