foto: No Facebook ieraksta
"Kā siļķes mucā!" Diskusiju sociālajos tīklos raisa ieraksts, kā notiek atkārtotā testa veikšana lidostā "Rīga"
Sabiedrība
2021. gada 17. maijs, 20:00

"Kā siļķes mucā!" Diskusiju sociālajos tīklos raisa ieraksts, kā notiek atkārtotā testa veikšana lidostā "Rīga"

Jauns.lv

Sociālajos tīklos diskusiju raisījis kāds vietnes "Facebook" ieraksts, kurā sieviete dalās savā pieredzē par šobrīd notiekošo situāciju lidostā "Rīga". Viņa pauž savu sašutumu, kādos apstākļos tiek veikts atkārtotais tests lidostā, ielidojot no trešajām valstīm.

"Bērni, pieaugušie, milzīgs daudzums cilvēku no vairākām lidmašīnām vienlaikus tiek turēti rindā uz testu bezgaisa koridorā, saspiesti burtiski kā siļķes mucā. Ventilācijas nav, nekādas divu metru distances arī nē. Nav pat 50 cm distances, viss kā padomju laiku rindās uz šņabja bodi. Tas viss it kā cīņai pret Covid-19, bet šādos apstākļos jāpavada vairāk nekā stunda. Ja kādam gadījumā te būtu Covid-19, tad pēc tam tas pilnīgi noteikti būtu visiem," raksta sieviete. 

Ierakstā viņa norāda, ka kustība nekādi netiekot koordinēta. Kad tests tiekot uztaisīts, tad, lai tiktu ārā no pūļa, vārda tiešā nozīmē esot jānoberzējas gar to, kurš spraucas uz testu.

Ierakstu komentējis arī satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), norādot, ka šis jautājums ir adresējams Veselības ministrijai. "Ekonomikas ministrija un Satiksmes ministrija piedāvājusi gan atteikties no šī ierobežojuma, gan dažādi modificēt, lai būtu cilvēkiem ērtāk - pagaidām nekas no tā nav atļauts," raksta Linkaits.

Viņš norāda ka šādas testēšanas lietderība ir ļoti zema: pozitīvu Covid-19 atklāj 0,3% no pārbaudītajiem. "Bet sabiedrībā ir liela fobija, ka slimību ieved no ārzemēm, tāpēc katrs iebraucējs tiek pārbaudīts dubultā. Atvainojos par sagādātajām neērtībām," raksta satiksmes ministrs. 

Tikmēr mikroblogošanas vietnē "Twitter", atbildot uz jautājumu, vai šo testēšanu nebūtu iespējams veikt koordinētāk, viņš norāda, ka ielidojušo skaits ir tik liels, ka lidostas iekštelpās fiziski neesot vietas. "Kad Veselības ministrija atteica, secinājām, ka būs jābūvē "gaidīšanas teltis" īstermiņa stāvvietu placī," raksta Linkaits. 

Diskusijā piedalījies arī veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) paužot, ka viņam ir žēl, ka Satiksmes ministrija nespēj rast risinājumus infrastruktūras pielāgošanai Covid-19 realitātei, lai izpildītu valdības lēmumus un nodrošinātu drošu vidi pasažieriem. "Varat pamācīties no slimnīcām un vakcinētājiem. Testi būtiski, lai neielaistu Latvijā jaunos vīrusa paveidus," raksta Pavļuts. 

Kādas ir  prasības ieceļošanai Latvijā?

Lidosta "Rīga" norāda, ka ieceļošana Latvijā ar gaisa transportu ir atļauta tikai pasažieriem ar negatīvu Covid-19 testu, kas veikts pēc starptautiski atzītas precīzākās metodes - polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) tests (Polymerase chain reaction (PCR) test). Testam ir jābūt nodotam ne agrāk kā 72 stundas pirms iekāpšanas gaisa kuģī uz Latviju. Ceļotājiem bez testa iekāpšana gaisa kuģī tiks atteikta.

Personām, kas nesen (līdz trim mēnešiem) izslimojušas Covid-19, jāuzrāda ārsta izziņa, ka persona nav infekcioza.

Dokuments, primāri izdrukātā veidā, vai elektroniski mobilajā ierīcē ir jāuzrāda pirms iekāpšanas gaisa kuģī uz Latviju. Tam ir jābūt angļu, franču, vācu, krievu valodā, vai tās valsts valodā, kurā persona iekāpj gaisa kuģī uz Latviju. 

Tests nav nepieciešams:

  • bērniem, kas nav sasnieguši 11 gadu vecumu;
  • diplomātiskā korpusa pārstāvjiem;
  • pārvadātāju darbiniekiem un apkalpes locekļiem,
  • jūrniekiem, kas dodas uz vai no savas darbavietas;
  • citām personu grupām, kas uzskaitītas MK noteikumos nr. 360.

Personai, uz kuru attiecas kāds no izņēmumiem, jābūt dokumentam, kas to apliecina. Iesakām iepriekš sazināties ar savu aviokompāniju un šo situāciju izrunāt.

Personai, kas Latvijā ieceļo no trešajām valstīm, papildus pēc ieceļošanas nekavējoties tuvākajā testēšanas punktā jāveic atkārtots Covid-19 tests.