foto: Dienvidkurzemes novada pašvaldība
Restaurē unikālu Aizputes muzeja eksponātu - bērnu sēdratiņus. FOTO
Aizputes Novadpētniecības krājumā ir vienreizējs eksponāts – pagājušā gadsimta sākumā ražoti bērnu sēdratiņi.
Novadu ziņas
2021. gada 28. decembris, 05:10

Restaurē unikālu Aizputes muzeja eksponātu - bērnu sēdratiņus. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Aizputes Novadpētniecības muzejā glabājas visas Latvijas mērogā unikāls eksponāts - vācu firmā "Brennabor" aizvadītā gadsimta sākumā darinātie bērnu sēdratiņi, kuri nu atgūst savu jaunības laika godību prasmīgu restauratoru rokās Rīgas Celtniecības koledžā. Šādi vairāk nekā simts gadus veci bērnu ratiņi nav nevienā citā Latvijas muzejā, un tie iekļauti valsts nacionālajā muzeju krājuma sarakstā.

Kādā Aizputes vecpilsētas malkas šķūnītī atrastos bērnu sēdratiņu restaurāciju finansē Valsts kultūrkapitāla fonds (3500 eiro) un Dienvidkurzemes novada pašvaldība (2432 eiro). Aizputes Novadpētniecības muzeja vadītāja Jolanta Berga vietvaras izdevumā “Dienvidkurzeme” raksta:

“Restaurējamais objekts nav ikdienišķs muzeja priekšmets, kas būtu atrodams vēl citu Latvijas muzeju krājumos. Arī Aizputes Novadpētniecības muzeja krājumā tādi ir vienīgie. Ratiņu izgatavošanas gads nav precīzi zināms, bet, izpētē iesaistot Brandenburgas Rūpniecības muzeja (Vācija) speciālistus, no firmas “Brennabor” produkcijas katalogiem noskaidrots, ka šāds modelis tika ražots ap 1910. gadu Vācijā vai 20. gadsimta trīsdesmito gadu otrajā pusē Liepājā uzņēmumā “A. Lippert” (šī Vācijas muzeja viena no ekspozīcijām ir veltīta tieši firmas “Brennabor” ražojumiem – red.).

foto: Dienvidkurzemes novada pašvaldība
Starptautisku interesi izraisījis process kā Rīgas Celtniecības koledžā tiek restaurēts unikālais Aizputes muzeja eksponāts. To novēro Lietuvas restauratoru delegācija.

Balstoties uz izstrādāto restaurācijas un konservācijas programmu, sēdratiņu restaurāciju veiks restaurācijas speciālisti Uģis Baļļa, Ieva Baļļa un Saiva Kuple, kuri kopā ar restauratori Indru Saulesleju veica arī padziļinātu objekta pirmsrestaurācijas izpēti un sagatavoja ratiņu restaurācijas un konservācijas koncepcijas programmu”.

Pēc ratiņu restaurācijas, tie tiks eksponēti Aizputes muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā “Mazbānītis Aizpute-Liepāja un Aizpute-Saldus”, kur tie vēstīs, kā turīgu aizputnieku ģimeņu atvases mēroja 1,3 kilometrus garo ceļa posmu no toreizējās pilsētas rietumu robežas līdz mazbānīša stacijai.