foto: ekrānuzņēmums no video
Drāma Siguldas melno stārķu ligzdā: māte pamet savus bērnus un dodas uz Etiopijas pusi. VIDEO 
Pagājušajā nedēļā vieni paši ligzdā palika trīs stārķēņi ar papu – viņu mamma devās uz siltajām zemēm.
Sabiedrība
2021. gada 20. augusts, 05:31

Drāma Siguldas melno stārķu ligzdā: māte pamet savus bērnus un dodas uz Etiopijas pusi. VIDEO 

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ja pavasarī Latvijas Dabas fonda tiešraidē sekojām līdzi norisēm jūras ērgļu ligzdā Durbē, kur ērgļu papus Raimis bija pametis perējošo ērgleni Mildu, tad tagad visu uzmanība piekalta tiešraidei no melno stārķu ligzdas Siguldas pusē, kur stārķu mamma savus trīs jaunuļus pametusi ar tēti un viena pati devusies uz siltajām zemēm.

“Facebook” kontā “Melnais stārķis. Dzīvības lidojums”, kas veltīts norisēm stārķu ligzdā sestdien, 14. augustā, parādījās satraucošs ieraksts: “Sakarā ar to, ka melno stārķu tiešraides kamerā mātīte nav redzēta vairākas dienas un visticamāk ir uzsākusi migrāciju, tiek meklētas iespējas mākslīgi šo ligzdu piebarot. Pašreiz vienīgais barotājs ir palicis tēvs, kura kapacitāte ir par mazu, lai jaunie putni varētu izligzdot sekmīgi.

Mākslīgā barotava

foto: Latvijas Dabas fonds
Mākslīga melno stārķu barotava Igaunijā.

Tas, kā šīs ligzdas iemītniekiem var mēģināt palīdzēt, ir ierīkot mākslīgu barotavu. Netālu no ligzdas ir viens grāvis, kurā to reāli var izdarīt. Virsvadību šim pasākumam ir gatavs uzņemties ornitologs Jānis Ķuze, bet viņam ir nepieciešama sabiedrības līdzpalīdzība. Tādēļ meklējam: * cilvēku Siguldas pusē, kas palīdzētu ierīkot barotavu, un * cilvēku vai zivju barotavas Siguldas pusē, kas būtu ar mieru ziedot un/vai saķert mazas zivtiņas (tām obligāti ir jābūt dzīvām), ar iespēju šīs zivtiņas barotavā arī aizvest un ielaist, tādējādi regulāri papildinot zivju krājumus barotavā.

Šis šobrīd ir vienīgais reālais veids, kā vēl var mēģināt palīdzēt šīs ligzdas jaunajiem putniem izdzīvot un sekmīgi izlidot! Nav zināms, vai tas izdosies, taču mūsuprāt pareizāk būtu mēģināt nevis nedarīt neko un tikai noskatīties”.

Drīz vien arī parādījās ieraksts, ka vientuļajam stārķu tēvam palīdzība atrasta: “Paldies visiem, kas piedāvājuši savu atbalstu, šobrīd palīdzība vairs nav nepieciešama”.

Vēlā ligzda

foto: Zilgma Kukle/LETA
Ornitologs Jānis Ķuze: “Ligzdā ir trīs jaunie putni. Izredzes būt sekmīgiem pirmajā migrācijā tiem ir mazas, galvenokārt tieši vēlās ligzdošanas sezonas dēļ”.

Tikmēr viņas pamestā ģimene barojas no mākslīgi ierīkotas barotavas - ar sietu norobežota sekla grāvja posma 200 metru attālumā no ligzdas, kurā ir ielaista barība - dzīvas karūsas. Šāda tipa konstrukcijas ir pārbaudītas praksē un tās putnus nodrošina ar barību. Līdzīga barotava uzstādīta arī pie melnu stārķu ligzdas Igaunijā, kur arī melnajiem stārķiem bija nepieciešama palīdzība barības sagādē, Jauns.lv informē projekta “Melnais stārķis. Dzīvības lidojums” pārstāvji. Kāda pašlaik ir stārķu mammas pamestās saimes dzīve un kāds varētu būt tās liktenis, Jauns.lv iztaujāja ornitologu Jāni Ķuzi, kurš par šiem melnajiem stārķiem uzņēmies šefību.

- Kāda tagad ir šo stārķu galvenā ēdienkarte?

- Dabiskos apstākļos melnie stārķi pārtiek galvenokārt no zivīm un vardēm. Barotava tiek “uzpildīta” ar zivīm, ko sagādā brīvprātīgie palīgi.

- Vai melno stārķu ģimenēs ir tā pieņemts, ka māte aizlido prom, atstājot tēvu ar mazuļiem likteņa ziņā?

- Jā. Arī šajā gadījumā ir pamats uzskatīt, ka māte jau ir sākusi migrēt un tēviņš turpina barošanu viens. Jāņem vērā, ka šī ir vēla ligzda, normāli jaunajiem putniem jau vajadzētu būt lidojošiem.

- Kad stārķi sāk doties no Latvijas uz siltajām zemēm?

- Melnie stārķi migrāciju uzsāk jau augustā. Atšķirība no baltajiem stārķiem ir tajā, ka tā notiek salīdzinoši nemanāmi, putni pirms lidošanas nepulcējas baros.

- Kāds varētu būt mātes pamesto jauno stārķēnu liktenis?

- Ligzdā ir trīs jaunie putni. Izredzes būt sekmīgiem pirmajā migrācijā tiem ir mazas, galvenokārt tieši vēlās ligzdošanas sezonas dēļ - ir zināms, ka ligzdās, kurās olas ir iedētas vēlu, iespēja, ka jaunie putni izdzīvos pirmajā dzīves gadā, ir mazas.

Izdzīvošanas izredzes mazas

foto: ekrānuzņēmums no video
Siguldas melno stārķu mamma likteņa ziņā pametusi savus trīs bērnus.

Arī projekts “Melnais stārķis. Dzīvības lidojums” informē, ka šo triju jauno stārķēnu “sekmīga migrācija ir jautājums, uz kuru nav atbildes. Mirstība jauno putnu vidū sasniedz pat 90%, turklāt šie cāļi nav labā kondīcijā, tādēļ garantiju par sekmīgu migrāciju neviens nedos”.

Melnais stārķis jeb gandrs, arī goris, ir Latvijā sastopams, aizsargājams stārķveidīgo kārtas putns, kuru var atpazīt un atšķirt no baltā stārķa pēc melnā apspalvojuma. Latvija ir viena no Eiropas valstīm, kur melnie stārķi pagaidām vēl sastopami samērā lielā skaitā un piemērotās vecās mežaudzēs ligzdo regulāri. Tomēr to skaits pēdējās desmitgadēs ir ļoti ievērojami samazinājies. Kopējais ligzdojošo putnu skaits tiek vērtēts kā 500-700 pāru. Melnie stārķi atlido martā-aprīlī, bet rudenī aizlido uz ziemošanas vietām. Latvijas melnajiem stārķiem nozīmīga ziemošanas vieta ir Etiopija.

Norises melnā stārķa ligzdā Siguldas pusē var vērot internetā Latvijas Dabas fonda kontā: www.youtube.com/watch?v=1JFzsE7NWoU.