Sabiedrība
2021. gada 14. maijs, 12:36

Neskaidrības par "AstraZeneca" vakcinēto ierobežojumu atvieglojumiem. Kā īsti ir?

Jauns.lv

Indijā, kur šobrīd norit smaga cīņa ar Covid-19 vīrusu, identificēti trīs varianti, no kuriem viens radījis īpašas bažas. Britu amatpersonas lēš, ka šī Covid-19 mutācija varētu būt spējīga izplatīties vēl ātrāk nekā nu jau visā Eiropā dominējošais Lielbritānijas variants, kas sākotnēji tika identificēts Kentā. Mūsu Veselības ministrija šī varianta draudus ietvēra skaidrojumā par to, kāpēc ar "AstraZeneca" potētie pēc jaunajiem noteikumiem drīkst neievērot pašizolāciju, atgriežoties no ārvalstīm, tikai pēc pilna vakcinācijas kursa saņemšanas.

Ceturtdien, 13. maijā, valdība apstiprināja grozījumus, kas paredz, ka pret Covid-19 vakcinēti cilvēki, kas saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu ar kādu no pašlaik Latvijā izmantotajām vakcīnām, drīkst neievērot pašizolāciju, atgriežoties no ārvalstīm, kur kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotājiem ir virs 50.

Vienlaikus tika ieviesti arī "pašmāju atvieglojumi", kas paredz, ka ar "AstraZeneca" vakcinētajiem cilvēkiem pietiek nogaidīt 21 dienu pēc pirmās devas saņemšanas, lai viņi tiktu uzskatīti par vakcinētiem.

Daudziem radās loģisks jautājums - kāpēc tad tāds pats algoritms netiek pielietots attiecībā uz "AstraZeneca" pirmo devu saņēmušajiem un 21 dienu nogaidījušajiem, kuri ieceļo no valstīm ar augstu Covid-19 izplatību? Sociālajos tīklos vērojamo sašutumu pastiprina fakts, ka šī ražotāja vakcīna ir ar vislielāko starplaiku starp abām devām. Ja, piemēram, "Pfizer/BioNTech" ražoto preparātu balstvakcinācijai ievada pēc trim nedēļām, tad "AstraZeneca" ražotais "Vaxzevria" preparāts atkārtoti tiek potēts pēc vairākiem mēnešiem, radot situāciju, kad "Pfizer/BioNTech" devu saņēmušie ātrāk var sasniegt brīdi, lai ceļošanas atvieglojumi attiektos arī uz viņiem.

Tomēr Veselības ministrija viesusi šāda lēmuma pamatojumu, norādot - šobrīd nav pierādījumu, ka ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas "Vaxzevria" viena deva var nodrošināt pietiekamu aizsardzību pret inficēšanos ar Indijas paveidu, kas sāk izplatīties Eiropas valstīs.

"Mums ir ļoti svarīgi nepieļaut šī celma izplatību Latvijā, tāpēc vakcinēti cilvēki pašizolāciju var neievērot, ja ir saņemts pilns vakcinācijas kurss - ir saņemtas divas vakcīnas devas un no tā brīža ir pagājušas 15 dienas," skaidro ministrijā.

Vienlaikus veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ceturtdien preses konferencē pēc valdības sēdes aicināja cilvēkus tomēr neceļot, ja nav lielas nepieciešamības to darīt. No tā var secināt, ka valdības ieviestie atvieglojumi vakcinētajiem nav iedrošinājums doties brīvdienās uz ārzemēm, bet gan pakāpeniski atvieglojumi jau vairāk nekā gadu pandēmijas ierobežojumu mocītiem cilvēkiem.

Tomēr "AstraZeneca" vakcinētie saskaņā ar jaunajiem noteikumiem aizvien varēs baudīt tos pašus atvieglojumus tepat Latvijā, un sanāk, ka šeit šo preparātu saņēmušie pie atvieglojumiem var tikt ātrāk nekā citas vakcīnas saņēmušie, jo pietiek ar vienu devu un 21 dienu, savukārt "Pfizer/BioNTech" gadījumā jāgaida divas nedēļas ilgāk.

"Attiecībā uz citiem atvieglojumiem vakcinētie cilvēki varēs baudīt ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas dotās priekšrocības - aizsardzību pēc vakcīnas pirmās devas saņemšanas, ja ir pagājušas trīs nedēļas. Piemēram, nav jāievēro mājas karantīna, ja ir bijis kontakts ar inficētu cilvēku. Arī citas priekšrocības, par ko valdība lems - pulcēšanās, masku nenēsāšana utt. būs attiecināma uz šiem cilvēkiem," skaidro ministrijā.

Atbildīgās amatpersonas, reaģējot uz cilvēku sašutumu, arī atgādina, ka vakcinācijas galvenais ieguvums ir sevis pasargāšana no saslimšanas ar Covid-19 smagā formā un nāves.