Politika
2021. gada 17. maijs, 16:01

Pilvere: Valsts attīstībai ir svarīgi, lai teritorija visā valstī attīstītos samērīgi

Jauns.lv

“Tradicionālās bioekonomikas nozares attīsta lauku teritorijas un tas ir ļoti svarīgi, lai cilvēki nedzīvotu un nestrādātu Rīgā un šīs jaunās darba vietas nerastos tikai Rīgā vai lielajās pilsētās. Valsts attīstībai ir svarīgi, lai teritorija visā valstī attīstītos vienmērīgi,” par bioekanomikas nozares attīstības nozīmīgumu visā valsts teritorijā RīgaTV 24 raidījumā “Nacionālo interešu klubs” pārliecinoši sacīja LLU rektore, profesore, vadošā pētniece un LZA akadēmiķe Irina Pilvere.

Profesore raidījumā norādīja, ka "Latvijas Bioekonomikas stratēģija 2030" veidošana notika Zemkopības ministrijas vadībā. “Tas, ko mēs centāmies izdarīt 2017.gadā - piesaistīt citas nozares, kas tradicionāli nav Zemkopības ministrijas pārziņā, lai bioresursus izmantotu tajās nozarēs, kas ir it kā zem Ekonomikas ministrijas, piemēram - būvniecība, tekstilrūpniecība, enerģētika, ķīmiskā rūpniecība.”

Kā vēl vienu svarīgu jautājumu LLU rektore minēja apkārtējo vidi. Tradicionālajām nozarēm, kas izmanto mūsu valsts pamatbagātības resursu ikdienas ražošanai – zemi, tā esot jāizmanto pēc iespējas efektīvāk, bet no otras puses, tā ir jāizmanto saudzīgā veidā. “Mēs kā patērētāji, kā šīs valsts iedzīvotāji, gribam redzēt lauku teritorijā skaistu ainavu, bet šīs skaistās ainavas veidošana un dažādo vides parsību ievērošana arī maksā naudu,” piebilda Pilvere.

Profesore norādīja, ka lauksaimniekiem un mežsainiekiem ir jābūt sapratnei, ka jāsaimnieko ir videi un dabai draudzīgi, jo zemes resurss ir tas resurss, kurš mums ir jāsaglabā arī nākošajām paaudzēm. Kā otru mūsu bagātību Pilvere atzīmēja cilvēkresursu. “Lauksaimniekiem, mežsaimniekiem, pārstrādes nozarēs strādājošajiem ir jāmāk savienot dabass resurss ar cilvēku resursu un iegūt no tā pēc iespējas dažāda veida labumu, ne tikai ekonomisko, bet arī jāveido darba vietas, jāsaglabā apkārtējā vide un jāattīsta lauku teritorijas.”