foto: Jauns.lv
Traģēdija hostelī Rīgā: neatļauta būvniecība un daudz pārkāpumu; upuru identifikācija aizņemšot laiku
Foto no notikuma vietas.
112
2021. gada 28. aprīlis, 10:39

Traģēdija hostelī Rīgā: neatļauta būvniecība un daudz pārkāpumu; upuru identifikācija aizņemšot laiku

Jauns.lv

Hostelis Rīgas centrā, kur traģiskā ugunsgrēkā bojā gāja astoņi cilvēki, bija nelikumīgs, Rīgas būvvalde bija pieņēmusi lēmumu par objekta slēgšanu, jo bija veikta patvaļīga būvniecība, taču dzīvokļa īpašnieks nesadarbojās ar atbildīgajiem dienestiem. Savukārt bojāgājušās personas var būt gan Latvijas, gan citu valstu piederīgie, šorīt izskanēja iekšlietu ministra Sanda Ģirģena (KPV LV) sasauktajā preses konferencē. 

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (AP) precizēja, ka tas īsti nebija hostelis klasiskā izpratnē, bet gan dzīvoklis, kas patvaļīgi par tādu pārbūvēts. Vienlaikus tas bija pieejams dažādos rezervēšanas servisos, tostarp "Booking.com". 

Staķis pauda, ka rosinās veidot starpinstitūciju darba grupu, lai apzinātu, cik vēl Rīgā varētu būt šādu hosteļu, un novērstu iespējamas traģēdijas nākotnē. Viņš sacīja, ka Rīgas pašvaldība attiecībā uz šīm telpām bija veikusi visas likumā paredzētās darbības, apsekošanas, piemērojusi sodus, liegumus, sniegusi informāciju Valsts policijai, kā arī Valsts ieņēmumu dienestam. Vienlaikus uz šo adresi regulāri tika saņemti Rīgas pašvaldības policijas (RPP) izsaukumi par Covid-19 noteikumu neievērošanu, kā ar citiem pārkāpumiem, tāpēc RPP bija iekļāvusi šo adresi regulāro apsekojumu maršrutā. 

Staķis arī norādīja, ka viņš rosinās veidot starpinstitūciju darba grupu, lai apzinātu, cik vēl Rīgā varētu būt šādu hosteļu, lai novērstu iespējamas traģēdijas nākotnē. 

Ugunsgrēks hostelī Rīgas centrā

Izsaukums uz Merķeļa ielu saņemts neilgi pirms plkst.5. Tur deg sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

gallery icon
78

Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins pagaidām atteicās atbildēt uz jautājumu, kuru valstu pilsoņi gājuši bojā, norādot, ka viņa rīcībā ir tikai sākotnējā informācija un viņš nevēlas izplatīt kļūdainas ziņas.

Vienlaikus viņš neslēpa, ka upuru identifikācija var aizņemt laiku, tāpat var nākties izmantot ekspertu pakalpojumus, tostarp DNS ekspertīzes. 


Visiem piederīgajiem un tuvajiem, kuri vēlas iegūt informāciju, tiek nodrošināts tālrunis informācijas saņemšanai 67829250, norādīja Grišins. 

Policija patlaban ir sākusi kriminālprocesu pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību, taču kvalifikācija varot strauji mainīties. Kriminālprocesā aizturēto vēl nav, taču "izmeklētājam nāksies uzdot jautājumus telpu īpašniekam un nelegālajam komersantam", sacīja Grišins. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis norādīja, ka par šo objektu VUGD 5. janvārī saņēma Merķeļa ielas 8 iemītnieku iesniegumu par iespējamu patvaļīgu hosteļa izbūvi, VUGD informēja Rīgas būvvaldi, lai tiktu veikta pārbaude un dienests tiktu informēts par tās rezultātiem. 

Fakts par patvaļīgu būvniecību apstiprinājās, paralēli tika sagatavoti trīs pieprasījumi ēkas īpašniekam, pieprasot nepieciešamos dokumentus un informējot, ka VUGD veiks apsekojumu, tomēr visi pieprasījumi palika bez atbildes, un inspektors, kurš devās objektu apsekot trīs reizes, netika ielaists.

9. martā par amatpersonu likumīgo prasību nepildīšanu tika uzsākts administratīvais process, kas noslēdzās 24. martā un īpašniekam tika noteikts 500 eiro sods, kas vēl nav apmaksāts. Pagaidām zināms tas, ka dzīvokļa īpašnieks ir privātpersona. 

Tikmēr VUGD operatīvās pārvaldes priekšnieks Jānis Grīnbergs informēja, ka pašlaik ugunsgrēks ir lokalizēts, un uz lokalizēšanas brīdi degšana bija notikusi 250 kvadrātmetru platībā. Dzīvoklī bija izbūvētas vairāk nekā 30 neliela izmēra telpas, darbus apgrūtināja dzelzs durvis ar kodu, kas, visticamāk, zināms telpu iemītniekiem. VUGD galu galā izdevās noskaidrot kodu, iekļūt telpā un veikt glābšanas darbus sekmīgāk. 

Savukārt RPP priekšnieks Juris Lūkass informēja, ka kopā RPP bija devusies 16 izsaukumos uz šo adresi, tika piemēroti 17 sodi. Kopumā adrese līdz 27. aprīlim bija apsekota 19 reizes. "Par dažāda veida pārkāpumiem esam informējuši VID par nodarbinātību bez darba līgumiem, esam rakstījuši vēstules dzīvokļa īpašniekam 30. martā un 27. aprīlī. Diemžēl ēkas īpašnieks neiziet uz kontaktu, nav sniedzis mums informāciju par dzīvokļa tiesisko statusu," sacīja Lūkass. 

Miruši astoņi cilvēki

Šorīt ugunsgrēkā Rīgas centrā gājuši bojā astoņi cilvēki. Hostelis Rīgā, Merķeļa ielā 8, dega aptuveni 250 kvadrātmetru platībā un plkst.8.03 tas lokalizēts.

Izsaukums uz Merķeļa ielu saņemts neilgi pirms plkst.5. Tur dega sešstāvu ēkas augšējā stāva dzīvoklis un jumts.

Zināms, ka ēkā dega sestā jeb pēdējā stāva gaitenis un tam blakus esošās dzīvojamās telpas. Tāpat liesmas bija pārņēmušas jumta konstrukcijas un siltināšanas materiālus.

No degošās ēkas glābēji paspēja evakuēt 24 cilvēkus, taču liesmu skartajās telpās glābēji atrada astoņus bojāgājušus cilvēkus. Vēl seši cilvēki cietuši un tika nodoti mediķu aprūpē.

Ugunsgrēka likvidēšanas darbos strādāja vairāk nekā pussimts ugunsdzēsēju. Ugunsgrēka vietā ieradās ap desmit VUGD mašīnas, tostarp divas autokāpnes.

Hosteļa pārstāve no komentāriem atsakās

Jauns.lv telefoniski sazinājās ar hosteli, taču tā pārstāve, kura priekšā nestādījās, uz lūgumu komentēt notikušo un atbildēt uz dažiem jautājumiem, apgalvoja, ka šobrīd neko nezina.

Uz lūgumu atklāt, cik cilvēku kopumā tonakt bija izmitināti hostelī, sieviete pārtrauca telefona sarunu.