Sabiedrība
2021. gada 26. maijs, 13:11

VIDEO: Ādažu poligonā vienotam uzbrukumam trenējas jaudīga bruņutehnika un sabiedroto gaisa spēki

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu militārās bāzes poligonā no 17. līdz 28. maijam norisināsies starptautiskās militārās mācības “Summer Shield XVII”. Manevri, kuri 2004. gadā sākās kā vietēja mēroga vingrinājums, nu pulcē ASV un citu sabiedroto valstu karavīrus un iespaidīgu bruņutehniku kā gaisā, tā uz zemes.

Latvijas organizētajās starptautiskajās militārajās mācībās kopumā piedalās aptuveni 1200 karavīru no Albānijas, ASV, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas un Spānijas.

Šo mācību mērķis ir trenēt un pilnveidot vienību savstarpējo sadarbību un savietojamību, gaisa un sauszemes operāciju integrāciju taktisko uzdevumu izpildē un netiešās uguns integrēšanu manevrā.

NATO bruņutehnika un gaisa kuģi trenējas vienotam triecienam

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Ādažu militārās bāzes poligonā no 17. līdz 28. maijam norisināsies starptautiskās militārās mācības “Summer Shield XVII”. ...

gallery icon
91

Jauns.lv paviesojās Ādažu poligonā, lai aplūkotu, kā ikdienā notiek NBS un sabiedroto valstu bruņoto spēku kaujasspēju pilnveidošana Latvijas teritorijā.

“Šodien jums būs iespēja redzēt manevra vienības kopā ar netiešās uguns atbalsta vienībām, ko papildinās gan aviācija, gan arī inženieršķēršļi. Mācības ir sadalītas divās daļās. Pirmajā nedēļā katrai vienībai ir iespēja trenēt savas profesionālās zināšanas, šajā nedēļā ir iespēja to sakombinēt, veidojot dažādus aizsardzības uzdevumus. Pašreiz mēs – bataljons – attīstām savas kaujas šaušanas prasmes. Tas ir svarīgi – spēt praksē pielietot savas zināšanas. Vienlaikus integrējam arī paplašinātās kaujas grupas vienības: slovākus, čehus, arī spāņu inženieru rotu. Šīs mācības ir unikālas arī ar to, ka piedalīsies britu kaujas aviācija – kaujas helikopteri. Līdz šim šo mācību ietvaros esam iemācījušies pareizi integrēt gaisa atbalstu, kara netiešās uguns atbalstu un izmantot visus pieejamos resursus mūsu valsts aizsardzībai, lai mēs savlaicīgi spētu reaģēt,” sarunā ar Jauns.lv “Summer Shield XVII” manevru nozīmi valsts aizsardzības spēju stiprināšanā skaidroja 2. mehanizētā kājnieku bataljona komandieris, pulkvežleitnants Uldis Gūtmanis.

Sākās kā nelielas mācības karavīriem, kurus sūtīja uz Irāku

Zīmīgi, ka “Summer Shield” manevri Latvijā notiek jau kopš 2004. gada un sākotnēji bija vien bataljona līmeņa vingrinājums ar galveno uzdevumu – sagatavot vienības dalībai koalīcijas spēku operācijā Irākā, kura bija sākusies aptuveni gadu iepriekš, 2003. gada martā.

Kopš 2014. gada “Summer Shield” ir iekļautas NATO vingrinājumu un mācību sarakstā, kā arī atvērtas dalībai ikvienai no alianses dalībvalstīm.

Latvijas organizēto manevru laikā karavīri trenē plaša spektra kaujas atbalsta spējas – artilērijas, mīnmetēju, izlūkošanas, aizsardzības pret masu iznīcināšanas ieročiem, kaujas inženieru un konstrukcijas inženieru un prettanku spējas.

No 24. maija līdz 27. maijam Ādažu poligonā norisināsies kaujas šaušanas un spridzināšanas apmācība gan diennakts gaišajā, gan tumšajā laikā, lai trenētu spēju veikt uzdevumus dažādos apstākļos.

Militāro mācību un vingrinājumu laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri.

Poligonu bombardē masīvais ASV bumbvedējs B-52

Ādažu poligonā manevros piedalījās arī ASV stratēģiskais bumbvedējs B-52 un Igaunijā izvietotie modernākie NATO spēku iznīcinātāji F-35 (Itālija), kas veic patrulēšanu gaisa telpā virs Baltijas.

Būtiski, ka šajās mācībās iemaņas attīsta arī valsts aizsardzībai taktiski nozīmīgie JTAC speciālisti, jeb taktiskā gaisa atbalsta kontrolieri, apvienotās uguns koriģētāji (JFO), kā arī Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Kaujas atbalsta bataljona un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas Uguns atbalsta apakšvienības.

Vingrinājuma mērķis ir pilnveidot kopēju izpratni par vairāku kaujas atbalsta elementu izmantošanu daudznacionālā vidē, uzturēt un pilnveidot gaisa atbalsta kontrolieru un apvienotās uguns koriģētāju kvalifikāciju, izmantojot gan kaujas aviāciju, gan netiešo uguni.