foto: LETA arhīvs (Edijs Pālēns)
Noraida maksātnespējas administratora Novicāna prasību pret noslepkavotā Bunkus ģimeni
Kristaps Bunkus.
Sabiedrība
2021. gada 12. maijs, 09:50

Noraida maksātnespējas administratora Novicāna prasību pret noslepkavotā Bunkus ģimeni

Jauns.lv

Vidzemes priekšpilsētas tiesa pilnībā noraidījusi uzņēmēja Mihaila Uļmana un tā bankrotējušās kompānijas "Rego Trade" maksātnespējas administratora Kaspara Novicāna prasību pret noslepkavotā Mārtiņa Bunkus ģimeni, norādīts pasludinātajā spriedumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tiesa nosprieda, ka Novicāna prasība par atprasījuma tiesiskā pamata trūkumu un zaudējumu piedziņu pret Ojāru Bunku, Kasparu Bunku, Kristapu Bunku un Daci Bunku ir noraidāma pilnībā. Turklāt tiesas spriedums paredz piedzīt no maksātnespējīgās SIA "Rego Trade" (MSIA "Rego Trade") tiesāšanās izdevumus.

"Esam gandarīti par šādu tiesas lēmumu, jo jau no sākta gala bija skaidrs, ka šī prasība ir mēģinājums ķerties pie pēdējiem salmiņiem. Novicāna izklāstītie apstākļi neatbilda faktiskajiem apstākļiem, kā arī tiem bija piemērots nepareizs juridiskais vērtējums, uz ko mantinieki vērsa Novicāna uzmanību vēl pirms prasības celšanas," uzsvēra piederīgo pārstāvis un nodibinājuma "Justice for Mārtiņš Bunkus" vadītājs Kristaps Bunkus.

Atvadas no noslepkavotā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus

Atvadas no noslepkavotā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus

gallery icon
134

Viņš arī piebilda, ka ir visai īpatnēji, ka jaunais maksātnespējas administrators mēģina risināt uz nelaiķa Mārtiņa Bunkus rēķina situāciju, kad paša bezdarbības dēļ Novicāns ir pieļāvis, ka tiesa pieņēmusi lēmumu par labu Mihailam Uļmanam, nevis MSIA "Rego Trade" kreditoriem. "Līdz ar to bankrotējušam uzņēmumam jāatmaksā vairāk nekā 700 tūkstoši eiro, ko Mārtiņš Bunkus likumā noteiktajā kārtībā bija piedzinis no bijušā uzņēmuma valdes locekļa," teica Kristaps Bunkus.

Jāatgādina, ka Mārtiņš Bunkus bija MSIA "Rego Trade" maksātnespējas procesa administrators no 2008.gada aprīļa līdz pat savam nāves brīdim 2018.gada 30.maijā. Turklāt, pildot savus pienākumus, viņš cēla vairākas prasības pret MSIA "Rego Trade" bijušo valdes locekli Mihailu Uļmanu.

Pret Mihailu Uļmanu bija celtas vairākas prasības, bija piedzīti naudas līdzekļi vairāku simtu tūkstošu apmērā. Pēc Mārtiņa Bunkus ziņojuma bija ierosināti vairāki kriminālprocesi. Tāpēc starp Mārtiņu Bunkus un Mihailu Uļmanu bija izveidojušās domstarpības. To dēļ par draudiem savai veselībai un dzīvībai nu jau aizsaulē esošais advokāts Mārtiņš Bunkus vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Ģenerālprokuratūrā un Valsts policijā.

Pie Brāļu kapiem nošauts maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus

gallery icon
46

Konkrētā lieta par vairāk nekā 720 tūkstošu eiro piedziņu no Mihaila Uļmana ar Augstākās tiesas Senāta lēmumu 2018.gada 24.maijā tika nodota atkārtotai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesai. Mārtiņš Bunkus turpināja aktīvi aizstāvēt kreditoru intereses, taču jau tā paša gada 30.maijā tika nogalināts. 2018.gada 6.jūlijā par MSIA "Rego Trade" administratoru tika iecelts Novicāns, bet 30.augustā ar Rīgas apgabaltiesas lēmumu lieta tika nodota jaunai izskatīšanai Rīgas rajona tiesai. 2019.gada 15.martā Rīgas rajona tiesa lēma par labu Uļmanam, šo lēmumu Novicāns vairs nepārsūdzēja.

