foto: Pixabay.com
Pēc potes parādījās 39 grādu temperatūra un liels nespēks. Ko darīt?
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība
2021. gada 16. maijs, 07:25

Pēc potes parādījās 39 grādu temperatūra un liels nespēks. Ko darīt?

Jauns.lv

Ja pēc vakcīnas pret Covid-19 saņemšanas parādās smagas blakusparādības, kas būtiski ietekmē un rada darbnespēju, pacientam jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš var lemt par darbnespējas lapas piešķiršanu. Tā portāls Jauns.lv noskaidroja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA), jautājot par kāda lasītāja piedzīvoto situāciju, kad pēc potes parādījās augsta temperatūra un citas nepatīkamas blakusparādības.

Kāds portāla Jauns.lv lasītājs pastāstīja, ka nesen saņēmis pirmo poti pret Covid-19, bet diemžēl pēc tam aptuveni desmit dienas bija augsta temperatūra (daudzreiz pat virs 39 grādiem), liels nespēks, galvassāpes un citi nepatīkami simptomi.

Pirmās dienas ģimenes ārsts teicis, ka tādas blaknes var būt pēc Covid-19 potes, bet pēc tam bija garās četru dienu brīvdienas un ģimenes ārstu nevarēja sazvanīt. Tāpēc lasītājs jautāja, kā jārīkojas, ja pēc potes ir tik smagas blaknes, un kam zvanīt un lūgt palīdzību, ja ar ģimenes ārstu nevar sazināties.

Aicina ziņot par blakusparādībām

ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece Jauns.lv norādīja, ka aģentūra aicina pacientus vērsties pie sava ārsta, ja pēc vakcīnas saņemšanas rodas bažas par novērotajām blakusparādībām.

Gan ārsts vai farmaceits, gan pacients var ziņot par konstatētām zāļu, tostarp arī vakcīnu, izraisītām blakusparādībām aģentūrai. Ziņojumu var iesniegt arī elektroniski aģentūras tīmekļvietnes www.zva.gov.lv sadaļā "Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm un biovigilanci".

Ja ģimenes ārsts nav pieejams, jāmeklē citas medicīniskās palīdzības iespējas, piemēram, jāvēršas pie dežūrārsta vai jāsazinās ar ģimenes ārsta konsultatīvā tālruņa speciālistiem, zvanot uz 66016001.

Cik daudziem pēc Covid-19 potes ir blaknes?

Tamme-Zvejniece pavēstīja, ka līdz 5.maijam ZVA kopumā saņēmusi 1059 Covid-19 vakcīnu blakusparādību ziņojumus. Šajā laikā vakcinācija veikta 263 964 reizes, ietverot vakcināciju gan ar pirmo, gan otro vakcīnas devu. Līdz ar to secināms, ka par iespējamām blakusparādībām ziņo vien nepilni 0,4% vakcīnu saņēmēju. 

Visbiežāk aģentūrai ziņo par jau zināmām un vakcīnas lietošanas instrukcijā norādītām organisma reakcijām, piemēram, par sāpēm vakcīnas injekcijas vietā, paaugstinātu temperatūru, drebuļiem un nogurumu.

Apkopotas biežākās blakusparādības

Covid-19 vakcīnu biežākās blakusparādības ir paaugstināta ķermeņa temperatūra (dažkārt virs 38°C), drudzis, galvassāpes, reibonis, nogurums, miegainība, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī slikta dūša, caureja, vemšana. Pilnīga informācija par visām vakcīnas blakusparādībām ir norādīta vakcīnu lietošanas instrukcijās, kas ikvienam ir pieejamas Zāļu reģistrā.

Visi šie gripai līdzīgie simptomi parasti sākas 8 līdz 10 stundas pēc vakcīnas saņemšanas un izzūd paši no sevis 2 līdz 3 dienu laikā.

ZVA pārstāve arī atgādināja, ka "Pfizer-BioNTech" un "Moderna" izstrādātajām vakcīnām gripai līdzīgie simptomi biežāk ir izteiktāki pēc vakcīnas 2.devas saņemšanas. Savukārt "AstraZeneca" ražotajai vakcīnai "Vaxzevria" – pēc 1.devas saņemšanas. Blakusparādības mēdz stiprāk izpausties jaunākiem cilvēkiem.

Var ņemt slimības lapu, ja ir tik smagas blaknes

Tamme-Zvejniece norādīja, ka ikviens ziņojums par Covid-19 vakcīnu blakusparādībām tiek rūpīgi izvērtēts. Ziņojumus izvērtē gan ZVA (nepieciešamības gadījumā konsultējoties arī ar Imunizācijas valsts padomi, Veselības inspekciju un dažādiem atbilstošās medicīnas jomas klīniskiem speciālistiem), gan signāla noteikšanas procedūras ietvaros Eiropas Zāļu aģentūra, kā arī visu Eiropas valstu zāļu aģentūru speciālisti un vakcīnu reģistrācijas īpašnieki.

Ja pēc vakcīnas pret Covid-19 saņemšanas gripai līdzīgie simptomi būtiski ietekmē un rada darbnespēju, pacientam jāvēršas pie ģimenes ārsta, kurš var lemt par darbnespējas lapas piešķiršanu.