Sabiedrība
2021. gada 23. aprīlis, 09:23

ST priekšsēdētāja par tirdzniecības ierobežojumiem: "Cik ilgi var iztikt ar vienām zeķubiksēm?"

RīgaTV 24

"Nabadzīgam cilvēkam nav uzkrājumu, nav jaunu apakšbikšu, plauktā nav noliktas lampiņas, nav iepirkti pieci zeķubikšu vai zeķu pāri uz priekšu, jo nabadzīgais cilvēks dzīvo “ no-līdz”. Kad iepriekšējais saplīst, tikai tad viņš iet uz veikalu un pērk nākamo. Manuprāt, šādi ierobežojumi vispirms skar trūcīgāko, kas nevar atļauties iepirkt krājumus un bezrūpīgo turīgo sabiedrības slāni," RīgaTV 24 raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" par Valstī pastāvošajiem tirdzniecības ierobežojumiem sacīja Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja Sanita Osipova.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mums ir jāsaprot, ka Valsts bija ārkārtējā situācijā un šādā situācijā var būt dažādi ierobežojumi, bet pēc Osipovas domām ļoti svarīgi gan sabiedrībai, gan Valstij esot apzināties, ka šie ierobežojumi ir jānosaka pēc noteiktiem kritērijiem. "Piemēram, cilvēkiem ir iespēja iegādāties pirmās nepieciešamības preces, vai Valsts zina, kas ir pirmās nepieciešamības preces? Piemēram, ja nav zeķubikses, vai tā ir pirmās nepieciešamības prece? Varbūt ne katrai sievietei, varbūt kādai tās ir garās bikses un zeķes, bet tās zeķes viņai ir vajadzīgas. Cik ilgi var iztikt ar vienām zeķubiksēm?"

foto: Ekrānuzņēmums
Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova norādīja, ka valstī ir svarīgi apzināties, kas ir pirmās nepieciešamības preces.

Padomju laikos mums visiem bija krājumi, norādīja ST priekšsēdētāja, taču ir pagājuši 30 gadi kopš šiem deficīta laikiem un sabiedrība ir pieradusi pie preču pieejamības, tāpēc arī šo krājumu neesot.

"Valstī ir svarīgi apzināties, kas ir pirmās nepieciešamības preces un cik ilgi cilvēks var dzīvot tikai ar pirmās nepieciešamības precēm," norādīja Osipova.