Kuldīdznieki un pilsētas viesi Ventas rumbā vēro vimbu lēkšanu

Gadu simtiem pavasaros vimbas dodas augšup pa Ventu, savā nārsta ceļā sastopot mutuļojošo Ventas rumbu – Eiropas platāko (249 metri) ...

gallery icon
Novadu ziņas
2021. gada 3. maijs, 10:13

Kuldīdznieki un pilsētas viesi Ventas rumbā vēro vimbu lēkšanu

Jauns.lv

Gadu simtiem pavasaros vimbas dodas augšup pa Ventu, savā nārsta ceļā sastopot mutuļojošo Ventas rumbu – Eiropas platāko (249 metri) ūdenskritumu. 2.maijā daudzi kuldīdznieki un pilsētas viesi izmantoja iespēju, lai novērotu šo unikālo parādību. Vimbu centienus novēroja arī portāls Jauns.lv.

Šī unikālā parādība vērojama, kad ūdens sasilis līdz vajadzīgajai temperatūrai (parasti aprīļa sākumā) un turpinās līdz 10. maijam.

Sanākušie interesenti vēroja, kā, mugurām zaigojot, lec vimbas, cenšoties pārvarēt Ventas rumbu. Cilvēki filmēja un fotografēja, sevišķu prieku par redzēto izrādīja mazākie skatītāji. Nav iespējams aprēķināt, cik zivju pārlec pāri Ventas rumbai. Katru gadu tas ir savādāk un ir atkarīgs no ūdens līmeņa.

foto: Mārtiņš Ziders
Interesenti varēja vērot, kā, mugurām zaigojot, lec vimbas.

Kuldīdzniekiem ir ticējums: "Kas redzējis, kā Kuldīgā lido zivis, tas savu veiksmi šogad reizinās ar divi!"

Ventas rumba rada pastāvīgu šalkoņu tās tuvumā. Kuldīgas iedzīvotāji un viesi izsenis ir rumbu izmantojuši kā pāreju pār upi. Ventas rumba kopā ar seno ķieģeļu tiltu rada idilliskas, rāmas mazpilsētiņas iespaidu.