foto: Puikules muiža/"Facebook"
No Jūrmalas patriektais Zaļās atmodas muzejs pajumti rod Puikules muižā
Puikules muižā 2014. gadā likvidētās skolas vietā nu mājvietu radis Brīvzemnieku pagasta kopienas centrs, kurā vieta atradusies arī Zaļās atmodas muzejam.
Novadu ziņas
2021. gada 20. augusts, 05:10

No Jūrmalas patriektais Zaļās atmodas muzejs pajumti rod Puikules muižā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vides aizsardzības kluba (VAK) 2018. gadā izveidotais Zaļās atmodas muzejs, kuru jūlijā no telpām Dubultos izlika Jūrmalas dome, nu pajumti atradis Limbažu novada Brīvzemnieku pagasta Puikules muižā – dažu kilometru attālumā no Alojas. Tur jau tiek iekārtota muzeja pirmā ekspozīcija. VAK kašķis ar Jūrmalas domi par muzeja telpām ilga vairāk nekā divus gadus, un nu tas beidzies ar pašvaldības uzvaru.

Muzejs, kurš stāsta par trešās Atmodas pirmsākumiem pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu otrajā pusē ar vides aizsardzības kustību un pēc tam sekojošām ekoloģiskajām “cīņām”, Dubultos, Pils ielā 1, kādreizējā kūrmājā tika izveidots 2016. gadā (pirms tam tur atradās VAK pasaku māja “Undīne”). Ēka piederēja Jūrmalas pašvaldībai, un daudzus gadus to no Jūrmalas domes īrēja VAK. Pēdējais līgums 2016. gadā uz pieciem gadiem tika noslēgts ar VAK Zaļās atmodas muzeju.

Puikules muižā patvērumu radis no Jūrmalas padzītais Zaļās atmodas muzejs

Vides aizsardzības kluba 2018. gadā izveidotais Zaļās atmodas muzejs, kuru jūlijā no telpām Dubultos izlika Jūrmalas dome, nu pajumti atradis ...

gallery icon
12

Bet jau vairākus gadus Jūrmalas dome mēģina izsvēpēt VAK no glaunās senās ēkas, kaut gan 2008. gadā kūrortpilsētas domnieki, lemjot, ka šai ēkā varētu atrasties Jūrmalas kultūras un mākslas centrs, norādīja, ka VAK klātbūtne šim topošajam centram netraucēs. Toreiz tika spriests, ka tur jaunu mājvietu varētu rast gan pilsētas mākslas, gan mūzikas skola, gan centrālā bibliotēka, jo skolas atradās privātajos īpašumos, bet bibliotēka teju avārijas stāvoklī esošā namā.

Līdz pat šim laikam ēkā nekāds pašvaldības kultūras un mākslas centrs nav izveidots, un nu šis plāns droši vien jau ir sen aizmirsts kādā atvilktnē. 2016. gadā dome, noslēdzot kārtējo līgumu uz pieciem gadiem ar kādu no VAK struktūrām, šoreiz muzeju, tajā ietvēra atrunu – ja ēku ievajadzēsies pašvaldībai, muzejam tā būs jāatstāj.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Ēka Dubultos, Pils ielā 1, no kurienes nācās izvākties Zaļās atmodas muzejam.

Lai restaurētu ēku Dubultos, Pils ielā 1, Jūrmalas dome no valsts budžeta saņēma 930 000 eiro ar nosacījumu, kā tā tiks saglabāta kā kultūrvieta, un pašvaldība solīja tajā izveidot “piekrastes dabas vērtību un kultūrvides centru”.

2019. gadā, drīz vien pēc tam, kad tika pabeigti restaurācijas darbi, pašvaldība muzejam piesūtīja vēstuli, ka telpas jāatstāj, jo tās nu nepieciešamas vietvarai.

Bija runas, ka uz turieni vēlas pārcelt pilsētas Dzimtsarakstu nodaļu. Tagad Jūrmalas dome, ko, starp citu, vada Zaļās partijas biedrs Gatis Truksnis, Jauns.lv izvairās sniegt konkrētas atbildes, kā tad šo ēku plānots turpmāk izmantot. VAK biedri uzskata, ka pašvaldība nu vairs tik glauni atrestaurētu ēku pilsētas centrā nevēlas atvēlēt tādam “nerentablam projektam” kā muzejs un ar tās izmantošanu vēlas pelnīt naudu.

foto: Ieva Čīka/LETA
Zaļās atmodas muzeja vadītāja, literāte Lelde Stumbre priecājas, ka muzejs nu vietu atradis laukos – Puikules muižā.

Muzeja vadītāja, dramaturģe un rakstniece Lelde Stumbre Jauns.lv par jauno muzeja mājvietu stāsta: “Internetam ir spēks! “Facebook” ielikām vēsti, ka muzeju ar visām mēbelēm izliek no telpām Jūrmalā un nu mēs tam meklējam jaunas telpas. Drīz vien atsaucās Puikules muižas ļaudis, kuri piedāvāja bez maksas mēbeles aizvest uz Puikuli un mūsu ekspozīciju iekārtot pie sevis.

Muiža pieder pašvaldībai un tajā ir ļoti daudz telpu, kurās vietu atradām arī mēs. Tā ir laba, skaista vieta, kur notiek ļoti daudz dažādu pasākumu, un mēs par to ļoti priecājamies. Forši, ka muzejs sev vietu atradis laukos. Tagad pakojamies un gatavojamies tur ierīkot pirmo izstādi.” Vienlaikus muzejs meklē sev telpas arī Rīgā.

“Puikules muiža" informē: “Muižā tiek izstādītas Zaļās atmodas muzeja ekspozīcijas, kas veltītas Latvijas zaļajiem. Ar pirmo masveidīgo demonstrāciju Rīgā 1987. gadā “Par tīru gaisu” Vides aizsardzības klubs sāka savu cīniņu par tīru vidi, dabas daudzveidības saglabāšanu, par dzīvu jūru, mežiem, pļavām un upēm. Par zaļāko valsti pasaulē – Latviju.”

Puikules muiža ir vēsturiska ēka. Tā uzcelta vecās kungu mājas vietā 19. gadsimta sešdesmitajos gados. Kopš 1938. gada tajā atradās pamatskola, līdz 2014. gadā to likvidēja un ēkā ierīkoja Brīvzemnieku pagasta kopienas centru “Puikules muiža”, kurā notiek dažādi kultūras pasākumi (koncerti, kino, izrādes) un izstādes, ir trenažieru zāle un pieejami datori, notiek semināri un apmācības, saviesīgi un citi pasākumi.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.