foto: Ivars Soikāns / LETA
JKP mudina lielajos būvniecības konkursos paplašināt būvnieku izvēli no Latvijas un starptautiskiem uzņēmumiem
Sabiedrība
2021. gada 12. augusts, 19:22

JKP mudina lielajos būvniecības konkursos paplašināt būvnieku izvēli no Latvijas un starptautiskiem uzņēmumiem

Jauns.lv / LETA

Lielajos būvniecības konkursos ir jāpaplašina būvnieku izvēle no gan Latvijas, gan starptautiskiem uzņēmumiem, saistībā ar Konkurences padomes (KP) atklāto būvnieku karteļa lietu pauž Jaunās konservatīvās partijas (JKP) pārstāvji.

Jau vēstīts, ka KP desmit būvnieku kartelī iesaistītos uzņēmumus sodījusi ar naudas sodu kopumā 16,65 miljonu eiro apmērā.

"Lai arī šis [KP] lēmums var kalpot kā mācība iesaistītajiem uzņēmumiem, tomēr valsts iestādēm nepieciešams turpināt strādāt pie konkurences palielināšanas būvniecības tirgū," pauž JKP pārstāvji.

Partijā uzsver, ka likumdošanas līmenī atbalsta būvniecības tāmju publiskošanu. Tas esot nepieciešams, lai ikviens būvniecības profesionālis vai žurnālists pats spētu pārliecināties, cik lielā mērā būvniecības izmaksas atbilst tirgus cenām. Bieži vien būvniecības tāmes tiek noslepenotas, aizbildinoties ar komercnoslēpumu, tomēr patiesie iemesli ir pārāk lielas izmaksas vai pat korupcija, uzskata JKP.

"Otrs virziens, kurā nepieciešams darboties - atvērt lielos būvniecības konkursus pēc iespējas plašākam interesentu lokam gan Latvijā, gan arī starptautiskajā mērogā," rosina JKP pārstāvji. Labs piemērs šādai pieejai esot "Daugavas ledus halles" būvniecība, kur, palielinot būvniecības pretendentu loku, izdevās ievērojami samazināt būvniecības izmaksas, norāda partijas pārstāvji.

Kā labu piemēru konkurencei JKP min arī Daugavas stadiona vieglatlētikas manēžas būvniecības konkursu. "Šie ir tikai daži piemēri, kuri pierāda to, ka, veicinot godīgu konkurenci, valsts par būvniecības projektiem var ietaupīt pat miljoniem un desmitiem miljonus eiro gadā," akcentēts partijas paziņojumā.

Kā ziņots, starp KP desmit sodītajiem uzņēmumiem ir SIA "Skonto būve", SIA "Latvijas energoceltnieks", SIA "Velve", SIA "Arčers", SIA "Rere būve", SIA "Re & Re", SIA "RBSSKALS būvvadība", SIA "Abora", AS "LNK Industries" un SIA "Merks". Tiesa "RBSSKALS būvvadība" patlaban jau ir likvidēta, tāpēc sods netika piespriests.

Tā dēvētajā būvnieku karteļa lietā aizliegta vienošanās cita starpā bijusi arī par tādiem būvobjektiem kā Rīgas pils, Latvijas Universitātes Akadēmiskais centrs Torņkalnā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ēka, Liepājas cietums un citi.

Kopumā starp 77 būvnieku kartelī pārrunātajiem objektiem ir vairāki projekti Rīgā, tostarp vairākas izglītības un kultūras iestādes - VEF kultūras pils, kultūras pils "Ziemeļblāzma", Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Mežaparka estrāde, sociālās mājas Bolderājā, Rīgas Angļu ģimnāzija u.c.

KP atklātā būvniecības uzņēmumu karteļa dalībnieki bija iesaistīti vismaz 70 iepirkumos par kopējo līgumsummu 686,9 miljoni eiro.