foto: REUTERS/SCANPIX
"Ramadan Kareem": islāma pasaulē sācies svētais mēnesis un lielā gavēšana
Lūgšanas mošejā ramadāna laikā Malaizijā.
Sabiedrība
2021. gada 14. aprīlis, 15:28

"Ramadan Kareem": islāma pasaulē sācies svētais mēnesis un lielā gavēšana

Jauns.lv

13. aprīlī musulmaņu pasaulē aizsācies svētais mēnesis ramadāns, kura laikā islāmticīgie atturas no ēšanas, dzeršanas un miesīgām baudām. 

Ramadāns ir devītais un svētais mēnesis, bet, ņemot vērā, ka islāmā izmanto mēness kalendāru, kad katrs mēnesis sākas ar jauna mēness novērošanu, svētki katru gadu ir citā laikā. 

Islāma pasaulē sācies svētais mēnesis ramadāns

Ramadāns ir devītais un svētais mēnesis, bet, ņemot vērā, ka islāmā izmanto mēness kalendāru, tas ir, katrs mēnesis sākas ar ...

gallery icon
44

Daudzās musulmaņu valstīs ramadāna laikā pa dienu laicīgā dzīve teju vai apstājas, jo ticīgie nododas garīgajai dzīvei, lūdzoties mošejās un skaitot Korāna vārsmas. Bet viss atdzīvojas vakaros, kad noriet saule un tiek ieturēts iftars, ikvakara maltīte. Visbiežāk iftars notiek, saimēm sanākot kopā pie bagātīgi klāta gardumu galda. 

Šis ir jau otrais ramadāns, kas tiek aizvadīts pandēmijas laikā. Kā redzams fotogrāfijās, sociālā distancēšanās lūgšanu laikā ne vienmēr tiek ievērota, tāpēc daudziem var rasties pamatots jautājums - kas notiek, ja ticīgais saslimst? Vai arī tad nedrīkst ēst un dzert? Patiesībā ramadānu drīkst neievērot tie cilvēki, kuru veselības stāvoklis to neatļauj. Savukārt, ja kāds ir uzsācis gavēni, taču tad saslimis, viņš drīkst to pārtraukt un gavēt izlaistās dienas citā laikā, kad spēks būs atgriezies kaulos.

Ja pazīsti kādu musulmani un vēlies viņam izteikt laba vēlējumus šajā ramadānā, vari droši teikt "Ramadan Kareem". Ar līdzīgu apsveikumu pie saviem sekotājiem vērsusies viena no Latvijā zināmākajām musulmanietēm - bijusī svarcēlāja Rebeka Salsabila Ibrahima, kura šo ticību pieņēma salīdzinoši nesen.