Gulbja un lauča cīņa uz dzīvību un nāvi Māras dīķī

Rāmas svētdienas pastaigas cienītāji svētdien, 30. maijā, Pārdaugavā, Māras dīķa Torņakalna pusē, varēja novērot dramatisku putnu cīņu – gulbis noknāba ...

gallery icon
Sabiedrība
2021. gada 1. jūnijs, 05:45

Dramatiska cīņa Māras dīķa krastā: gulbis noknābj lauci. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Rāmas svētdienas pastaigas cienītāji svētdien, 30. maijā, Pārdaugavā, Māras dīķa Torņakalna pusē, varēja novērot dramatisku putnu cīņu – gulbis noknāba lauci. Aprīļa vidū gulbis no ligzdas izdzina perējošo lauci, saplēsa četras viņa ieperētas olas un pats iekārtojās uz palikšanu lauča ligzdā. Izdzītais laucis izvija jaunu ligzdu apmēram metra attālumā no ligzdas, ko nu bija okupējis gulbis un sāka audzināt savus pāri palikušos trīs cāļus. Bet mierīga līdzāspastāvēšana neiznāca.

Pārdaugavietis, Rīgas domes deputāts Valdis Gavars, kurš bija liecinieks dramatiskajai putnu cīņai Jauns.lv pastāstīja:

“Kaut kad aprīļa vidū Māras dīķī gulbis no ligzdas izdzina lauču mammu ar trim cālēniem un saplēsa četras olas, kuras viņa vēl perēja. Laucis apmēram metru no savas bijušās mājas uzvija jaunu ligzdu, bet gulbji nu perē sešas olas. Tomēr nekāda mierīga līdzāspastāvēšana nesanāca. Svētdien gulbis sāka knābāt un dzīt prom lauci.

Kāds saknābāto lauci bija aizvedis uz veterināro klīniku un viņa ievainojumus apārstēja. Pēc pāris stundām lauci atveda atpakaļ, bet viss beidzās ar to, ka tūlīt pat gulbis lauci noknāba.

Jāteic, ka šī Māras dīķa krastā pēc būtības ir vienīgā vieta, kur putni var ligzdot – tur vītola zars nokarājas ūdenī. Tagad ir panākta vienošanās ar “Rīgas mežiem”, ka viņi nākamajā ligzdošanas sezonā šajā vietā izveidos peldošās salas – lai gulbjiem būtu sava, bet laucim – sava”. 

Latvijas Dabas muzeja ornotilogs, gulbju pētnieks Dmitrijs Boiko dramatisko cīņu Māras dīķī Jauns.lv komentē: “Māras dīķī, pēc visa spriežot, šī bija vienīgā vieta, kur gulbis varēja ligzdot, tāpēc viņš arī aprīļa vidū no turienes padzina salīdzinoši mazo lauci. Citur dabā tā būtu ikdienišķa parādība, tikai šoreiz tas notika Rīgā, un visi to varēja redzēt kā novērošanas kamerā. Tur laucis ar gulbi konkurēja, jo gulbim jau citur nebija, kur ligzdot – krastā suņi, cilvēki, varbūt arī kāda lapsa…

Savukārt lauci viņš noknāba tādēļ, ka viņu uzskatīja par apdraudējumu saviem mazuļiem. Tā dabā notiek. Tas nekādā mērā nebija saistīts ar to, ka cilvēki putnus šai vietai varētu būt piesaistījuši, piemēram ar piebarošanu”.

foto: Valdis Gavars
Pagājušās brīvdienās Māras dīķī varēja novērot dramatisku cīņu starp gulbi un lauci par vienīgo piemēroto ligzdošanas vietu apkārtnē.