foto: Jelgavas novada dome/”Facebook”
Lielvircavas muiža saņem vērtīgu kolekciju no barona
Uz Lielvircavas muižu atceļojušas fon Klopmanu dzimtas mēbeles un citas relikvijas, kopumā 386 priekšmeti.
Novadu ziņas
2021. gada 18. jūlijs, 04:28

Lielvircavas muiža saņem vērtīgu kolekciju no barona

Kas Jauns Avīze

Uz Lielvircavas muižu Platones pagastā no Vācijas atceļojusi iespaidīga krava ar 19. gadsimta stila mēbelēm, sadzīves priekšmetiem, tekstilijām, gleznām, portretiem, zobeniem, ordeņiem. Tos uz 25 gadiem nodevis kādreizējo muižas īpašnieku dzimtas pēctecis barons Georgs Pēteris fon Klopmans.

Deponējumā kopumā ir 386 vienības. Tas ir vēsturiski nozīmīgi ne tikai Latvijas, bet visas Baltijas mērogā, jo līdz šim tik liela apjoma vēsturiskās vērtības nav deponētas nevienā no kultūrvēsturiskajiem objektiem, uzsver Jelgavas novada pašvaldībā.

Baronu pāris ieradās kā tūristi

Ceļš līdz apjomīgās un vērtīgās kolekcijas nonākšanai Lielvircavas muižā ir tikpat iespaidīgs. Barons fon Klopmans muižu kopā ar dzīvesbiedri baronesi Anitu Regīnu fon Klopmanu apmeklēja 2019. gada vasarā. Kā atklāj Tūrisma punkta vadītāja Lielvircavas muižā Zanda Zariņa, baroni uz muižu atbrauca kā tūristi. Tikai sarunas laikā atklājās, ka viņu dzimtas senči bijuši muižas saimnieki.

Zariņai ar ģimeni izveidojās draudzīgas attiecības, kas vēlāk nostiprinātas sarakstē. 2019. gada nogalē pienāca ziņa, ka Klopmanu ģimene vēlas muižā deponēt kādreizējo muižas īpašnieku dzimtas vēsturisko mantojumu, kas glabājas viņu īpašumā Bavārijā.

foto: Jelgavas novada dome/”Facebook”
Mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis uzsver, ka šis ir milzīgs kulturāls ieguvums.

Ievērojamas dzimtas uzticība

“Bīdermeijera mēbeles un vēl daudz kas cits Zemgales muižā, kas nācis no kādreizējo ēkas īpašnieku dzimtas – skan neticami, bet tas ir fakts. Šis ir vēsturisks notikums un ārkārtīgi vērtīga sadarbības pieredze. Neizsakāmi lielu palīdzību komunikācijā ar baronu fon Klopmanu sniedza mākslas vēsturnieks Ojārs Spārītis,” stāsta Zariņa.

Klopmanu dzimta no 1500. līdz 1821. gadam bija īpašnieki Lielvircavas muižai un ievērojami vācbaltu muižnieki Kurzemes hercogistē, vēlāk arī Kurzemes guberņā.

Ar deponēto vēsturisko priekšmetu palīdzību muižā tiks sniegts labs piemērs par aristokrātu namu iekārtojumu 19. gadsimtā, atainojot vācbaltu kultūras un saimniecisko dzīvi un sakarus ar Krieviju, Angliju un Vāciju šajā laikā.

Ojārs Spārītis uzsver konkrētās barona dzimtas uzticēšanos Latvijas valstij, nododot lietošanā veselu muižas iekārtu: “Mēs esam gan diplomātiskā, gan kultūrpolitiskā notikuma liecinieki. Jelgavas novads un Zemgale kopumā iegūst milzīgu vērtību Latvijas tūrismam un kultūrizglītībai. Tā nav izsakāma tikai viena līguma summā, tā izsakāma visā mūsu kultūras apmaiņā un bagātināšanās procesā.”

foto: Jelgavas novada dome/”Facebook”
Tūrisma punkta vadītāja Zanda Zariņa ar baronu pāri satikās, kad viņi Lielvircavas muižā ieradās kā tūristi.

Taps jauna ekspozīcija

Zariņa atzīst, ka līdz šim bijis samērā maz informācijas par Lielvircavas muižas vēstures notikumiem. Fon Klopmans uzdāvinājis arī grāmatu vācu valodā par viņa dzimtas vēsturi Lielvircavas muižā 400 gadu garumā un 14 dzimtas portretu kopijas.

Saskaņā ar deponējuma līgumu barons fon Klopmans muižai vēsturiskos priekšmetus uzglabāšanai un eksponēšanai nodod uz 25 gadiem. Līgums paredz, ka Jelgavas novada pašvaldība sedz visas priekšmetu iepakošanas, transporta, apdrošināšanas un ekspozīcijas izveides izmaksas. Līdzšinējie pakalpojumi izmaksājuši 28 364 eiro.

Plānots, ka ekspozīcija muižā taps sadarbībā ar profesionāliem izstāžu kuratoriem līdz nākamā gada sākumam, radot pilnvērtīgu, autentisku interjera vidi.