foto: Grieta Veinberga
FOTO: Kalnupes autobusa pieturas Engures pagastā brīnumainās pārvērtības
Dzirnakmens uz Kalnupes autobusu pieturas sienas liecina, ka esat atbraukuši uz senajām ūdensdzirnavām.
Novadu ziņas
2021. gada 21. augusts, 08:35

FOTO: Kalnupes autobusa pieturas Engures pagastā brīnumainās pārvērtības

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Nemaz tik daudz nevajag, lai savu dzīvi no ikdienības pelēcības pārvērstu krāsainā brīnumā. To iespējuši vēsturisko Rideļu dzirnavu Engures novadā īpašnieki, kuri ar vietējo iedzīvotāju atsaucību un darba sparu līdz nepazīšanai pārvērtuši autobusu pieturu “Kalnupe” uz Rīgas-Talsu ceļa.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kalnupes autobusu pieturas pie Rideļu dzirnavām brīnumainās pārvērtības

Nemaz tik daudz nevajag, lai savu dzīvi no ikdienības pelēcības pārvērstu krāsainā brīnumā. To iespējuši vēsturisko Rideļu dzirnavu Engures novadā ...

gallery icon
25

Tagad vietējiem autobusu gaidīt ir daudz patīkamāk, bet viesiem, kuri dodas apskatīt dzirnavu vēsturisko ekspozīciju vai uz maltīti kafejnīcā “Cope”, nu ir par vienu apskates objektu, pie kā piestāt, vairāk.

Pāris nedēļu laikā pēc Rideļu dzirnavu īpašnieka Oskara Kambalas projekta, kas gan ietilpst tikai uz vienas rūtiņu lapas, neizteiksmīgā padomjlaikā no silikātķieģeļiem būvētā “pieturas siena” ieguvusi mākslinieciskus zīmējumus ar latviskiem rakstiem un atbrīvota no krūmu aizaugumiem.

Dzirnavu saimnieka meita Grieta Veinberga Jauns.lv pastāstīja: “Šo autobusu pieturu redzu katru dienu, jo tai pretim atrodas kafejnīca, kurā strādājam. Tā nu iedomājāmies, ka varētu izdarīt kaut ko savādāk. Ideja par dzirnakmens attēlojumu uz pieturas sienas bija manam tēvam Oskaram Kambalam, bet latviskais raksts “nāca” no manas puses.

Pati visu arī finansēju, pirku krāsas un tā tālāk. Daudz neskaitīju, cik tam visam aiziet. Uzrunāju vietējos jauniešus, kopā visu realizējām kādi 18 cilvēki, sākot no divu līdz 50 gadu vecumam, bija gan vietējie, gan arī cilvēki, kas brauc strādāt kafejnīcā no Talsiem. Tā īpaši nevienu nevēlos izcelt, jo visi savu roku pielika. Galvenās mākslinieces bija mana māsa Dārta Kambala un kaimiņiene Kitija Balode.

Visu darījām, piemēram, nebaidoties par to, ka mana divgadīgā meitiņa varētu kaut ko saķēpāt. Un tagad mums liels prieks par padarīto. Aicinu arī citus darīt labus darbus un ne vienmēr gaidīt uz pašvaldību, ka tā visu izdarīs. Mums Engures novadā gandrīz visas pieturas ir sakoptas, bet šī bija viena no pēdējām, kura pārvērtības vēl nebija piedzīvojusi. Tagad ir forši”.

Interesanti, ka Rideļu dzirnavu īpašnieku dzimtā ir panākumiem bagātais latviešu basketbolists Kaspars Kambala. Dzirnavas drīz pēc Latvijas valsts neatkarības pasludināšanas un muižu zemes reformas nopirka Donāts Kambala, kura mazmazdēls tad arī ir basketbolists. Ka tagad Rideļu dzirnavas apsaimnieko viņa radinieki Kambala ir rakstījis savā 2014. gadā izdotajā autobiogrāfijā “Kambala..., āmen!” un slavenais basketbolists arī sociālajos tīklos ir publicējis bildes no viesošanās Rideļu dzirnavās un kafejnīcā “Cope”.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās