Sabiedrība
2021. gada 20. jūlijs, 21:01

Veikalos nopērkamie Covid-19 ātrie testi - ko par tiem domā eksperti?

Jauns.lv

Pārtikas veikalos un aptiekās nopērkamie Covid-19 ātrie testi vīrusa antigēnu noteikšanai mājas apstākļos var neuzrādīt droši ticamu rezultātu, tādēļ Nacionālā references laboratorija aicina cilvēkus tikai uz tiem nepaļauties, vēstī TV3 Ziņas.

Kociņa bāšana degunā rada nepatīkamas sajūtas, un ir ļoti ticams, ka cilvēks pats to neievadīs pietiekoši dziļi, tāpēc neprecīzi paņemtā uztriepe rādīs nepareizu rezultātu.

"Tests varētu izrādīties negatīvs - viltus negatīvs, kļūdaini negatīvs," TV3 stāsta Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Nacionālās mikrobioloģijas references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins. "Līdz ar to cilvēkam būtu viltus drošības sajūta. Cilvēks domā, ka ir Covid-19 negatīvs, bet patiesībā viņš ir pozitīvs un izplata vīrusu, līdz ar to tas var aiziet sabiedrībā."

Savukārt, ja pēc mājās veiktā testa rezultāts uzrādās pozitīvs, daļa var izvēlēties par to nevienam neko neziņot.

Tas var radīt "aklās zonas" epidemioloģiskajā uzraudzībā, bažījas Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Ja parādās Covid-19 simptomi, tests ir jāveic laboratorijā, specializētos punktos.

"Pozitīvā gadījumā tas tiek ziņots arī SPKC, un tiek noteikti arī visi nepieciešamie piesardzības pasākumi - slimniekam tiek noteiktas kontaktpersonas un izolācijas pasākumi," stāsta SPKC pārstāve Ilze Arāja. 

Turklāt, kā norāda TV3 Ziņas, mājās veiktajam testam nav juridiska spēka. Ja šāds, pārtikas veikalā vai aptiekā, nopirkts tests uzrādīs negatīvu rezultātu, tas nebūs uzskatāms kā oficiāls apliecinājums un nederēs, piemēram, kultūras pasākumu apmeklēšanai, iešanai uz sporta klubu vai ēšanai restorāna, kafejnīcas iekštelpās.

"Ja šis tests tiek veikts mājas apstākļos, neviena ārstniecības iestāde, neviens ģimenes ārsts šo informāciju nekādā veidā sistēmā neievadīs," stāsta Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders. "Covid-19 sertifikātu nav iespējams šādi saņemt."

Jauns.lv jau vēstīja, ka Covid-19 ātro testu kopš pirmdienas piedāvā arī vairāki "Rimi" veikali. Viena Covid-19 eksprestesta komplekta cena ir 6,39 eiro.

Kā norāda "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers, šādu testu tirgotājs piedāvā, lai cilvēkam varētu radīt sirdsmieru. "Ja ir parādījies klepus, temperatūra, es pārbaudu. Ja ir, protams, dodos pie ārsta ar visām no tā izrietošajām sekām. Ja nav, tad vienkārši bija putekļi saskrējuši kaklā," piemēru min Šleiers. "Šis ir tādam sirdsmieram, lai mājas aptieciņā būtu."

Nacionālajā references laboratorijā norāda, ka uz ātrajiem testiem norādītā precizitāte - 98% - esot tad, ja procedūra veikta medicīnas personāla vadībā, nevis mājas apstākļos ar virkni ietekmes risku.