Sabiedrība
2021. gada 25. jūlijs, 21:10

Dezinformācijas dūzis: viens no viņiem - ietekmīgais Roberts Kenedijs juniors

Jauns.lv

Lielāko daļu jeb 65% no visas dezinformācijas par Covid-19 vakcīnām sociālajos tīklos 2021. gada sākumā publicēja tikai 12 personas, liecina Digitālā naida apkarošanas centra dati. Šī starptautiskā bezpeļņas nevalstiskā organizācija cīnās pret tiešsaistē publicēto naida runu un dezinformāciju. Tās veiktā pētījuma rezultātus nesen izcēlis arī Baltais nams, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) "Dienas ziņas".

Kā norāda LTV, šīm 12 pasaulē ietekmīgām personām, kas izplata dezinformāciju, kopā seko 59 miljoni cilvēku dažādās sociālo mediju platformās. Tīmekļa vietne "Facebook" saglabā vislielāko ietekmi – tajā 73% no visa pret vakcināciju vērstā maldinošā satura var tikt izsekots līdz minētajiem 12 cilvēkiem.

Viens no viņiem ir Roberts Kenedijs juniors, kura tēvs Roberts Kenedijs seniors un tēvocis Džons Kenedijs bija slavenākie ievērojamās Kenediju dzimtas pārstāvji, vēsta Lsm.lv.

Roberts Kenedijs izplatījis pieņēmumu, ka bērnu vakcinācija pret dažādām slimībām izraisa autismu. Tāpat viņš apgalvojis, ka Covid-19 pandēmija esot saistīta ar 5G sakaru tīkla attīstību.

foto: EPA/Scanpix
Roberts Kenedijs juniors.

Tieši ar sociālo tīklu starpniecību visvairāk izplatās dezinformācija. Latvijas Ārlietu ministrijas īpašais pārstāvis informācijas telpas drošības jautājumos Viktors Makarovs LTV norādījis, ka tiek veidoti diezgan detalizēti pašregulācijas noteikumi, kur pašas platformas parakstās zem tā saucamā prakses kodeksa dezinformācijas jomā.

Tikmēr Ministru kabineta Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta konsultante Nora Biteniece norāda, ka Latvijā ir arī diezgan zema uzticība valsts pārvaldei kā tādai. "Tāpēc tas arī diezgan apgrūtina jebkādu darbu medijpratības veicināšanā vai dezinformācijas atspēkošanā no valsts iestāžu puses," atzīst Biteniece.

Pēc viņas teiktā, Latvija pētījumu rezultātos jau pirms Covid-19 pandēmijas ir izrādījusi salīdzinoši skeptisku attieksmi pret vakcināciju, taču tas pastiprinājies Covid-19 pandēmijas laikā.

Latvija joprojām ieņem vienu no beidzamajām vietām Eiropas Savienībā (ES) pēc pirmās vakcīnas pret Covid-19 devas saņēmēju īpatsvara pieaugušo populācijā, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) apkopotie dati par laika periodu līdz 18.jūlijam.

Šobrīd, pēc ECDC datiem, Latvijā vismaz vienu vakcīnas devu saņēmuši 44% pieaugušo, kamēr vakcinācijas procesu pabeiguši 40,7%.

Baltijas kaimiņvalstīs šis rādītājs ir augstāks - Lietuvā otro devu saņēmuši jau 49,1% pieaugušo, bet Igaunijā - 48%.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā atklāti 56 jauni Covid-19 gadījumi, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Pēdējo 24 stundu laikā veikti 6915 Covid-19 izmeklējumi.

Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem vakar bija 0,8%.

Nav saņemti ziņojumi par mirušajiem. Arī stacionāros aizvadītajā diennaktī nav nogādāts neviens Covid-19 pacients, bet viens slimnieks no slimnīcas izrakstīts. Tādējādi šobrīd kopumā slimnīcās ar Covid-19 ārstējas 48 pacienti, no kuriem 39 ir ar vidēji smagu slimības gaitu, bet pārējiem 9 slimība norit smagi.

14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju Latvijā šobrīd ir 30,7.

Latvijā ar Covid-19 kopumā saslimis 138 481 cilvēks.