foto: Shutterstock
Man ir 16 gadi, bet vecāki neļauj vakcinēties. Ko darīt?
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 19. maijs, 06:11

Man ir 16 gadi, bet vecāki neļauj vakcinēties. Ko darīt?

Jauns.lv

Šonedēļ sākta pusaudžu vecumā no 16 gadiem vakcināciju pret Covid-19 vispārējā kārtā. Saistībā ar to pie portāla Jauns.lv vērsās kāds pusaudzis, kurš vēlas saņemt potes pret Covid-19, taču viņa vecāki neļaujot to darīt.

Pusaudzis pastāstīja, ka jau pagājušā gada decembrī sasniedzis 16 gadu vecumu un tagad, dzirdot par iespēju vakcinēties pret Covid-19, labprāt to izmantotu.

"Taču mani abi mani vecāki ir piesardzīgi par potēšanos un iesaka nogaidīt. Manuprāt, nav jēgas vilkt garumā un labāk vakcinēties pēc iespējas ātrāk," jaunietis teica un vaicāja, kā viņam rīkoties šajā situācijā un kur vērsties.

Nav jāprasa vecāku atļauja

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas pārstāve Ieva Stūre portālam Jauns.lv apstiprināja, ka pusaudzis pats var doties vakcinēties pat tad, ja viņa vecāki tam nepiekrīt, un mediķi viņam neprasīs vecāku piekrišanu.

"Pacientu tiesību likuma 13. pants saka, ka persona drīkst pati pieņemt lēmumu par savu ārstniecību no 14 gadu vecuma, līdz ar to 16 un 17 gadus veci jaunieši drīkst paši pieņemt lēmumu par vakcināciju pret Covid-19, vecāku atļauja nav nepieciešama.

Vakcinēties var visās vietās, kur pieejama "Pfizer"/"BioNTech" vakcīna "Comirnaty". Tā šobrīd pieejama liela mēroga vakcinācijas centros (jāpiesakās vietnē manavakcina.lv vai zvanot pa tālruni: 8989), vai arī pie sava ģimenes ārsta vai ārstniecības iestādē, iepriekš noskaidrojot, vai vakcīna tur ir pieejama."

Vairāki desmiti tūkstoši pusaudžu

Arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) iepriekš sacīja, ka "no ārstniecības viedokļa cilvēks, kam ir 16 gadu, ir tiesīgs pieņemt lēmumus, kas attiecas uz to, kādi ārstniecības soļi tiek sperti". Tā viņš teica, komentējot jautājumu, ko darīt jaunietim, kurš vēlas saņemt vakcīnu, taču viņa vecāki iestājas pret potēšanos.

Vakcinācijas projekta nodaļā informēja, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā kopumā ir 36 226 jaunieši 16 un 17 gadu vecumā.

Pašlaik "Pfizer"/"BioNTech" ir vienīgā Eiropas Savienībā apstiprinātā vakcīna, kuru var lietot personu zem 18 gadiem vakcinācijai. Līdz šim šo vakcīnu varēja lietot personu vecumā no 16 gadiem vakcinācijai, taču Latvijā to darīja vien ļoti īpašos gadījumos.