foto: AFP/Scanpix
Direktore: skolām testēšanas rezultātus vajadzētu uzzināt no laboratorijas, nevis no skolēna
Tava izglītība
2021. gada 25. augusts, 11:38

Direktore: skolām testēšanas rezultātus vajadzētu uzzināt no laboratorijas, nevis no skolēna

Jauns.lv / LETA

Skolām testēšanas rezultātus vajadzētu uzzināt operatīvi no laboratorijas, nevis katra skolēna individuāli, lai iespējami ātri varētu novērst vīrusa strauju izplatību, šādu viedokli pauda Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas direktore Lilita Kreicberga.

Viņa stāstīja, ka šodien SIA "E.Gulbja laboratorija" ir jāpiegādā siekalu testi, kurus skolēni nodos 31.augustā. "Patlaban mēs nezinām, kad un kā uzzināsim testēšanas rezultātus. Manuprāt, laboratorijai informāciju par testēšanas rezultātiem bija jāsniedz centralizēti skolai, jo tas ļoti atvieglotu darbu klašu audzinātājiem, kuriem būs jānoskaidro informācija par testu rezultātiem no katra skolēna," pauda direktore.

Pagājušā mācību gada pieredze liecinot, ka ne visi darbinieki, bērni un viņu vecāki rīkojas atbildīgi, turklāt atšķirīgas esot arī cilvēku digitālās prasmes. "Ja skola saņemtu testēšanas rezultātus, tad informācija būtu daudz ticamāka un operatīvāka," piebilda Kreicberga.

Runājot par skolas pedagogu vakcināciju pret Covid-19, viņa norādīja, ka pirms nedēļas izglītības iestādē bija vakcinējušies 89% pedagogu, taču klāt nākuši jauni skolotāji, tādēļ tagad situācija ir mainījusies. "Arī jaunie skolotāji ir pauduši apņēmību vakcinēties jau tuvākajā laikā," norādīja direktore.

Viņa uzskata, ka divās pirmajās nedēļās būs jāatrod labākais veids, kā esošajos pandēmijas apstākļos droši strādāt. "Skolām ir dota liela vaļa, taču tā ir arī liela atbildība. Es neesmu epidemioloģe un nezinu, kā pareizāk rīkoties, tādēļ ceru, ka Slimību profilakses un kontroles centrs sniegs rekomendācijas kā labāk darīt katrā konkrētā situācijā," atzina Kreicberga.

Viņa ir pārliecināta, ka ir jādara viss, lai skolēni varētu mācīties klātienē. Par to, ka tas ir iespējams, viņi pārliecinājušies pagājušajā mācību gadā, kad pietiekami ilgu laiku izdevies mācīties klātienē.

Epidemioloģiskās situācijas dēļ šodien gan vienu skolēnu vecāki izņēma no skolas un viņš mācības turpinās tālmācības vidusskolā, atklāja direktore. "Saprotu vecāku izvēli šajā neskaidrajā situācijā, taču palieku pie pārliecības, ka skolēniem, it īpaši pamatizglītības posmā, ir jābūt iespējai mācīties savu vienaudžu vidē, kontaktēties reālajā dzīvē," norādīja skolas vadītāja, pieļaujot, ka citu mācību formu, iespējams, izvēlēsies vēl kādu skolēnu ģimenes. 

Jau ziņots, ka, lai skolēniem būtu iespēja droši mācīties klātienē, no pirmdienas pamatizglītības, vidējās un profesionālajās izglītības iestādēs tiks sākta līdz šim apjomīgākā Latvijā vienlaikus veiktā Covid-19 testēšana.

Veselības ministrija (VM) un Izglītības un zinātnes ministrija aicina visus iesaistītos būt saprotošiem un sekot izglītības iestāžu norādījumiem. Kā liecina aģentūras LETA vērojumi, situācija izglītības iestādēs ir visai dažāda - dažviet jau tiek paredzēti konkrēti testēšanas laiki, dažviet vēl tikai tiek sniegta aptuvena informācija, ka testēšanai jābūt gataviem, taču vēl nav zināms, kad tā notiks.

Plānots nedēļā testēt ap 200 000 cilvēku, kas ir izaicinājums pakalpojumu sniedzējiem, izglītības iestādēm, bērniem un viņu vecākiem, uzsver VM. Testēti tiks bērni un personāls, kuri nav vakcinēti vai pārslimojuši Covid-19. Testēšanas veikšanai pamatā kā materiāls tiks izmantoti siekalu paraugi, bet, ja tas būs nepieciešams, testēšanai būs iespējams izmantot arī paraugus no rīkles un aizdegunes (nazofaringeāla iztriepe).

Mācības klātienē saistītas ar augstāku epidemioloģisko risku. Ņemot vērā vīrusa delta varianta straujo izplatību, ir svarīgi mazināt vīrusa izplatības riskus izglītības iestāžu darbinieku un bērnu vidū, un pēc iespējas agrāk identificēt inficētos.

Tas ļaus novērst infekcijas izplatīšanos starp grupām un klasēm, kā arī bērnu ģimenes locekļu, starp kuriem var būt riska grupas cilvēki, inficēšanos, un vīrusa pārnēsāšanu sabiedrībā.