Sabiedrība
2021. gada 18. augusts, 19:45

Par augstiem Covid-19 vakcinācijas rādītājiem Pavļuts godina vairākus Latgales ģimenes ārstus

Jauns.lv / LETA

Daugavpilī ģimenes ārstu un ārstu palīgu konferencē "Vakcinācija pret Covid-19: aktualitātes un izaicinājumi" trešdien par labiem Covid-19 vakcinācijas rādītājiem trīs nominācijās veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) godināja vairākus Latgales ģimenes ārstus.

Kā informēja Veselības ministrijā, Pavļuts par labāko pacientu vakcinācijas aptveri senioru grupā goda rakstu pasniedza ģimenes ārstei Ligitai Martinovai, kuras praksē pret Covid-19 vakcinēti 53% senioru un pacientu, kas slimo ar hroniskām slimībām, kā arī par augstāko vakcinācijas godināja ģimenes ārsti Inesi Kudeiko, kuras praksē pret Covid-19 vakcinēti 48% pacientu.

Par visvairāk pret Covid-19 vakcinētajiem pacientiem goda raksti pasniegti ģimenes ārstam Artūram Bogdanovičam, kura praksē pret Covid-19 vakcinēti 874 pacienti, ģimenes ārstei Annai Borunei, kuras praksē pret Covid-19 vakcinēti 714 pacienti, un ģimenes ārstei Tatjanai Kramičai, kuras praksē pret Covid-19 vakcinēts 661 pacients.

"Vakcinācija ir primārās veselības aprūpes pamata pakalpojums, ko pelnījis saņemt ikviena ģimenes ārsta pacients. Latvijas iedzīvotāji, it īpaši seniori un hroniski slimojošie, par vakcināciju vēlas tikt uzrunāti tieši no savas uzticības personas - ģimenes ārsta. Paldies tiem Latgales ģimenes ārstiem, kuri iedrošina cilvēkus un vakcinē pret Covid-19. Tomēr Latgalē mums vēl ļoti daudz kopīgi darāms, lai cilvēkus pasargātu," sacīja veselības ministrs.

Konferencē speciālisti no Slimību profilakses un kontroles centra, Zāļu valsts aģentūras, Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas, Latvijas Psihoterapeitu ārstu asociācijas un Daugavpils reģionālās slimnīcas kopā ar Latgales ģimenes ārstiem un prakšu ārstu palīgiem diskutēja par par aktualitātēm saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību un vakcināciju, kā arī dalījās līdzšinējā pieredzē saistībā ar darbu pandēmijas apstākļos.

Konferencē tika apspriestas tādas tēmas kā imunitātes ilgums pēc vakcinācijas vai izslimošanas, saslimstības prognozes rudenī atkarībā no vakcinācijas tempiem, vakcinācijas darba organizēšana ģimenes ārsta praksē un statistika.

Šobrīd Latvijā vakcināciju pret Covid-19 noslēguši 38% no visiem Latvijas iedzīvotājiem un 44% no iedzīvotājiem, kas vecāki par 12 gadiem un šobrīd var vakcinēties pret Covid-19. Senioru un cilvēku ar hroniskām slimībām grupā vakcinācijas aptvere ir augstāka nekā vidēji valstī, piemēram, Vidzemē, Zemgalē un Kurzemē vakcinēta vairāk nekā puse šo grupu iedzīvotāju.

Konferences ģimenes ārstiem un ārstu palīgiem organizē Veselības ministrija, Slimību profilakses un kontroles centrs un Nacionālais veselības dienests.