Sabiedrība
2021. gada 13. jūlijs, 06:25

Lauma Lancmane: Rundāles pils dārzs "ieliek" pat Versaļai

Jauns.lv

Rundāles pils muzeja dārzs nominēts “Eiropas dārza balvai 2021” kategorijā “Vēsturiskā parka vai dārza pārvaldība”. Desmit hektārus plašā franču dārza saimnieki droši, ka viņu konkurentu vidū tik precīza vēsturiskā dārza projekta atjaunojuma nav. Šobrīd apmeklētājus vilina reibinošās krāsās un smaržās apskatāmās ziedu karalienes rozes. Starp 4100 rožu krūmiem ir 2230 dažādu šķirņu.

Rundāles pils muzeja franču dārzā skatāma ne tikai iespaidīga rožu krūmu kolekcija, bet atbilstoši ziedēšanas laikam baudāms arī sīpolpuķu skaistums, ir arī iespaidīgas košumkrūmu un eksotisko augu kolekcijas.

Dārzs atjaunots maksimāli pietuvināti arhitekta Fračesko Rastrelli projektam. Šādi dārzi pasaulē ir retums, saka Lauma Lancmane. Viņa pils muzejam veltījusi vairākus desmitus darba gadu. Izdevusi arī grāmatu par Rundāles pils dārza vēsturiskajām rozēm. Kopš septiņdesmito gadu sākuma, kad Sanktpēterburgā tapa institūta “Giproteatr” speciālistu veidots parka rekonstrukcijas projekts, Lancmane piedalījusies gan dārza atjaunošanas praktiskajos darbos, gan franču dārzu izzinošos pētījumos. Tagad viņa ir Rundāles pils Mākslas pētniecības nodaļas galvenā speciāliste un gādā par izstāžu darbu pilī.

Krāšņu rožu pārpilnais Rundāles pils franču dārzs

Rundāles pils franču dārzā strauji sācies rožu ziedēšanas laiks. Ziedu pārpilnībā apskatāmas vēsturiskās rozes, Latvijas selekcionāru rozes un mūsdienu rozes. ...

gallery icon
18

“Mēs esam viens no nedaudzajiem Eiropas vēsturiskajiem dārziem, kas ir saglabājis savu plānojumu. Jo dauzām vietām gāja pāri 18. gadsimta beigu angļu parku mode un virkne dārzu tika pārveidoti ļoti radikāli. Mūsu dārzu mīl vairāk nekā Versaļu. Tāpēc, ka šeit ir brīnišķīgs, cilvēcīgs mērogs. Cilvēki nejūtas pazuduši, jo Versaļā, kamēr nokļūsti līdz dārza galam, esi jau noguris un vairs neko negribi redzēt. Un to kopumā nemaz nevar apskatīt. Tāpēc tajā ziņā mēs arī Versaļai ieliekam!, ” saka Lauma Lancmane.

Pils dārza ļaudis ir droši, ka Rastrelli šeit paveiktais patiktu. Tur, kur 18. gadsimta projektā trūka konkrētu norāžu, izvēlēti risinājumi, kas atbilst baroka laika franču dārza tradīcijai. Uzslavas no Rastrelli dārza atjaunotāji saņemtu arī par iedarbināto strūklaku, ko arhitekta dzīves laikā Zemgales līdzenā reljefa dēļ neizdevās izdarīt. Tomēr darbi šeit vienmēr turpinās. Šobrīd dārzniekiem aktuāla automātiskās laistīšanas sistēmas maiņa. Tā savu laiku – kopš septiņdesmitajiem gadiem – jau nokalpojusi.

Rundāles pils 279.dzimšanas diena

gallery icon
43

Pils dārza darbu komanda ar augu speciālistiem un strādniekiem jūtas pagodināta par nomināciju konkursā. Pils muzeja parka nodaļas vadītāja vietniece Ieva Reinvalde saka: “Tā ir motivācija strādāt vēl labāk, lai arī kādi būtu apstākļi un cik daudz darbaroku ir. Gandarījums, ka darbs tiek novērtēts.”

Konkursa rezultāti būs zināmi šā gada septembrī.