foto: Valsts policija
Vairāki daugavpilieši notic viltus bankas darbiniekiem un zaudē ievērojamas naudas summas
112
2021. gada 13. augusts, 18:12

Vairāki daugavpilieši notic viltus bankas darbiniekiem un zaudē ievērojamas naudas summas

Jauns.lv

Pagājušajā diennaktī Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Daugavpils iecirknis saņēma četrus iesniegumus par krāpšanas gadījumiem, kuros nezināmas personas, uzdodoties par bankas darbiniekiem, izkrāušasj no iedzīvotājiem ievērojamus naudas līdzekļus. Par notikušo uzsākti kriminālprocesi un notiek izmeklēšana.

2021.gada 13.augustā Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Daugavpils iecirknis reģistrēja četrus krāpšanas gadījumus, kuros Daugavpils iedzīvotājiem tika izkrāpti naudas līdzekļi gandrīz 3000 eiro apmērā.

Visos gadījumos personām ir zvanījuši viltus banku darbinieki un, iegūstot personu uzticību, no upuru kontiem izkrāpuši finanšu līdzekļus.

Lielākā izkrāptā naudas summa – 5185 tūkstoši eiro, kuri ar viltu tika izkrāpti no 1958.gadā dzimušas Daugavpils iedzīvotājas.

Diemžēl, jāmin, ka Valsts policija regulāri saņem informāciju par šādiem gadījumiem, tāpēc iedzīvotāji atkārtoti tiek aicināti neizpaust savus personas datus un ievērot visus nepieciešamos drošības pasākumus, lai nenonāktu situācijā, kurā tiek zaudēti naudas līdzekļi.

Visbiežāk zvanītāji runā krievu valodā un uzdodas par banku darbiniekiem, cenšas izvilināt internetbankas pieejas datus – lietotājnumurus un paroles, kurus prasa apstiprināt ar attālinātajiem autentifikācijas rīkiem (piemēram, Smart-ID PIN kodiem).

Valsts policija atkārtoti atgādina, ka pats drošākais veids kā pārbaudīt vai zvanītājs ir krāpnieks, ir lūgt personu sniegt informāciju latviešu valodā. Krāpnieki nepārzina latviešu valodu un nekavējoties sarunu pārtrauc, kas norāda uz to, ka zvanītāja mērķis ir bijis finanšu līdzekļu izkrāpšana.

Valsts policija aicina ņemt vērā, ka viltvārži zvana laikā informē personu par it kā aizdomīgu darījumu bankas kontā un, lai to anulētu, lūdz nosaukt kartes numuru, PIN kodu un citu sensitīvu informāciju. Krāpnieku mērķis ir iegūt citas personas piekļuves rīkus – lietotāja vārdu, paroles, maksājumu karšu datus, SmartID pin kodus, lai vēlāk iegūtu piekļuvi konkrētās personas elektroniskiem finanšu līdzekļiem un pārskaitītu tos uz ārzemju kontiem, kurus izsekot ir ļoti grūti.

Tāpat Valsts policija atgādina būt uzmanīgiem un nekādā gadījumā svešiniekiem neatklāt savu bankas kontu pieejas datus. Ne banku, ne citu valsts iestāžu darbinieki nekad neprasīs atklāt šādu informāciju. Tas, ka telefonsarunas laikā uzrādās Latvijas numurs vai pat valsts iestādes nosaukums, nenozīmē, ka zvana tiešām no Latvijas. Krāpnieki spēj ģenerēt telefonu numurus.

Gadījumos, ja ir izkrāpti finanšu līdzekļi, aicinām nekavējoties sazināties ar savu banku, kā arī jāraksta iesniegums policijā: elektroniski bez e-paraksta portālā latvija.lv vai elektroniski ar e-parakstu, sūtot uz pasts@vp.gov.lv.