foto: LETA
Pabriks: Tuvo Austrumu konflikta saasināšanos varētu būt ietekmējusi kāda trešā puse
Sabiedrība
2021. gada 18. maijs, 21:19

Pabriks: Tuvo Austrumu konflikta saasināšanos varētu būt ietekmējusi kāda trešā puse

Jauns.lv / LETA

Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) neizslēdz iespēju, ka Tuvo Austrumu konflikta saasināšanos varētu būt ietekmējusi kāda trešā puse.

Pabriks tikās ar Izraēlas vēstnieci Orli Gilu Latvijā, lai apspriestu drošības situāciju Tuvajos Austrumos, tostarp Izraēlas un palestīniešu konflikta eskalāciju, kā arī Latvijas un Izraēlas divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Aizsardzības ministrs pauda nostāju, ka Latvija atbalsta ANO piedāvāto divu valstu risinājumu Izraēlas un palestīniešu konflikta atrisināšanai, vienlaikus uzsverot, ka "Hamas" ir teroristiska organizācija, kas nepārstāv visus palestīniešus.

Izraēlas gaisa uzlidojumos Gazā gājuši bojā 33 cilvēki [Brīdinām, nepatīkami skati!]

Izraēlas gaisa uzlidojumos Gazas pilsētā svētdien sagrautas vairākas ēkas un gājuši bojā vismaz 33 cilvēki, paziņojusi Gazas Veselības ministrija. Ministrija ...

gallery icon
25

Atzīstot Izraēlas tiesības aizstāvēties pret "Hamas" raidītajiem uzbrukumiem, Pabriks aicināja uz konflikta deeskalāciju diplomātiskā ceļā, lai novērstu turpmākas ciešanas civiliedzīvotājiem.

Aizsardzības ministrs uzskata, ka Izraēlas un palestīniešu konflikta atrisināšanai diplomātiskā ceļā nepieciešama lielāka Rietumu sabiedrības, īpaši Eiropas Savienības iesaiste.

Tāpat Pabriks neizslēdza iespēju, ka konflikta saasināšanos varētu būt ietekmējusi arī kāda trešā puse, kas būtiski apgrūtinātu tā atrisināšanu miermīlīgā ceļā.

Plašsaziņas līdzekļos jau ziņots, ka kopš iepriekšējās nedēļas palestīniešu kaujinieki no Gazas joslas veic masīvu Izraēlas apšaudi ar raķetēm, uz ko Izraēla reaģējusi ar gaisa uzlidojumiem un artilērijas uguni, kas vērsta pret objektiem, kuri saistīti ar radikālo islāmistu grupējumu "Hamas" un citiem palestīniešu kaujinieku grupējumiem.

"Hamas" grupējums uz Izraēlu raidījis jau aptuveni 3000 raķešu, atklājusi Izraēlas armija, norādot, ka tā ir intensīvākā apšaude ar raķetēm, kādu tā jebkad pieredzējusi no palestīniešu kaujiniekiem. Atbildot uz šādām rīcībām, Izraēla pēdējās dienās ir pastiprinājusi atbildes triecienus Gazas joslā.