Sabiedrība
2021. gada 29. jūnijs, 06:11

Vai Covid-19 sertifikātu nolasīšana pārkāpj personas datu aizsardzību? Skaidrojam procesu

Jauns.lv

Jauns.lv saņēma vēstuli no kādas lasītājas, kuru ieinteresējis digitālo Covid-19 sertifikātu nolasīšanas process. Sieviete vaicā, vai tas, ka sertifikāta pārbaudītāja ierīcē uzrādās liela daļa sertifikāta turētāja personas datu, nav pretrunā regulām.

Sieviete vēstulē norāda uz to, ka pašlaik personai (pasākuma biļešu kontrolieri u.c.), kura mēģina nolasīt kāda cita cilvēka piedāvāto digitālo Covid-19 sertifikātu (QR kodu), pie veiksmīgas sertifikāta nolasīšanas parādās gan tā turētāja vārds un uzvārds, gan arī dzimšanas dati.

Attiecīgi rodoties jautājums – vai šāda konkrēto datu ievākšana nepārkāpj Vispārīgajā datu aizsardzības regulā (VDAR) noteikto.

Atbildi uz šo jautājumu sniedz Veselības ministrijas paspārnē esošais Nacionālais veselības dienests (NVD).

NVD Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evija Štālberga telefonsarunā skaidro: “Patlaban aplikācija un ierīces, kuras tiek izmantotas digitālo Covid-19 sertifikātu nolasīšanai, ievāc personas vārdu un uzvārdu, dzimšanas datus un konkrētā sertifikāta veidu – par veikto vakcināciju pret Covid-19, par Covid-19 laboratorisko analīžu rezultātiem vai par Covid-19 izslimošanas faktu. Personas dati ir būtiski, lai varētu saprast, vai konkrētais sertifikāts tik tiešām pieder personai, kura to uzrāda, vai tas ir derīgs.”

NVD pārstāve arī kliedē bažas par šī procesa iespējamu neatbilstību VDAR: “Šeit būtiski ir tas, ka ierīce, ar kuru tiek nolasīts sertifikāts, šo informāciju pati par sevi neuzglabā – tā parādās tikai uz to brīdi, kad sertifikāts tiek nolasīts. Šie dati netiek ievākti un apkopoti.”

Kas ir digitālais Covid-19 sertifikāts?

Jau ziņots, ka no šī gada 1. jūnija sāka darboties nacionāla mēroga digitālais Covid-19 sertifikāts.

Kopumā ir pieejami triju veida sertifikāti – sertifikāts par veikto vakcināciju pret Covid-19, sertifikāts par Covid-19 laboratorisko analīžu rezultātiem, kā arī sertifikāts par Covid-19 izslimošanas faktu.

Nepieciešamo sertifikātu var uzrādīt digitālā formā vai lejupielādēt un izdrukāt. Vienlaikus iespējams verificēt uzrādīto sertifikātu jeb pārbaudīt tā derīgumu, skenējot sertifikāta QR kodu.

Vakcinācijas sertifikāts tiks atzīts par derīgu tikai tādā gadījumā, ja pēc “Johnson&Johnson” jeb “Jannsen” pirmās potes vai “Pfizer”/”BioNTech” vai “Moderna” abu pošu saņemšanas ir pagājušas vismaz 14 dienas, savukārt “AstraZeneca” gadījumā – no 22. līdz 90. dienai pēc pirmās potes saņemšanas vai uzreiz pēc otrās potes saņemšanas.

Pārslimošanas sertifikāts tiks atzīts par derīgu tikai gadījumā, ja pēc pozitīva testa (koronovīrusa 2019-nCov RNS) rezultāta ir pagājušas vismaz 11 dienas. Šī sertifikāta derīguma termiņš ir 180 dienas. Portāla veidotājs ir vienotā vakcinācijas tīkla “ViVaT” veidotājs – SIA “ZZ Dats”.