Sabiedrība
2021. gada 20. augusts, 12:16

"Bija Kariņa tvīts, kurā pateicās policijai." LU un RSU profesori komentē protestus un norāda uz trūkstošo komunikāciju

Jauns.lv

Komentējot 18. augusta protestus Rīgas centrā pret "obligāto vakcināciju", Latvijas Universitātes (LU) profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers TV3 raidījumam "900 sekundes" norāda, ka pandēmijas laikā nav izveidojusies pareiza komunikācija starp valdību un sabiedrību. Tikmēr RSU profesors, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds RīgaTV 24 raidījumā "Ziņu top" akcentējis, ka komunikācija ar sabiedrību trūkusi arī pēc protesta.

"No valdības viedokļa sarunāties šobrīd nozīmē, kurā vietā un kā var aiziet vakcinēties. Visam tam, ko dara valdība, ir jābūt publiskam, redzamam, bet šobrīd saruna var nenozīmēt automātisku reitingu pieaugumu. Tas var nebūt reklāmas kampaņas pasākums, kurā visi tagad skrien vakcinēties. Stāsts ir par tādu pat aizkulišu darbību, kas nav noslēpums, bet nav prožektoru gaismā. Tātad vienkārši tikties ar cilvēkiem. Labs piemērs ir tas, ka trešdienas vakarā nepiedalījās neviena no arodbiedrībām, ar kurām jau bija notikušas sarunas," stāsta Austers.

Protestā Rīgas centrā iestājas pret "obligāto vakcināciju"

gallery icon

Viņš arī akcentē, ka došanās ielās ir saistāma ar savas identitātes definēšanu. "Visa tā padarīšana lielā mērā ir saistīta ar tādu stabilu, pat varētu teikt gadu desmitiem ilgu situāciju, kurā cilvēki ir atraduši savu identitāti vai nonākuši kādā grupā. Ir attieksme, viedoklis par to, kāda ir viņu vieta valstī, ko dara valdība. Tas, kas šobrīd notiek... Ir Covid-19 situācija, kurā kaut kas ir jādara, lai nākotnē to mazinātu. Tas tiek uztverts kā aizvainojums. Kā tā valdība, ar kuru es nemaz neidentificējos un kuru necienu, man tagad liek kaut ko darīt? Cilvēkiem jau liekas, ka viņi dara labu lietu - cīnās par brīvību, pret apspiešanu u.tml."

Austers arī nenoliedz, ka atsevišķi politiķi izmanto situāciju savā labā. "Šobrīd Gobzems var būt varonis no autobusa, bet, ja viņš būs citā statusā, tad viņš nebūs mūžīgais varonis. Neviens politiķis, kurš pa īstam ir spiests risināt kādus jautājumus, tāds nevar būt."

Savukārt ceturtdien RīgaTV 24 raidījumā "Ziņu top" par notikušo protestu komentāru sniedza arī Andris Sprūds, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors, RSU profesors. Arī viņš akcentēja, ka valdībai ir jākomunicē ar sabiedrību. "Arī pēc tam nebija aktīvas reakcijas. Bija Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa tvīts, kurā pateicās policijai. Jāatceras, ka cilvēku iziešana ielās ir daļa no demokrātijas. Tie cilvēki, kas bija izgājuši, bija tikai daļa no aisberga. Man liekas, ka ignorēt un teikt, ka notikušais ir dažu politiķu gājiens, nav līdz galam pareizi. Manuprāt, tā saruna ir jāveido."

Jauns.lv jau vēstīja, 18. augustā Rīgas centrā pulcējās ap 4000 cilvēku ar mērķi panākt, lai atsauc likumprojektu, kas atļautu atlaist nevakcinētos darbiniekus.