foto: Ieva Leiniša/LETA
Sarunu festivālā "Lampa" norisināsies diskusijas par Rīgas virzību uz klimatneitralitāti un klimatnoturību
Sabiedrība
2021. gada 12. augusts, 17:12

Sarunu festivālā "Lampa" norisināsies diskusijas par Rīgas virzību uz klimatneitralitāti un klimatnoturību

Jauns.lv / LETA

Nākamnedēļ, 20. augustā, Cēsīs sarunu festivālā "Lampa" notiks diskusija par Rīgas virzību uz klimatneitralitāti un klimatnoturību, informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Kā norāda VARAM, Rīga, pievienojoties Parīzes deklarācijai, ir apņēmusies kļūt par pirmo klimatneitrālo pilsētu Baltijas valstīs un būt starp pirmajām 100 klimata ziņā neitrālajām pilsētām Eiropā. 

Tādēļ pilsētai tuvākajā nākotnē ir daudz izaicinājumu, ņemot vērā, ka Rīgā kā Latvijas galvaspilsētā un tai pieguļošajā teritorijā dzīvo gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju, turklāt saistībā ar transportlīdzekļu un ražošanas uzņēmumu īpatsvaru, tieši Rīgā rodas visvairāk siltumnīcefekta gāzu emisijas enerģētikas un transporta sektoros.

Sarunas laikā diskusijas dalībnieki centīsies atbildēt uz jautājumu, vai Rīgai izdosies kļūt klimatneitrālai un klimatnoturīgai, un ko Rīga darīs, lai šos mērķus sasniegtu.

Tāpat tiks diskutēts par iespējām un izaicinājumiem ambiciozas klimata politikas īstenošanai vietējā līmenī, jo tieši pašvaldību iniciatīvas un aktīvas rīcības klimata pārmaiņu mazināšanā un pielāgošanās tām var būtiski veicināt Latvijas klimata mērķu sasniegšanu līdz 2050.gadam.

Sarunas laikā ikviens tiks rosināts izmantot iespēju "pielikt roku" klimatneitralitātes sasniegšanas un klimatnoturīguma veicināšanā, būt pilsoniski aktīviem un justies iedrošinātiem jautāt saviem pilsētu vadītājiem par pilsētu plāniem kļūt klimatneitrālām.

Jau ziņots, ka sarunu festivāls "Lampa" notiks 20. un 21. augustā Cēsu pilsētvidē, tiešraidē festivāla tīmekļvietnē un 47 kopā skatīšanās vietās visā Latvijā. Festivāla virstēma šogad ir cieņa, aicinot runāt par sarežģītām tēmām - arī par to, kas ikdienā liek justies neērti, un izvērtēt, cik cieņpilni spējam pieņemt dažādo un atšķirīgo, lai kopā veidotu labāku sabiedrību.

Šogad Sarunu festivālu "Lampa" atkal varēs piedzīvot klātienē. Lai tas varētu notikt un festivālu drīkstētu apmeklēt neierobežots cilvēku skaits, "Lampas" apmeklējums būs iespējams, tikai uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu.

Festivāls "Lampa" pirmajā dienā pulcē teju 10 tūkstošus apmeklētāju

gallery icon