Kultūra
2021. gada 12. jūlijs, 15:42

Sākušies Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki. FOTO un VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Neierastā formātā pirmdien, 12. jūlijā, Kuldīgā sākās pērn pandēmijas dēļ atceltie XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kuri šogad norisinās neierastā veidolā bez lieluzvedumiem, bet ar mazākiem pasākumiem un digitāliem risinājumiem. Pirmais svētku pasākums – „Saulesvija” pirmdien pusdienlaikā sākās Kuldīgā. „Saulesvijas” ceļā uz pašvaldībām ceļu uzsāka svētku auto, lai video formātā notvertu katras pašvaldības kolektīva sagatavoto svētku pārsteigumu.

Kuldīgā un Ventspilī sākušies Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki

Neierastā formātā 12. jūlijā Kuldīgā sākās pērn pandēmijas dēļ atceltie XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku, kuri šogad ...

gallery icon
166

Īpašais svētku auto līdz 29. jūlijam ieradīsies katrā no 43 Latvijas pašvaldībām. Pirmajā posmā līdz 14.jūlijam tas brauks pa Kurzemi, pēc tam 15. un 16. jūlijā – tas brauks pa Zemgali, no 19. līdz 29. jūlijam – pa Latgali, Sēliju un Vidzemi. 29.jūlijā svētku maršruts noslēgsies Jūrmalā, Babītē, Mārupē un Rīgā.

„Saulesvija” ir kā klātienes mirkļu un video fiksējums nepilnas stundas garumā ikvienā pašvaldībā, video formātā tiek notverti katras pašvaldības kolektīva sagatavotie svētku pārsteigumi.

foto: Publicitātes foto
Mazie kuldīdznieki šogad savus svētkus izdejoja arī Kuldīgas vecpilsētā.

Jebkurā svētku norisē dalībnieku skaits ir ierobežots, nenotiek plaša pulcēšanās, nav plānoti centralizēti mēģinājumi un garš mēģinājumu process. Norises tiks iemūžinātas videoierakstos. Visi videomateriāli tiks nodoti Rakstniecības un mūzikas muzejam topošās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas vajadzībām kā spilgta 21. gadsimta liecība. Šobrīd notiek arī mūsdienu deju lieluzveduma „Augstāk par zemi” filmēšanas process, bet no 21. jūlija VEF kultūras pilī būs skatāma vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas programmas „Radi rotājot” izstāde.

Jauns.lv jau rakstīja, ka līdz 31.oktobrim e-dziesmusvētku formātā norisinās XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku pasākumi. Dziesmu svētki attālinātā formātā notiks, lai ikviens bērns un jaunietis, kurš līdzdarbojies svētku procesā vairāku gadu garumā, varētu atspoguļot savu veikumu video formātā.

Svētku kopējo programmu veido dažādas norises kora dziedāšanā, vokālajā mūzikā, instrumentālajā mūzikā, dejā, vizuālajā un vizuāli plastiskajā mākslā, folklorā. Tās tiek filmētas un translētas Latvijas Televīzijas un citās digitālajās platformās. Koncertu videostāsti, norišu videoklipi, intervijas, virtuāli sveicieni, montēti sižeti, LTV un Latvijas Radio papildus satura raidījumi tiek atspoguļoti plašākai sabiedrībai caur plašsaziņas līdzekļiem, tajā skaitā vietnē www.nacgavilet.lv.

foto: Publicitātes foto
Starts XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem šogad tika dots Kuldīgā.