Sabiedrība
2021. gada 20. maijs, 15:19

Kaimiņi vairs nevar izturēt: sievietes apsēstība jau gadiem traucē līdzcilvēkus

Bez Tabu, TV3

Kāda pensionāre Iļģuciemā Šauļu ielā 1 savā dzīvoklī krāj maisus ar atkritumiem. Kaimiņi sūdzas apsaimniekotājam par pelēm un tarakāniem, taču gadu laikā tā arī nekas nav mainījies, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

Nekārtību sievietes dzīvoklī pamanīja ceturtā stāva iemītniece Evita. Dzīvoklī bija redzami atkritumu kalni. Kā stāsta Evita, kaimiņiene visbiežāk rīkojas piesardzīgi un neiet dzīvoklī, ja blakus atrodas kāds svešinieks.

To apstiprina arī citi mājas iedzīvotāji. Zinaīda dzīvo zem tā saucamās kolekcionāres. Viņa norāda, ka problēmas sākušās pirms vairākiem gadiem. Ja tagad pensionāre dzīvoklī dzīvo viena, tad aizraušanās ar atkritumu vākšanu sākusies vēl esot dzīvam viņas vīram.

"Mēs ar viņu cīnāmies jau vairākus gadus un neko nevaram padarīt. Blakus viņai vairojas peles un tarakāni. Mēs ciešam, mēs nezinām, ko darīt. Kā cīnīties? Runājām ar viņu. (..) Jā, cilvēks nav slikts, bet šķiet ar galvu viss nav kārtībā!"

"Bez Tabu" žurnālisti vairākas reizes zvanīja pie sievietes dzīvokļa durvīm, taču neviens neatvēra. Tāpat nebija dzirdams arī kāds troksnis.

"Es vairākas reizes redzēju, kā viņa kāpj pa trepēm ar atkritumu maisiem. No kaimiņiem uzzināju, ka viņai ir kleptomānija," saka kaimiņiene Evita. Sociālā nodrošinājuma departamentā norāda, ka konkrētā dzīvokļa iemītniece atrodas sociālā dienesta redzeslokā.

Viņai piedāvāts izvākt atkritumus no dzīvokļa, taču saņemts kategorisks atteikums. Lita Brice, Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve: "Mūsu sociālie darbinieki cenšas iekarot cilvēka uzticību, lai viņi varētu ar viņu sākt runāt, sniegt padomus, palīdzēt šajā situācijā.

Iespējams, ka kaimiņi arī morāli traumē, tāpēc viņa var sākt baidīties no cilvēkiem kā tādiem." Bailēs no koronavīrusa, dažos gadījumos pandēmijas laikā neatver durvis pat vietējo pārvalžu personālam. Sociālais dienests esot bezspēcīgs un dzīvokli nav iespējams sakārtot, ja tam nepiekrīt saimnieks.