foto: Valsts kanceleja.
NA: Kariņš rīkojies bezatbildīgi un vienpersoniski, parakstot paziņojumu par LGBT tiesībām
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).
Politika
2021. gada 28. jūnijs, 13:59

NA: Kariņš rīkojies bezatbildīgi un vienpersoniski, parakstot paziņojumu par LGBT tiesībām

Jauns.lv / LETA

Latvijas premjers Krišjānis Kariņš (JV) ir rīkojies bezatbildīgi un vienpersoniski, parakstot paziņojumu saistībā ar Ungārijā pieņemto likumu, kuru Eiropas Komisija uzskata par lesbiešu, geju, biseksuāļu, transseksuāļu un citu seksualitāšu (LGBT) kopienas tiesības aizskarošu, premjera lēmumu kritizē viņa kolēģi valdošajā koalīcijā - Nacionālā apvienība (NA).

Kā informēja politiskais spēks, "NA nosoda premjera vienpersoniski valsts vārdā pausto nostāju par jauno Ungārijas likumu un norobežojas no tajā paustā".

Šodien tika aizvadīta NA valdes un Saeimas frakcijas kopsēde, kurā piedalījās arī premjers. Viņš bija uzaicināts, lai skaidrotu viedokļa paušanu Eiropadomē saistībā ar norisēm Ungārijā. Sēdē NA politiķi izteikuši nosodījumu "par vienpersoniski valsts vārdā pausto nostāju" un norādījuši, ka norobežojas no pret Ungāriju vērstās kritikas.

24.jūnijā Kariņš Eiropadomē Briselē parakstījis atklātu vēstuli, kas tapusi, reaģējot uz jauno Ungārijā pieņemto likumu, kas NA redzējumā ļauj vecākiem pašiem izlemt, kādu seksuālo izglītību saņems viņu bērni, kā arī liedz nepilngadīgo vidū popularizēt homoseksualitāti, no bioloģiskā dzimuma atšķirīgu dzimumidentitāti un dzimuma maiņu.

NA skatījumā, Latvijas premjera parakstītajā vēstulē pausto daudzu valstu pārstāvji un mediji, tostarp Latvijas un Ungārijas, traktē kā valstu oficiālo nostāju attiecībā uz Ungārijas rīcību.

NA norādīja, ka Latvijas vārdā paustā nostāja nav iepriekš apspriesta koalīcijas partneru vidū, tādēļ atklātās vēstules parakstīšana uzskatāma "par vienpersonisku un bezatbildīgu Kariņa lēmumu, kas ir nepieņemami". Partija aicina turpmāk Eiropadomē apspriežamos jautājumus iepriekš pārrunāt koalīcijas ietvaros.

Divas dienas pirms minētās vēstules parakstīšanas līdzīga nostāja pausta 13 Eiropas Savienības, tostarp Latvijas, parakstītā paziņojumā, kas tapis, Vispārējo lietu padomē Luksemburgā tiekoties dalībvalstu ministriem. Latviju minētajā sanāksmē pārstāvēja Kariņa partijas biedrs, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Arī uz šo faktu NA norādīja šodien notikušajā sēdē.

"Šobrīd redzam, ka Ungārija tiek nosodīta par to, ka pieņem likumu, kas aizsargā bērnus un viņu izglītošanu. Mums nav tiesību iejaukties Ungārijas likumdevēja darbā un noteikt, kas citai demokrātiski ievēlētai, parlamentārai Eiropas Savienības (ES) valstij būtu jādara," uzskata NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Pēc viņa vārdiem, Latvijas augstākās amatpersonas nedrīkstot "starptautiskajā vidē vienpersoniski paust politiski motivētus vēstījumus, kas ir pretrunā ar lielas Latvijas sabiedrības daļas viedokli". "Taču tieši tas ir noticis, radot bažas arī par to, vai tiek ievērotas Latvijas ārpolitikas labākās intereses. NA nosoda šādu bezatbildīgu rīcību un pilnībā norobežojas no Latvijas vārdā paustās nostājas," teicis Dzintars.

NA ir pārliecināta, ka Ungārijā pieņemto likumu mērķis esot nepilngadīgo aizsardzība, un arī Latvijas likuma izpratnē nepilngadīgie ir īpaši sargājami - Latvijas Bērnu tiesību aizsardzības likumā ietverts, ka "šā likuma uzdevums ir noteikt bērna tiesības, brīvības un to aizsardzību, ņemot vērā, ka bērnam kā fiziski un intelektuāli nenobriedušai personai vajadzīga īpaša aizsardzība un gādība".

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) ir piedraudējusi Ungārijai ar kārtējo pārkāpuma procedūru saistībā ar jauno likumu, kas liedz jauniešiem piekļuvi informācijai par LGBT jautājumiem.

"Ungārijas likumprojekts ir apkaunojums," paziņojusi EK prezidente Urzula fon der Leiena. "Esmu uzdevusi saviem atbildīgajiem komisāriem pirms likums stājies spēkā sagatavot vēstuli Ungārijas varasiestādēm, kurā izteikts mūsu satraukums." Budapešta uz to reaģējusi, paziņojot, ka pašas Leienas izteikumi esot "apkaunojoši".