foto: Evija Trifanova/LETA
Ģimenes ārste no Latgales saņem e-pastu, kurā “pret atlīdzību” palūgts viltot vakcinācijas dokumentus
Šobrīd nav skaidrības, vai e-pasts tik tiešām sūtīts ar nodomu iegūt viltotu digitālo Covid-19 sertifikātu, vai bijis joks/provokācija. VP lēmusi notikuši nevērtēt kriminālprocesa ietvaros.
Sabiedrība
2021. gada 13. jūlijs, 16:37

Ģimenes ārste no Latgales saņem e-pastu, kurā “pret atlīdzību” palūgts viltot vakcinācijas dokumentus

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Sociālajos tīklos ievērību guvis kādas ģimenes ārstes pieredzes atstāsts. Viņai jūnija izskaņā pienācis e-pasts, kurā vaicāts, vai daktere ir gatava viltot vakcinācijas faktu pret atlīdzību.

Par šo incidentu publiski izstāstījusi Olga Procevska, vienlaikus piebilstot, ka ģimenes ārste – viņas māte –, saistībā ar notikušo ir vērsusies Valsts policijā (VP), taču tur izlemts neuzsākt kriminālprocesu.

Pamatojums – neesot nozieguma sastāva.

Vēlas sertifikātu, bet ne poti

“Pirms dažām nedēļām mamma saņēma e-pastu, kurā bija lūgums ierakstīt Eveseliba.lv portālā vakcinācijas faktu, pašu vakcināciju neveicot, pret atlīdzību. E-pasta adresē bija norādīts konkrēts personas vārds un uzvārds, un tas nebija viens no mammas pacientiem. Ieteicu vērsties par šo VP, kas arī tika izdarīts,” telefonsarunā ar Jauns.lv atklāj Olga.

E-pastā, kuru 26. jūnijā saņēma ģimenes ārste, lasāms: “Labdien! Vai jūs veicat kovid-19 apliecinājuma ievadi eveseliba.lv, lai viss ir oficiāli, pret atlīdzību. Nevēlos saņemt poti, bet vēlos tikai apliecinājumu lai saņemtu qr kodu. Ar Cieņu,”.

foto: Ekrānuzņēmums
E-pasts, kādu to, kā apgalvo Olga Procevska, saņēmusi viņas māte, kura Latgalē sniedz ģimenes ārsta pakalpojumus.

Iepriekš publiskajā telpā izskanējuši vien nostāsti par šādiem gadījumiem, kad ģimenes ārstus uzrunā personas ar pretlikumīgiem nolūkiem.

Sekojošo VP lēmumu neuzsākt kriminālprocesu Olga neizprot – e-pastā, viņasprāt, ir skaidri saskatāms mēģinājums piekukuļot ģimenes ārstu un aicināt uz pretlikumīgu, kaitniecisku rīcību.

foto: Ekrānuzņēmums
VP atteikums uzsākt kriminālprocesu.

Olga atklāj, ka esot arī pietiekami labs iemesls uzskatīt, ka persona, kas sūtījusi e-pastu, ir reāla, taču dzīvo citā novadā.

“Īpatnēji, ka šī persona izvēlējās sazināties tieši ar manu mammu, jo viņa ir pietiekami labi zināma, kā dedzīga vakcinēšanās atbalstītāja un ierosinātāja. Protams, nevar izslēgt, ka šis ir kāds joks, provokācija vai kas cits – ne reāls mēģinājums tikt pie viltota digitālā Covid-19 sertifikāta. Taču šī ir iespēja valsts atbildīgajām struktūrām rīkoties un uzskatāmi nodemonstrēt, ka šāda nelikumīga rīcība pie mums netiks pieļauta,” VP lēmumu neturpināt izskatīt incidentu kritizē Olga.

Jauns.lv vērsās VP Latgales reģiona pārvaldē ar lūgumu sīkāk pamatot, kādēļ lemts neuzsākt kriminālprocesu, un, vai iespējamā atlīdzības piedāvāšana tik tiešām nav pamats iedziļināties šajā incidentā. Pagaidām VP atbilde nav saņemta.

Pēc tam, kad publiski pausta vēsts par šo incidentu Latgalē, portālā "Twitter" parādījusies informācija par līdzīgiem incidentiem:

Īsi pēc Olgas stāsta, VP sociālajos tīklos informējusi, ka konkrētais gadījums tiekot vērtēts:

Kas ir digitālais Covid-19 sertifikāts?

Jau ziņots, ka no šī gada 1. jūnija sāka darboties nacionāla mēroga digitālais Covid-19 sertifikāts.

Kopumā ir pieejami triju veida sertifikāti – sertifikāts par veikto vakcināciju pret Covid-19, sertifikāts par Covid-19 laboratorisko analīžu rezultātiem, kā arī sertifikāts par Covid-19 izslimošanas faktu.

Nepieciešamo sertifikātu var uzrādīt digitālā formā vai lejupielādēt un izdrukāt. Vienlaikus iespējams verificēt uzrādīto sertifikātu jeb pārbaudīt tā derīgumu, skenējot sertifikāta QR kodu.

Vakcinācijas sertifikāts tiks atzīts par derīgu tikai tādā gadījumā, ja pēc “Johnson&Johnson” jeb “Jannsen” pirmās potes vai “Pfizer”/”BioNTech” vai “Moderna” abu pošu saņemšanas ir pagājušas vismaz 14 dienas, savukārt “AstraZeneca” gadījumā – no 22. līdz 90. dienai pēc pirmās potes saņemšanas vai uzreiz pēc otrās potes saņemšanas.

Pārslimošanas sertifikāts tiks atzīts par derīgu tikai gadījumā, ja pēc pozitīva testa (koronovīrusa 2019-nCov RNS) rezultāta ir pagājušas vismaz 11 dienas. Šī sertifikāta derīguma termiņš ir 180 dienas. Portāla veidotājs ir vienotā vakcinācijas tīkla “ViVaT” veidotājs – SIA “ZZ Dats”.