foto: Līga Bulmeistere/"Facebook"
Nikns medņu gailis Līvānos no meža patrenc ogotājas
Melleņu lasītājas Līvānu pusē piedzīvojušas nepieredzētu gadījumu – agresīva medņu gaiļa uzbrukumu.
Novadu ziņas
2021. gada 4. augusts, 06:11

Nikns medņu gailis Līvānos no meža patrenc ogotājas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ogotājiem un sēņotājiem mežā ir jāuzmanās ne tikai no lāčiem un citiem plēsējiem, bet arī no medņiem. Līvāniete Līga Bulmeistere nesen, lasot mellenes, piedzīvojusi agresīva medņa uzbrukumu. Līdz šim nebija dzirdēts, ka mednis vasaras beigās kādam ogotājam vai sēņotājam liek mukt ārā no meža. Jauns.lv skaidro medņa dīvainās uzvedības iemeslus.

Līga Bulmeistere sociālajā tīklā „Facebook” ierakstījusi, ka jūlija beigās, ogojot kādā mežā Līvānu pusē, viņai uzbrucis agresīvs medņu gailis: „Agresīvs mednis mežā padzen ogotājas no labākajām melleņu vietām. Ar grūtībām izdodas atkarot spaiņus”.

Vasarā medņu vistas aizsargā savus pavasarī izperētos cālēnus, bet medņu gailis cālēnu audzināšanā un sargāšanā nepiedalās. Tāpēc dīvaini ir tas, ka Līgai mežā uzbrucis medņu gailis. Pirms 11 gadiem veiktajā Latvijas Ornitoloģijas biedrības pētījumā par medņiem teikts, ka medņus nav pieļaujams traucēt viņu riesta un perēšanas rajonā vismaz no aprīļa vidus līdz jūlija vidum, bet jūlijā un augustā cilvēki – „ogotāji un sēņotāji iztraucē vistu ar bērniem, mazuļi noklīst un kļūst par vieglu medījumu”. Bet kāpēc jūlija beigās agresivitāti izraisīja medņu gailis?

Zoologs Vilnis Skuja Jauns.lv pauda izbrīnu: „Medņu tēviņi dzīvo atsevišķi. Vasarā tiem nav nekāda sakara ar mātītēm un cāļiem. Jocīgi, ka tas notiek vasarā, jo tā ir tipiska riestojošo medņu tēviņu uzvedība, kura saistīta ar to, ka riesta vietas tiek izcirstas un meži sačakarēti. Nudien neticu, ka tā ir jūlijā taisīta bilde”.

Tomēr ornitologs Aivars Petriņš, kas pētījis medņu dzīvi un uzvedību, Jauns.lv teica, ka Līvānu medņa gaiļa agresivitāte jūlija beigās gan nav nekas pirmreizējs un unikāls, bet retums gan. Petriņš skaidro: „Tā jau bijis iepriekšējos gados, kad atsevišķos gadījumos medņu gaiļi (un arī vistas) kļūst ļoti droši. Līdz šim nav pierādīts, kāpēc tas tā ir. Daži saka, ka kaut kas izmainījies medņu fenoloģijā (fenoloģija ir bioloģijas nozare, kas pētī ar gadalaiku maiņu un meteoroloģiskajiem apstākļiem saistītas periodiskās parādības dzīvajā dabā – red.)".

Viņš turpina: "Pavasaros medņiem ir kolektīvie riesti, kad viņi noteiktās teritorijās savstarpēji cīnās viens ar otru. Cīņās galvenais gailis piedalās ar kādiem trīs-četriem konkurentiem. Un tad pavasarī nāk medņu vista, viņa izvēlas pāroties ar visspēcīgāko gaili. Tādēļ pavasaros šur tur ir ļoti bezbailīgi medņi. Katru gadu Latvijā vairākus agresīvus medņus novēro arī vēlāk – vasarā. Bet tie ir atsevišķi gadījumi, nav tā, ka vienā vietā, piemēram, Līvānos medņi, vienkāršiem vārdiem runājot, ietu kauties ar cilvēkiem un trenkātu ogotājus. Domāju, ka tur ir tikai viens šāds gailis.

Tā ir tipiska ieilgusi riesta laika uzvedība. Medņiem riests ir vienreiz gadā – sākas aprīļa sākumā un ilgst līdz maija vidum, kad kokiem saplaukst lapas. Tad vistas ir apaugļotas un sēž ligzdā uz olām, bet medņu tēviņi sāk mest un mainīt spalvu, gatavoties rudenim. Bet dažiem medņu gaiļiem ieilgst šī agresivitāte, un tik tiešām var būt tā, ka viņu uzbrūk dažām melleņu lasītājām".

Medņu gailis aizstāv savu teritoriju (2016. gada jūnijs):