foto: Mārtiņš Ziders
Daži desmiti vakcīnu pretinieku pie Brīvības pieminekļa uz 20 minūtēm sadodas rokās, protestējot pret "obligāto vakcināciju"
Sabiedrība
2021. gada 23. augusts, 19:08

Daži desmiti vakcīnu pretinieku pie Brīvības pieminekļa uz 20 minūtēm sadodas rokās, protestējot pret "obligāto vakcināciju"

Jauns.lv

23. augusta vakarā notika vairāku aktīvistu rīkotais "Baltijas ceļš 2021", kurā, izmantojot unikālās 1989. gada 23. augusta akcijas “Baltijas ceļš” formātu, ielās izgāja Covid-19 vakcīnu pretinieki un tie, kuri iebilst pret "obligātu vakcinēšanos".

Kā novēroja Jauns.lv, cilvēki Rīgas centrā pie Brīvības pieminekļa sāka pulcēties neilgi pirms plkst. 19.00. Sanākušie, sadodoties rokās, sāka veidot dzīvo cilvēku ķēdi.

Vakcinācijas pretinieki Rīgā veido "dzīvo ķēdi"

gallery icon
27

Tikmēr vērīgākie piefiksējuši, ka organizatoru mājaslapā publicētajā kartē, kur iespējams pieteikties stāvēt kādā no "dzīvās ķēdes" posmiem, neticamos tempos pieaug dalībnieku skaits.

Neskatoties uz to, Rīgas centrā pasākums beidzās jau pēc aptuveni 20 minūtēm - daži desmiti cilvēku atlaiduši simboliski sadotās rokas un devušies prom.

foto: Jauns.lv

Tas, pret ko cilvēki iestājās, palika neskaidrs, jo sanākušo rokās nebija dažādu plakātu, kā tas citreiz novērots protestos. Nebija dzirdami arī saukļi.

Arī citviet Latvijā ceļa malās novērotas nelielas grupiņas ar "Baltijas ceļš 2021" dalībniekiem.

Pēc Valsts policijas aplēsēm, pasākumā kopumā Latvijā piedalījušies ap 7000 cilvēku.

Jauns.lv jau iepriekš ziņoja, ka ar Trešās Atmodas kontekstā vēsturiski nozīmīgo un unikālo 1989. gada 23. augusta akciju šim pasākumam nekā kopīga nav, turklāt viens no Baltijas ceļa iniciatoriem Dainis Īvāns ir kategoriski pret “Baltijas ceļš 2021” organizēšanu un ir pat gatavs vērsties policijā. 

Īvāns akcentēja, ka patlaban kļūst riebīgi, kad vakcinācijas pretinieki izmanto Baltijas ceļu un citus vēsturiskos simbolus merkantilu ideju vārdā.

“To es varu saukt par tādu zaimošanu, ņirgāšanos par cilvēkiem, kas pirms 33 gadiem riskēja ar dzīvību. Šis ir viens no mēģinājumiem devalvēt to visu. Es varu izteikt tikai nicinājumu šādiem te ļaudīm, kas spekulē ar tautai, patiesībā arī starptautiski svētiem jēdzieniem, kas pasaulē nozīmē pavisam kaut ko citu – solidaritāti, nevis sabiedrības šķelšanu un naidošanu,” sarunā ar “ReTV” viedokli par iecerēto akciju pauda īstā “Baltijas ceļa” iniciators Dainis Īvāns.

Līdzīgi noskaņoti ir arī kādreizējais Augstākās padomes priekšsēdētājs, Anatolijs Gorbunovs un pat pieminētās dziesmas “Atmostas Baltija” autors Rezņiks.

Nacionāli svarīgu simbolu, kā arī valstiski nozīmīgu jēdzienu nozagšana un zaimošana no Covid-19 aktīvistu un tā dēvēto vakcīnu kritiķu puses nav nekas jauns.

Šādu stratēģiju jau labu laiku pirms pandēmijas izmantoja un joprojām izmanto Latvijā aktīvie Krievijas propagandas resursi un to pārstāvji.

“Baltijas ceļš 2021” mājaslapā izlasāms, ka 23. augusta pasākuma idejas autori ir Rūdolfs Brēmanis (Latvija), Robertas Vaišnoras (Lietuva), kā arī Hando Tonumā un Marianna Jonasa.

Vairāk par to, kas ir šie cilvēki, lasāms šeit.

Paša “Baltijas ceļš 2021” garums iecerēts 675,5 km – tātad, par 5,5 km garāks, nekā oriģinālā 1989. gada “cilvēku ķēde”. Tiesa gan īstajā “Baltijas ceļā” piedalījās ap diviem miljoniem cilvēku.

Tika plānots, ka cilvēki stāsies no Viļņas līdz pat Tallinai. Garākais “Baltijas ceļš 2021” posms iecerēts tieši Latvijā – 262 km. Aptuveni no Bauskas līdz Koņiem.

Protestā Rīgas centrā iestājas pret "obligāto vakcināciju"

gallery icon
243

Pasākuma organizēšanai līdzi seko arī tiesībsargājošās iestādes.