foto: Mežavairogi
Savainotajam Jaunjelgavas lūsim ir cerība atgriezties mežā
Veterinārārsts Mikus Jakobsons: “Ar lūša operēšanu saskāros pirmo reizi.” Zvēram bija lauzta labās priekškājas locītava un brūce iekaisusi – parasti šādas traumas suņiem un kaķiem novērojamas pēc sadursmes ar auto.
Novadu ziņas
2021. gada 12. aprīlis, 05:10

Savainotajam Jaunjelgavas lūsim ir cerība atgriezties mežā

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Savainotajam lūsim, kurš marta beigās pārsteidza Jaunjelgavas iedzīvotājus, veikta lauztās labās priekškājas operācija. Ja rehabilitācija dzīvnieku patversmē Mežavairogi būs veiksmīga, meža kaķis varēs atgriezties savvaļas dzīvē.

Mežavairogu vadītāja Danuta Priede "Kas Jauns Avīzei" stāsta: “Šobrīd dzīvnieka stāvoklis ir piesardzīgi stabils, un ir cerība, ka viss varētu beigties lielajam kaķim labvēlīgi. Veikta visai sarežģīta kājas operācija, bažas vēl rada kaula infekcija, jo ievainojums bija vismaz divas nedēļas vecs. Tagad vēl divu nedēļu garumā lūsim ir jālieto medikamenti, lai tos iebarotu, esam viņam sagādājuši speciālu, Vācijā ražotu plēsīgajiem kaķiem domātu barību. Pēc tam jau skatīsimies, vai dzīvniekam pilnībā atjaunosies kājas locītavas kustība.”

Operēja divas stundas

Operācija lūsim veikta Rīgas veterinārajā klīnikā "Kavet", uz kuru zvēru jau iemidzinātu nogādāja veterinārārste Inga Birne – viņai ir liela pieredze savvaļas dzīvnieku ārstēšanā, tostarp ar Rīgas zooloģiskā dārza iemītniekiem.

Operēja klīnikas veterinārārsts Mikus Jakobsons, viņš atzīst, ka tas bija liels izaicinājums: “Ar lūša operēšanu saskāros pirmo reizi, līdz šim no savvaļas dzīvniekiem ir bijusi darīšana ar stirnu un jūras ērgli. Operācija bija sarežģīta un ilga aptuveni divas stundas, jo dzīvniekam kājas locītava bija lauzta un arī brūce iekaisusi – parasti šāda veida traumas suņiem un kaķiem ir novērojamas pēc sadursmes ar autotransportu. Prognozes pagaidām neizteikšu, jo tādam savvaļas dzīvniekam mēs klāt netiekam, cik bieži gribētos, un lielā mērā tagad viss atkarīgs no paša lūša.”

Nākotne šķiet cerīga

Vērtējot uzvedību, lielā kaķa izredzes izskatoties visai cerīgas. “Pašreiz lūsis ir diezgan kustīgs un ar labu ēstgribu, bet uz savainotās kājas vēl pagaidām ar pilnu slodzi neatbalstās. Cenšamies bez vajadzības klāt neiet, un viņš uz cilvēku klātbūtni reaģē visai agresīvi. Tas pat ir ļoti labi, jo mēs negribētu, lai viņš pie cilvēkiem pierod un pēc atgriešanās dabā sāktu staigāt pa māju pagalmiem,” piebilst Priede.

Zoologs Vilnis Skuja uzreiz pēc notikušā "Kas Jauns Avīzei" skaidroja, ka lūši parasti ir ļoti tramīgi un plēsēju mazpilsētas ielās visticamāk izdzinis bads un izmisums, cerot noķert kādu vieglāk nomedījamu mājdzīvnieku. “Ja lūsim pilnībā atjaunosies medīšanas spējas, nav iemesla domāt, ka viņš atkal dosies pie cilvēkiem,” saka Skuja.

Operācijai un atlabšanai bija nepieciešams ap 1000 eiro, un uz patversmes lūgumu atsaucās diezgan daudzi ziedotāji. Interesanti, ka īpašu aktivitāti izrādījuši tieši mednieki un viņu organizācijas.