"Drīzāk būtu jāanalizē Novicāna rīcība, jo viņa īpašā attieksme pret Mihaila Uļmanu liek uzdot jautājumu, kā intereses aizstāv maksātnespējas administrators? Novicāns atsauca bankrotējušā uzņēmuma prasību pret tā bijušo valdes locekli un tā vietā iesniedza prasību pret Bunkus ģimeni. Turklāt viņš turpināja uzturēt šo prasību pretēji kreditoru sapulces vairākuma balsojumam un lēmumam," teica Kristaps Bunkus.

Kristaps Bunkus piebilda, ka Novicāna prakse interpretēt likumu, kā viņam ērtāk, ir izpaudusies arī citā gadījumā. Proti, ja kreditoru sapulces vairākuma balsojums nebija pietiekams un netika ņemts vērā, lai atceltu prasību pret noslepkavotā advokāta mantiniekiem, tad vienkāršs balsu pārsvars bija pilnībā pietiekams, lai maksātnespējas administrators K.Novicāns atteiktos no prasības uzturēšanas par zaudējumu piedziņu no Mihaila Uļmana.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Būtu jāvērtē šīs rīcības tiesiskums, jo Maksātnespējas likuma redakcija, kas tiek piemērota šajā konkrētajā procesā, paredz, ka administrators drīkst atteikties no jebkura prasījuma, ja par to nobalso trīs ceturtdaļas klātesošo balsstiesīgo kreditoru. Balsojumā par prasījuma pret Mihailu Ulmaņu atsaukšanu šis nav izpildīts, ir tikai vairākuma balsojums. Tā Novicāns nolēma nepārsūdzēt tiesas spriedumu, kas bija nelabvēlīgs MSIA "Rego Trade" kreditoriem, bet bija labvēlīgs Mihailam Uļmanam, bez kreditoru piekrišanas, tādejādi nodarot zaudējumus minētā uzņēmuma kreditoriem." skaidroja Kristaps Bunkus.

"Justice for Mārtiņš Bunkus" vadītājs pauda, ka maksātnespējas administratora pamatuzdevums būtu atgūt līdzekļus, lai norēķinātos ar kreditoriem, tai skaitā valsti, tomēr katra nākamā Novicāna darbība nostiprina pārliecību, ka rīcība notiek par labu konkrētai personai.

Jau vairāk nekā 13 gadus valsts nevar atgūt nodokļu parādu no MSIA "Rego Trade". MSIA "Rego Trade" maksātnespējas process tika pasludināts 2008.gada 24.aprīlī, par administratoru tika iecelts Mārtiņš Bunkus, kurš toreiz konstatēja, ka MSIA "Rego Trade", iespējams, ir ļaunprātīgas maksātnespējas pazīmes.

Īsi pirms maksātnespējas procesa pasludināšanas uzņēmums pārdots ārzonas kompānijai, valdē iecelti bezpajumtnieki, iepriekšējiem valdes locekļiem turpinot operēt ar bankas kontiem, veikti darījumi ar fiktīvu darījumu pazīmēm, no uzņēmuma aizpludināta nauda un pazuda aktīvi.

Jau iepriekš ir bijuši vairāki mēģinājumi kriminālprocesu par iespējams apzinātu MSIA "Rego Trade" novešanu līdz maksātnespējai izbeigt. Lēmumi par tā izbeigšanu tika atcelti tikai Mārtiņa Bunkus pārsūdzību dēļ. Pēdējais mēģinājums - 2017.gada beigās. Pēdējā instancē, kad tika iesniegta sūdzība Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajā prokuratūrā, 2018.gada 9.janvārī izlemts atjaunot kriminālprocesu, - pēc tam, kad tika konstatēts, ka 2017.gada 1.septembra lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu bijis nelikumīgs. Pēc Mārtiņa Bunkus nāves kriminālprocess, visticamāk, ir izbeigts un diez vai Novicāns vispār ir interesējies par tā virzību.