Sabiedrība
2021. gada 2. jūnijs, 22:06

Arestē villas, automašīnas, atrod pat lūsi: Latvijas pilsoņi realizējuši vērienīgas naudas atmazgāšanas shēmas

TV3 ziņas

Pagājušajā piektdienā muitas un nodokļu policijai sadarbībā ar speciālo uzdevumu vienību “Omega” vērienīgās operācijas laikā izdevies aizturēt Rīgā un Pierīgā bāzētu noziedzīgo grupējumu, kas piecu gadu garumā nodarbojās ar naudas atmazgāšanu starptautiska mērogā. Grupējums maskējās zem kāda grāmatvedības uzņēmuma – it kā sniedzot grāmatvedības pakalpojumus. Visi iesaistītie, tostarp galvenā organizatore, ir Latvijas pilsoņi, vēsta TV3 ziņas.

"Bija izveidotas 15 ofšoru kompānijas, kā arī grupējuma pārvaldībā bija konkrēto ofšoru bankas konti. Būtībā tika sniegti plaša veida naudas legalizācijas pakalpojumi. Vienai no šīm ofšoru kompānijām apgrozījums bija pieci miljoni, tad iedomājieties, cik ir pārējām kopā," norāda Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors, ģenerālis Kaspars Podiņš.

foto: ekrānuzņēmums no video

Kratīšanas notikušas gan galvaspilsētā Rīgā, gan arī Pierīgā. Operāciju laikā izņemtas narkotikas, skaidra nauda, arestētas vairākas ekskluzīvas villas, automašīnas un pat atrasts pieradināts Sarkanajā grāmatā iekļautais lūsis. Nodokļu un muitas policijas priekšnieks atzīst, ka darboņi bijuši savas jomas augsta līmeņa speciālisti, ar izcilām ekonomikas un grāmatvedības zināšanām, piesaistīti arī augsta līmeņa informācijas tehnoloģiju speciālisti.

Podiņš stāsta, ka grupējuma rīcībā bijusi virkne serveru, kur būtībā ar vienu pogas spiedienu varēja iznīcināt visu informāciju un visus pierādījumus. "Vienā vietā mēs atradām aiz kamīna paslēptu izbūvētu, speciālu telpu, kurā atradās 12 serveri, datori, kas apkalpoja visu šo te ofšoru kompāniju darbību. Grupējuma personām piederēja ļoti ekskluzīvi nekustamie īpašumi, un vienā no tiem saskārāmies arī ar tādu neparastu mājdzīvnieku, kurš gribēja uzbrukt mūsu naudas meklēšanas sunim, un izrādījās, ka tas ir pieradināts lūsis."

foto: ekrānuzņēmums no video

Visi grupējumam piederošie uzņēmumi ir arestēti. Kopumā aizturētas septiņas personas, no kurām četras ir atzītas par aizdomās turamajām –  divas personas atrodas apcietinājumā, tostarp grupējuma vadītāja – 1974. gadā dzimusi sieviete.

Par šāda apjoma krāpniecības shēmām draud cietumsods līdz 12 gadiem. Ņemot vērā, ka shēmas organizētas ar ārvalstīs atvērtiem fiktīviem uzņēmumiem, šī lieta nosūtīta arī ārvalstu izmeklētājiem.